De Panne investeert 210.000 euro in zonnepanelen op gemeentelijke infrastructuur

Gemeentemedewerkers en schepenen Stéphane Buyens (vooraan links) en Wim Janssens.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVQ
Gemeentemedewerkers en schepenen Stéphane Buyens (vooraan links) en Wim Janssens.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVQ
Redactie KW

Het lokaal bestuur De Panne investeert stevig in milieuvriendelijke groene energie. Er werden zonnepanelen geplaatst op verscheidene gemeentelijke gebouwen. Daarnaast verloopt de verdere uitrol van de nieuwe straatverlichting volgens plan.

De afgelopen weken liet het lokaal bestuur op diverse daken van gemeentelijke infrastructuur zonnepanelen plaatsen voor een totaal kostenplaatje van ongeveer 210.000 euro (excl. btw). Die investering verdient zichzelf terug want zonnepanelen garanderen een verminderde elektriciteitsfactuur. Er werd berekend dat de installaties zichzelf na ongeveer zes jaar terugverdiend hebben. In het zevende jaar wordt er dus winst gemaakt.

Investering in groene stroom

Naast de voordelen voor de portemonnee wordt er met de zonnepanelen een investering gedaan in groene stroom. Ze zijn een ecologische energiebron die de CO2-uitstoot beperkt. Bovendien zijn de panelen onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Ze gaan tot wel 25 jaar mee.

De opbrengst van de panelen wordt geschat op zo’n 182.376 kWh per jaar. Ter vergelijking: een doorsnee gezin met 3 à 4 personen verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar.

Schepen van Gemeentelijk Patrimonium & Openbaar Domein Wim Janssens: “Het lokaal bestuur heeft het voornemen om gedurende deze legislatuur een inhaalbeweging te maken op het vlak van duurzaamheid. Omdat er in het verleden nog geen zonnepanelen geplaatst werden op onze gemeentelijke gebouwen vonden we dat dit dringend moest gebeuren. Daarbij kwam nog de nieuwe regelgeving waarbij alleen de PV-installaties die gekeurd werden voor 2021 nog gebruik mogen maken van de terugdraaiende elektriciteitsteller. Om deze redenen ben ik dan ook zeer tevreden dat dit volledige project op tijd afgewerkt is.”

Locaties

De zonnepanelen werden geplaatst op de daken van het gemeentehuis, De Boare, Sporthal Den Oosthoek, de gemeentelijke loodsen in Adinkerke, TC l’Armorial, voetbalclubs WSA Adinkerke en KRC De Panne. De installatie gebeurde in samenwerking met de firma BATIMONT.

Milieuvriendelijke straatverlichting

Ook het project ‘vernieuwen van de straatverlichting’ is intussen in volle gang. Een vierde van de verlichting is al vernieuwd en verbruikt dankzij de ledlampen veel minder. Het einde van het project is verwacht in 2030 en in 2025 zou 80% van de straatverlichting al vervangen moeten zijn.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier