De Panne maakt visienota op voor toekomst begraafplaatsen: kerkhof wordt toegankelijker en ruimte voor sterrenweide
Het lokaal bestuur van De Panne heeft een visienota opgemaakt om zowel het kerkhof in Adinkerke als in De Panne klaar te maken voor de toekomst. De langetermijnvisie heeft decretale aandacht voor funerair erfgoed, zal de primaire functies versterken en houdt rekening met toekomstige noden.
Er wordt een dienstenoverschrijdend team opgericht met een stuurgroep die de noden en kansen opvolgt en ontwikkelt. Het team zal een heldere reglementering uitwerken met aandacht voor peterschap en hergebruik van funerair erfgoed. Ze zullen nieuwe trends en ontwikkelingen opvolgen in begraafplaatsbeheer, natuurbeheer en lijkbezorgingsmethoden, evenals de ontwikkelingen rond kindergraven en funerair erfgoed. Er is ook nood aan een overkoepelend communicatieplan over overlijden, herdenking, ontruiming… De primaire communicatie kan onder andere versterkt worden met informatieborden, kaarten en aankondigingen. De gemeente engageert zich ook om funerair erfgoed te behouden en te herstellen. Hiervoor zal een lijst worden opgemaakt met lokaal belangrijk funerair erfgoed. Er is ook een mogelijkheid voorzien voor peterschap en hergebruik van graftekens. Belangrijke monumenten zullen worden gerestaureerd en militair erfgoed zal worden beschermd in samenwerking met defensie en Commonwealth War Graves Commission.
Verbeterpunten
Op de begraafplaats van De Panne werden een aantal verbeterpunten vastgesteld. De beplanting op en rond de begraafplaats veroorzaakt veel bladafval en organisch afval, wat tijdrovende onkruidbestrijding met zich meebrengt. In het verleden werden de perken nooit ‘lijn per lijn’ beheerd, wat tot vandaag een impact heeft op het landschap en het beheer. Er is nog geen sterrenweide, de strooiweide is verouderd en er worden regelmatig diefstallen vastgesteld. Ook de toegankelijkheid kan beter. Er zijn echter ook veel voordelen, zoals de ligging in het midden van natuurgebied, dicht bij verkeersassen en het openbaar vervoer.
Het plan voorziet gefaseerde communicatie en informatieborden op de site
Concreet wil De Panne pionier worden in duurzaam gebruik en beheer van materialen (zoals graftekens) op de begraafplaats, wat de milieu-impact vermindert. Toekomstgericht zal de afscheidsruimte worden geoptimaliseerd met verplaatsbare sokkels voor urnen, kisten, bloemen en foto’s. Verstevigde paden zullen de toegankelijkheid verbeteren voor onder andere rolstoelen. Er wordt gezorgd voor herwaardering van het landschap van kinderperken met nieuwe landschapsaanleg, inclusief ruimte voor een sterrenweide en vernieuwing van het landschap van de strooiweide. Perken met kosteloze begravingen worden heringericht, voor een waardige rust- en gedenkplaats en efficiënter beheer. Een groenplan op maat van de begraafplaats van De Panne brengt heden, verleden en toekomst samen als laboruimte voor geschikte onderhoudsvriendelijke beplantingen en natuurbeheer, met oog voor erfgoedbeheer.
De begraafplaats heeft ook andere functies, met zowel wandel- en fietsaansluitingen als intieme wandelzones. Aan het einde van het nieuwste deel van de begraafplaats is een uitkijkpunt naar de achterliggende polders, met infoborden en banken. Er wordt gezorgd voor educatieve omkadering met rondleidingen, wandelbrochures,… In de zone tussen Motosiekeltje en de begraafplaats zou een dierenbegraafplaats kunnen gerealiseerd worden.
Kerkhof Adinkerke
Het kerkhof van Adinkerke dooft sinds 1979 stilaan uit, en dit is te merken in het landschap. De aanplantingen op concessies zijn in de loop van de jaren beginnen woekeren. Het plan uit 2017 voorziet een grondige ruiming van (monumentale) graftekens. Dit wijzigt het historische karakter van de dorpskom zeer sterk. De beplanting op en rond de begraafplaats zorgt in enkele zones voor veel bladafval. Er is ook een grote densiteit van knekels in de ondergrond. Nergens kan er diep genoeg begraven worden. Aan de westzijde ontbreekt een degelijke afsluiting tussen het kerkhof en de achterliggende woningen. Er werden in het verleden al graftekens geruimd, maar desondanks is er nog veel monumentaal erfgoed aanwezig.
Positief is dat de beeldwaarde van het kerkhof het omliggende dorpsbeeld versterkt. Scholen in de omgeving kunnen als partners worden ingezet voor educatieve projecten, lespakketten, rondleidingen en workshops. De aansluiting naar het nabijgelegen kerkhof, waar nog enkele oud-strijders rusten, wordt gerealiseerd. De mogelijkheid bestaat om in het kader van peterschap en hergebruik opnieuw te begraven in Adinkerke. Dit zou een belangrijk gegeven kunnen zijn voor de lokale gemeenschap. De focus ligt op behoud en hergebruik van bestaande graftekens en om het oude kerkhof deels te heropenen als urnentuin. Het plan voorziet gefaseerde communicatie en informatieborden op de site. De erfgoedzone wordt verder ingericht als groenzone met aandacht voor erfgoed, lokale biodiversiteit en beheersvriendelijkheid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier