Defensie beslist om luchtmachtbasis Koksijde definitief te sluiten: “Een intrieste dag voor onze gemeente”
Het nieuwe kwartierplan van Defensie heeft verregaande gevolgen voor de luchtmachtbasis van Koksijde. Er blijven alleen beperkte trainingsactiviteiten op het heliplatform behouden, echter zonder permanente personeelsaanwezigheid. Voormalig defensieminister Sander Loones noemt het een intrieste dag voor zijn gemeente.
Het nieuwe kwartierplan van Defensie maakt concreet werk van een betere geografische spreiding en samenstelling van de verschillende kwartieren, met een bredere waaier aan functies in hun schoot of in de nabijheid ervan. In dit plan is aandacht voor de (nieuw)bouw van infrastructuur en voor de renovatie van bestaande kwartieren. Het is een globaal investeringsplan dat zorgt voor een herwaardering van het personeel, een betere spreiding en integratie over België, de voorbereiding voor nieuw aangekochte systemen en de nodige vernieuwing van het oude patrimonium. Dat heeft ook verregaande gevolgen voor de luchtmachtbasis van Koksijde.
De luchthaven van Oostende zal de vier NH90 NFH (NATO Frigate Helicopter) verwelkomen. Deze NH90’s met capaciteiten voor Search & Rescue en steun aan maritieme operaties zullen verhuizen vanuit Koksijde naar Oostende. Zij zijn de opvolgers van de Sea King: helikopters die kunnen opereren vanaf onze fregatten. Ook hiervoor wordt nieuwe infrastructuur gebouwd, ditmaal op de luchthaven van Oostende. Van zodra de bouw afgerond is (ten vroegste in 2025), kan de verhuis plaatsvinden. In Koksijde blijven beperkte trainingsactiviteiten op het heliplatform behouden, echter zonder permanente personeelsaanwezigheid.
Doodjammer
Sander Loones, voormalig defensieminister, parlementslid en fractieleider N-VA Koksijde reageert: “Dit is een intrieste dag voor onze gemeente. Op 27 oktober 2014 werden de eerste militaire vliegtuigen in Koksijde geïnstalleerd. In 2025 zal de laatste helikopter onze militaire basis verlaten. Het trieste einde van een glorieuze geschiedenis. Het behoud van de NH90-helikopters was perfect mogelijk en perfect combineerbaar met de nieuwe plannen die onze gemeente heeft met de ganse site. Dat de federale regering met Open VLD, CD&V, Vooruit en Groen niet voor Koksijde kiest, is doodjammer!”
In Oostende wordt een globale, nieuwe infrastructuur voorbereid voor de Navy Academy en de Catering School die er hun nieuwe thuis zullen vinden. Een eerste dossier dat er binnenkort in uitvoering gaat is de nieuwe Rmcm-simulator.
Nieuwe fregatten
Tussen 2024 en 2028 zullen in Zeebrugge de dokken uitgediept en vernieuwd worden voor de komst van de twee nieuwe fregatten en zes MCM-vaartuigen (mijnenbestrijdingsvaartuigen) van de Belgische Marine, die een grotere diepgang hebben. De nieuwe fregatten worden uitgerust met de nieuwste technieken op vlak van onderzeebootbestrijding en een robuuste zelfverdediging tegen bovenwaterdreigingen. De Belgische regering ondertekende daarnaast samen met Nederland een contract voor de aankoop van twaalf nieuwe mijnbestrijdingsvaartuigen, waarvan zes voor België. Ook staat er een grondige vernieuwing van de infrastructuur van de basis op til. Dit is onder andere het geval voor het Maritiem Informatiekruispunt (MIK) en het Maritime Operations Center (MOC) en gebeurt in nauwe samenwerking met de civiele partners. Operatoren van Defensie werken er samen met hun collega’s van de Scheepvaartpolitie, de Douane en het Directoraat-Generaal Scheepvaart.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier