Demyfruit uit Geluwe en Hoeve Mahieu uit Wervik produceren honderd procent lokaal appel-kersensap

Christophe Demyttenaere en Wim Mahieu stellen hun lokaal fruitsap voor. © foto LVW
Redactie KW

Demyfruit uit Geluwe en Hoeve Mahieu uit Wervik bundelen de krachten om een honderd procent lokaal appel-kersensap op de markt te brengen. “Het is supergezond”, verzekeren zaakvoerders Christophe Demyttenaere en Wim Mahieu. Het nieuwe product wordt in verschillende verpakkingen verkocht in de hoevewinkels in de Calvariestraat in Wervik en de Kerkhofstraat in Geluwe.

Het idee komt van Koen Mahieu, de broer van Wim. Hij helpt in zijn vrije tijd. “We waren aan het zoeken wat we meer konden laten doen dan zuiver kersen persen”, vertelt Koen. “We overliepen alle combinaties met appelen. We kenden Christophe van de Landelijke Gilde en zo ging de bal aan het rollen. We hebben alle twee een hoevewinkel die focust op lokale verkoop. Het is goed dat de productie in de streek blijft.”

“We gebruiken twee soorten appelen”, aldus Christophe Demyttenaere. “We kiezen bewust voor een zoetzure appel. De meesten persen appelen met krieken.” Hoeve Mahieu begon in 2015 met de verkoop van kersen, op een overkapt perceel tussen de Hoogweg en de expresweg N58. “Dat kwam ter vervanging van de tabaksteelt”, vertelt Koen. “Mijn broer verkoopt ook aardbeien en witloof.”

Kwakkelzomer

De teelt is uiteraard sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Het was dit jaar een kwakkelzomer. “De appeloogst viel goed mee, maar met de peren was het wat minder door het koude weer in april en mei”, zegt Christophe van Demyfruit. “Gelukkig hadden we in september en oktober goed weer.”

“We hebben het al laten proeven door familie en vrienden en de reacties zijn goed”

Wim Mahieu

“Voor de kweek van kersen was de zomer te koud en hadden we redelijk wat regen”, zegt Wim. “Al viel dat gelukkig nog mee, want de collega’s in Limburg werden zwaarder getroffen. We moeten het vooral hebben van de periode tussen half juni en begin augustus.” Het appel-kersensap wordt verkocht in drie verschillende verpakkingen van één liter, anderhalve liter en drie liter.

Geen bewaarmiddelen

“We hebben het al laten proeven door familie en vrienden en de reacties zijn goed”, zegt Wim. “We hebben er vertrouwen in dat het lukt. De mensen vinden het lekker en dat is voor ons geruststellend. Alles is gemaakt zonder bewaarmiddelen. Een box van drie liter is gemaakt van vier kilo appelen en anderhalve kilo kersen.”

En kersen zijn blijkbaar ook heel gezond. “Het is goed tegen reuma en om goed te slapen”, benadrukt Koen. “En ja, we hebben nog ideeën. Zoals een likeur met onze kersen, in samenwerking met Wijndomein Ravenstein.”

Pasteurisatie

“Maar eerst gaan we ons appel-kersensap verder uitwerken, aldus broer Wim. “We doen het stap per stap.” Door het proces van pasteurisatie (verwarmen tot 70° en opnieuw afkoelen, red) is het sap langer dan één jaar houdbaar. Door te werken met luchtdichte vatjes kan je het sap na opening nog gerust enkele maanden bewaren. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier