De late artistieke roeping van Christèle Sabot: “Keramiek is deel van mijn leven”

Christèle houdt van keramiek: “Het begon met het maken van een potje en nu maak ik alles wat in me opkomt.”© Luc Cassiman
Christèle houdt van keramiek: “Het begon met het maken van een potje en nu maak ik alles wat in me opkomt.”© Luc Cassiman
Paul Bruneel

Christèle Sabot heeft haar hele leven al interesse voor diverse kunstvormen, maar door haar drukke beroepsbezigheden kwam ze er nooit toe om ook echt zelf aan de slag te gaan als kunstenares. Maar nadat ze enkele jaren geleden een tentoonstelling van de Middelkerkse Studio Meganck bezocht, liet ze zich inschrijven als cursiste. Haar hobby is een echte passie geworden.

Christèle Sabot wordt dit jaar 67 jaar en ontpopte zich pas zes jaar geleden tot kunstenares. “Samen met mijn echtgenoot Jacky Bundervoet bezocht ik vroeger regelmatig een tentoonstelling en ik kreeg steeds meer interesse om zelf iets te doen. Mijn man is al van kinds af aan een talentrijke tekenaar, maar door ons druk leven had hij er nooit iets mee gedaan. Ikzelf deed wel eens aan bloemschikken, maar echte kunstwerken maken, zoals nu, was er nog nooit van gekomen” begint Christèle haar verhaal.

“Jacky begon te schilderen en ik wilde ook iets doen. Na ons bezoek in de Calidris aan een tentoonstelling van Studio Meganck voelde ik me aangetrokken tot keramiek. Ik ging langs en ik bleek een feeling te hebben voor keramiek, wat niet de makkelijkste kunstvorm is. Het begon met het maken van een potje en nu maak ik alles wat in me opkomt. Ik laat me leiden door mijn inspiratie.”

Veel behendigheid

Een beeld maken in keramiek is niet zomaar op een tel klaar, het vraagt veel behendigheid, voorzichtigheid en geduld. “Voor het eindresultaat er is, is er een heel proces aan vooraf gegaan. Het begint met de klei en de opbouw van je voorwerp. De klei moet heel goed gekneed worden, anders gaat het voorwerp kapot bij het bakken. Afhankelijk van de klei moet het ook een tiental dagen drogen vooraleer het een eerste maal in de oven van 950° kan worden gestopt. Na het glazuren gaat het voorwerp nogmaals de oven in, deze keer bij een temperatuur van 1060°. Het klinkt allemaal heel eenvoudig, maar dat is het niet. Je hebt ook verschillende soorten klei en voor iedere soort is er een andere procedure. Sinds enige tijd maak ik ook mijn eigen mallen en ook dat vraagt nogal wat kennis en ervaring, maar ik doe het allemaal graag en iets wat je graag doet, probeer je ook goed te doen”, zegt Christèle.

Kunstmarkten

Om zich verder te bekwamen, zal ze nu een cursus volgen bij Alberto Bustos. De Spanjaard is een wereldberoemde keramist die reeds tal van belangrijke prijzen won. Hij gebruikt een absoluut minimum aan tools, maar creëert voornamelijk met de handen en puur op het gevoel zeer boeiende composities. Hij reist de hele wereld rond om deze unieke technieken in zijn werk te delen met anderen. In juli komt hij naar België, naar Rumst, en daar zal Christèle, samen met enkele andere cursisten een cursus volgen bij hem.

Ik kijk uit naar de cursus bij de wereldberoemde Spaanse kunstenaar Alberto Bustos

“Ik kijk hier echt wel naar uit, want de cursus is door de coronapandemie al twee keer uitgesteld. Hopelijk lukt het , hopen nu maar dat het straks lukt. De werken van Christèle zijn bij iedere tentoonstelling van Studio Meganck te bewonderen en in de zomer en het najaar organiseert ze samen met haar man Jacky ook een opendeur thuis in Westende. “We zijn ook regelmatig van de partij op kunstmarkten, maar ook deze werden door de coronacrisis afgelast. Op onze agenda staat de komende zomer de kunstmarkt van Nieuwpoort met stip aangeduid. Dit zijn leuke momenten, je ontmoet er andere kunstenaars en kunt er nieuwe zaken ontdekken.”

Meer info over Christèle en haar echtgenoot – kunstenaar Jacky Bundervoet is terug te vinden op hun Facebookpagina.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier