De spots op vijftig Jaar Zonnebeekse Heemvrienden: Ontdek het kenniscentrum op Open Monumentendag

Vlnr. zien we Eddy Lesage, Paul Vanlerberghe, Wilfried Patteeuw, Luc Lenoor, Marcel Bouckenooghe en Charles Bayart. (foto ZB) © zenon, bekaert beselare
Redactie KW

De Zonnebeekse Heemvrienden bestaan 50 jaar. Tal van activiteiten zetten dit jaar de werking in de kijker.

De Zonnebeekse Heemkring ging van start met als doel alle lagen van de bevolking kennis te laten maken met lolkale geschiedenis in de ruimste betekenis van het woord. Enkele Zonnebeekse families raakten geïnteresseerd in de plaatselijke geschiedenis, sloegen de handen in elkaar en zetten de tentoonstelling ‘Van Obushuls tot Sierstuk’ op in 1971. Het werd een groot succes, er kwam wat geld in het bakje en de kiem was gelegd voor de oprichting van de heemkring zij het met beperkte middelen.

In 1972 werd er gestart met het momenteel erg begeerde en sterk ‘Zonneheem’. Toen was het gewoon op stencil met nietjes aan elkaar bevestigd, maar het was wel het enige Zonnebeekse tijdschrift van toen. De inhoud bestond uit volks- en heemkundige sprokkels van Guido Vermeulen. Stilletjes aan traden meer mensen toe en een bestuur werd opgericht met als voorzitter Guido Vermeulen en Paul Tytgat als ondervoorzitter. Het ledenaantal groeide tot 200 en na de fusies was de Heemkring de eerste vereniging met leden uit alle deelgemeenten.

Het tijdschrift ‘Zonneheem’ groeide en bloeide en onder impuls van voorzittr Paul Tytgat moest het stencil de plaats ruimen voor offset druk.

Een eigen lokaal

Ook kreeg de kring in 1983 een eigen lokaal op de zonderverdieping van het kasteel. De huidige bib telt immers meer dan 4.000 boeken en meer dan 200 tijdschriften zonder de voorwerpen en documenten. De Heemkring stond de voorbije jaren borg voor tal van hoogstaande activiteiten en realisaties. Zo werd er in 1988 een bronzen standbeeld heksenstandbeeld ontworpen en gegoten voor Beselare, er waren diverse boekenuitgaven en tentoonstellingen. Toen in 2000 voorzitter Paul Tytgat onverwacht overleed, werd Dirk Ooghe de nieuwe voorzitter. Hij was ontegensprekelijk de voorzitter die de Heemkring inhoudelijk heeft versterkt. Een resem organisaties zoals de beeldband ‘Zonnebeke Verbeeldt’, de digitale ontsluiting van het archief van de Augustijnenabdij, theaterwandelingen, de website, fortisprijs enz. gebeurden onder zijn voorzitterschap.

De Heemkring stond de voorbije jaren borg voor hoogstaande activiteiten en realisaties

In 2015 kreeg de Heemkring samen met het documentatiecentrum van het MMP1917 onderdak in de gerestaureerde pastorie van Huib Hoste. In 2016 gaf Dirk de fakkel door aan Eddy Lesage die in 2021 opgevolgd werd door Charles Bayart.

Het huidig bestuur bestaat naast de voorzitter uit Luc Delancker (ondervoorzitter), Luc Lenoor (penningmeester), Eddy Lesage ( jeugdwerking & redactie), Paul Vanlerberghe (ledenadministratie & verslaggeving), Wilfried Patteeuw (archivaris & bibliothecaris), Marcel Bouckenooghe (voorzitter algemene vergadering ) en Dannie Welvaert (website & sociale media).

Open Monumentendag

Op zondag 12 september zwaait de Heemkring zijn deuren van het kenniscentrum open tussen 10 en 17 uur. Er wordt een woordje uitleg gegeven en er kan een kijkje genomen worden in de bib en heemkundige collectie. De toegang is gratis en leden krijgen een gratis drankje. Inschrijven kan via info@heemkring-zonnebeke-be. Op donderdag 23 september is de Letterschuur is er om 19.30 uur een lezing door Zonnebekenaar Professor Paul Trio, hoofd van de onderzoekgroep Middeleeuwen aan de KU Leuven, over het digitale ontsluitingsproject van het Zonnebeeks abdijarchief.

Inschrijven kan aan de balie of via de website van de bib, of via 051 77 01 58. De toegangsprijs bedraagt 6 euro voor leden en 8 euro voor niet-leden, te betalen aan de ingang. (NVZ)