De Meense Duikclub tegen het licht: “Duiken is op zich niet gevaarlijker dan fietsen”

De zuurstofflessen bleven bij de duikersclub lange tijd onaangeroerd door corona. We herkennen Bernard Declercq, voorzitter Gustaaf Vanhevel en secretaresse Els Dedreyne. (foto WO)©wilfried Ossieur
De zuurstofflessen bleven bij de duikersclub lange tijd onaangeroerd door corona. We herkennen Bernard Declercq, voorzitter Gustaaf Vanhevel en secretaresse Els Dedreyne. (foto WO)©wilfried Ossieur
Redactie KW

“Eigenlijk is de Meense Duikklub geen club, maar een duikschool”, zet voorzitter Gustaaf Vanhevel meteen de toon. “We leiden niet alleen duikers op, maar organiseren ook de testen en examens voor het behalen van de duikbrevetten.”

“Duiken is een recreatiesport die in principe voor iedereen weggelegd is. Maar je mag geen watervrees hebben en het is ook handig als je kan zwemmen”, zegt voorzitter Gustaaf Vanhevel. “Een 1-sterduikopleiding voor beginnende duikers valt fysiek best mee, iedereen kan dat niveau aan. Hoe hoger echter het brevet en hoe dieper je duikt, hoe moeilijker de fysieke testen en de theoretische examens worden. De verantwoordelijkheid neemt toe en je moet in staat zijn om iemand te redden en te reanimeren.”

Ook de brandweer rekruteert duikers bij de Meense duikclub. “Tien van onze leden zijn als duiker actief bij de brandweer, waarvan vier in Menen. Ze genoten een zware opleiding, want tenslotte moeten ze werken onder water.”

Duikongevallen halen doorgaans uitvoerig de media en dus rijst de onvermijdelijke vraag of duiken al dan niet een gevaarlijke sport is. “Er zijn gevaren aan verbonden, maar op zich is duiken niet gevaarlijker dan fietsen”, nuanceert Gustaaf Vanhevel. “Maar de opleiding is erg degelijk. Het is van belang om de theorie goed te kennen, die goed toe te passen in de praktijk en de veiligheidsinstructies te respecteren. Belangrijk om weten is dat we nooit alleen duiken.”

Jeugdduiken

Duiken lijkt een dure sport, maar dat is slechts schijn. “Leden mogen immers het duikmateriaal van de club gebruiken. Enkel het duikpak en duikcomputer moeten ze zelf kopen. Maar als je je materiaal goed onderhoudt, heb je geen verdere kosten meer. Een inschrijving om je 1-steropleiding te beginnen, kost 340 euro, maar het tweede jaar valt dat terug tot 160 euro. Elke week zijn er drie zwembadtrainingen: op maandag, donderdag en zondag. Ook het vullen van de duikflessen is in de prijs inbegrepen.”

“Kinderen kunnen al vanaf acht jaar terecht in onze afdeling jeugdduiken onder leiding van Els Debreyne. Onze oudste duiker is dan weer 79 jaar. Zolang je jaarlijks de medische goedkeuring krijgt, mag je blijven duiken”, aldus Gustaaf, die zelf ondanks zijn 74 lentes nog altijd de onderwaterwereld verkent.

Behalve de zwembadtrainingen gaat de club ook regelmatig duiken in open water: in Barges, Sprimont, de Noordzee, Zeeland…. “Maar de coronacrisis heeft een behoorlijke impact gehad op onze club. Enkel in september en oktober konden we trainen in clubverband. Ook de barbecue en onze winterduik zijn weggevallen. Pas na nieuwjaar zullen we weten of er leden zullen afhaken. Maar we hebben er een goed oog in, want de motivatie bij onze leden is erg hoog”, besluit de voorzitter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier