De uitkijktoren in Bergmolenbos zorgt voor verdeeldheid in Roeselaarse gemeenteraad
Er moet een nieuwe procedure gestart worden om de nieuwe uitkijktoren (niet diegene op bijgaand beeld) in het Bergmolenbos te realiseren. De oppositiepartijen hadden daar toch hun vragen bij. Schepen Dirk Lievens (CD&V): “Er komen voor het project Horizon 25 maar liefst 17 uitkijktoren in West-Vlaanderen, waarom zou Roeselare dan moeten ontbreken?”
Met de opstart van deze procedure wordt dus een nieuwe zoektocht opgestart om een ontwerper en aannemer te vinden die het project voor een prijs van 430.000 euro kan realiseren. Want een eerdere zoektocht naar een ontwerper leverde niet het verhoopte resultaat op. De gekozen ontwerper kon uiteindelijk zijn ontwerp niet binnen de opgelegde budgetgrens houden. De stad besliste daarop de opdracht stop te zetten.
N-VA: “Is ecoduct niet beter dan een toren?”
Bart De Meulenaer (N-VA): “Het gaat om een vrij klein bos en er is het plan om het bos te vergroten. Je kunt er rond fietsen op tien minuten tijd. Maar zouden we niet beter wachten tot het bos groot genoeg is om de toren een deftige plaats te geven. In plaats daarvan zou je een ecoduct kunnen maken van Sterrebos naar Bergmolenbos. Dat zou een betere wandelbeleving creëren. Je zou bij wijze van spreke van de Bornstraat tot aan de Kleiputten kunnen wandelen.”
Schepen Dirk Lievens: “Ons plan is om 135 hectare bos te bouwen. De uitkijktoren past in de filosofie om de mensen naar buiten te lokken. De toren is voorzien op het hoogste punt van Roeselare op de plaats waar vroeger de Bergmolen stond. Die zal een prachtig uitzicht geven over het hele Mandeldal, daarom is hij ook 30 meter hoog. Je kan de boorden van Westrozebeke zien en de Kemmelberg.”
“De ecoduct is een goed voorstel. Kunnen wij al die gebieden aan elkaar hangen? Dat zou mooi zijn; Maar daarom moeten we het project van de toren niet begraven.”
Vlaams Belang: “Waarom nu pas op gemeenteraad?”
Immanuel De Reuse (Vlaams Belang): “Waarom komt dit nu pas terug naar de gemeenteraad. We zijn en blijven voorstander van de toren. Het is natuurlijk niet dé investering van de eeuw. Maar als stad Roeselare mogen we niet ontbreken in het kralensnoer van torens dat in onze provincie gerealiseerd wordt. Westtoer investeert ook voor ongeveer de helft mee. Dat neemt niet weg dat er ook een ecoduct komen.”
Schepen Lievens: “We komen nu pas naar de gemeenteraad omdat het vroeger louter een bevoegdheid was van het schepencollege. We kiezen nu voor de formule ‘design & build en komen dus naar de gemeenteraad. Het vorig ontwerp bleek niet realiseerbaar binnen de prijs. Daarom hebben we de procedure herstart en zo kunnen we ook blijven rekenen op de provinciale subsidie.”
Mieke Vanbrussel (CD&V): “Het Bergmolenbos is een mooie combinatie van toerisme en groenbeleving. Met onze fractie delen we de ambitie van de schepen om van het bos een toeristisch trekpleister te maken met deze uitkijktoren met uitstraling tot ver boven onze stadsgrenzen. En misschien zien we vanop die toren de aanplant van de 100.000ste boom.”
Groen: “Energie en geld in bos stoppen en niet in Sprookjestoren”
Bert Wouters (Groen): “De toren in het Bergmolenbos is wat ons betreft geen prioriteit. Het bos zelf, dat is voor ons veel belangrijker. Vooralsnog werd er niet zoveel door de stad in het bos zelf geïnvesteerd, als wat nu op het budget staat voor de Sprookjestoren. Het bos is nog bijlange niet volledig aangekocht en bebost. Wij willen dat er eerst werk wordt gemaakt van het bos zelf. Daar moet de energie nu naar toe. Daarnaast stellen we ons ook de vraag wat er met het bezoekerscentrum is gebeurd dat de provincie wilde optrekken. Komt dat er nog?”
Dirk Lievens: “Natuurlijk is het bos belangrijk, zonder bos geen toren. Maar de mensen die gaan wandelen gaan graag eens op een toren. Dat is een meerwaarde.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier