Dertiende editie van de Toogmarathon in Kortemark valt in het water
Sinds 1997 verandert de Kortemarkse Markt om de 2 jaar in een bruisend feest, dat gekoppeld wordt aan het goede doel. Wat begon als een kleinschalige actie voor het goede doel die 2.500 euro opbracht, klokte in 2019 af met maar liefst 140.000 euro op de teller, waardoor de toogmarathon wereldberoemd werd in Vlaanderen. Maar dit jaar houdt corona de tapkraan stevig gesloten.
“Dit weekend kondigde onze werkgroep ‘Kortemark Komt Op’ het al aan op haar facebookpagina”, aldus secretaris Paul Roussel. “Met een liedje van de Kortemarkse Meneer J. en Meester D. lieten we iedereen weten dat we onze bekendste activiteit zullen moeten uitstellen. Het liedje Als het avond is van Suzan en Freek werd omgetoverd tot Ik kan het niet hebben zonder marathon , waarmee we verwijzen naar het feit dat het na 24 jaar toch raar zal doen om de grootste solidariteitsactie van Kortemark eens niet op poten te kunnen zetten. Er valt in deze onzekere periode niets deftigs te organiseren. Onze toogmarathon is niet zomaar een thé dansant die je op twee dagen kan organiseren, er komt heel wat bij kijken. Onze Toogmarathon ging van start in 1997 en elke editie opnieuw zorgde de actie voor een ware volkstoeloop naar de gemeente. In 2019 eindigde de teller boven de 140.000 euro. De datum stond al lang vast: zaterdag 4 en zondag 5 juli zou het gebeuren, maar corona houdt de tapkraan van onze toog stevig gesloten.”
Dan maar 2023?
“We opteerden daarom om alles te verplaatsen. We moeten vanzelfsprekend nog eens deftig met het voltallige bestuur rond de tafel zitten, maar ik vrees dat we gewoon alles met het nieuwe werkjaar van de nationale actie Kom Op Tegen Kanker zullen moeten herstarten. De actie beslaat altijd twee werkjaren en onze toogmarathon vindt altijd plaats in het oneven jaartal. We zullen moeten wachten tot 2023. Ook onze nevenactiviteiten staan op een laag pitje. Het symposium rond kanker dat we zouden organiseren in september vorig jaar, hebben we uitgesteld tot 2 oktober van dit jaar, in de hoop dat het kan plaatsvinden. Daarin zullen we het hebben over de psychische gevolgen van kanker. Onco-psychologe Sarah Hauspie zal het hebben over de heftige emoties die deze ziekte met zich meebrengt. Angst voor herval, financiële gevolgen, jobverlies, aftakeling… is iets waar veel patiënten over piekeren. Seksuoloog Paul Enzlin zal het dan weer hebben over intimiteit en kanker.”
(Jeffrey Dael)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier