DE KETTING VAN DE KRAK (24): Renner Jelle Wallays heeft ook nog ambitie in triatlon

Redactie KW

In 2014 kozen jullie massaal de Krak van je gemeente. Op kw.be laten we in een nieuwe rubriek deze lokale helden vragen stellen aan elkaar. En zo vormen we de Ketting van de Krak. Deze week antwoorden de gebroeders Wallays op onze vragen.

In Staden werden vorig jaar de gebroeders Wallays verkozen tot Kraks. Niet onlogisch, want de wielerbroers zijn toptalenten en allebei een mooie ambassadeur voor hun gemeente. Jelle won vorig jaar Parijs-Tours en dit jaar Dwars door Vlaanderen en ook zijn jongere broer Jens beschikt over een pak talent. Maar wat als de broers géén wielrenners zouden zijn? Is er dan een andere sporttak die hun interesse wegdraagt?

Ik wil mij na mijn carrière zeker nog wagen aan triatlon

Bij Jelle alvast wel, hij heeft zelfs een concreet plan. “Ik heb er altijd van gedroomd een iron man te doen en nu ben ik van plan dat na mijn wielercarrière te doen”, aldus Jelle. “Als ik niks tegenkom of er niets anders gebeurt natuurlijk. Maar als ik pakweg 36, 37 jaar ben en de doelen ik wilde bereiken in het wielrennen ook heb bereikt, dan wil ik me graag wagen aan triatlon. Enkele neven en nichten van me doen dat al en het heeft me altijd aangesproken. Ik heb ook nog ooit duatlon gedaan, daar is de interesse ook gegroeid.”

Is die interesse er ook bij Jens? “Neen, niet echt. Er is niet echt nog een sport waarin ik me per se wil tonen”, antwoordt Jens. “Ik heb wel al gevoetbald voor ik wielrenner werd, bij SK Staden. Ik was toen keeper. Op zich was het eigenlijk de logische keuze toen ik klein was : iedereen begon met voetbal, ik dus ook. “Tegenwoordig heeft Jens niet echt ‘idolen’ in de sport, maar indertijd had hij het wel voor Stijn Stijnen, toen doelman van Club Brugge.

Sowieso hebben zowel Jelle als Jens trouwens ook wel een algemene interesse in sport. Jelle is supporter van Zulte Waregem en volgt ook het volley op de voet. Hij gaat vaak naar volleyteam Knack Roeselare kijken en ook Jens gaat af en toe al eens mee.

En de eigen carrière, hoe staat het daarmee? Vorig jaar miste Jelle een overstap naar Lotto, maar nu blijkt een transfer naar Lotto-Soudal een kwestie van details, klopt? “Er zijn gesprekken geweest en momenteel is Lotto-Soudal inderdaad de meest logische keuze. Maar er zijn nog geen handtekeningen gezet”, aldus Jelle. Een protourploeg moet de renner dichter bij zijn ambities brengen. “Mijn grootste doelen zullen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zijn, maar hopelijk kan ik ooit ook eens de Ronde van Frankrijk rijden”, aldus Jelle. “In een protourploeg zal ik mij waarschijnlijk eerst eens mogen wagen aan de Giro of de Vuelta, maar ik hoop toch ook ooit de Tour te rijden.”

Ook broer Jens droomt van de Tour. “Ik ben een heel ander type renner dan Jelle”, aldus Jens. “Ik ben een stuk kleiner en lichter.” Minder geschikt voor het klassieke werk dan, meer iets voor de bergen? “”Dat zou mij inderdaad beter moeten liggen, maar zover zijn we nog niet natuurlijk. Ik ben ook nog jonger hé.”

Curieuzeneuzen als we zijn bij KW, hebben wij ook nog enkele andere vragen voor de Kraks.

Welke slechte gewoonte heb je?

Jelle : “Mijn administratie / papierwerk is een ramp.”

Jens: “Ik start graag iets op, maar het geraakt niet altijd af. Dat is zeker een werkpunt van mij.”

Waarvoor mogen we je altijd wakker bellen?

Jelle: “Er mag altijd gebeld worden als er iets ergs gebeurd is met mijn naasten.”

Jens: “Voor een dopingcontrole”

Met welke bekende mens zou je wel eens aan de toog willen hangen?

Jelle: “Ik ben totaal geen toogzitter, maar ik ga heel graag om met mijn vrienden die vroeger met mij gekoerst hebben en die nu in het bestuur van de supportersclub zetelen.”

Jens: “Met mijn vriendin natuurlijk. En dat is al een tijdje geleden.”

Als je nog een jaar te leven had, wat zou je dan zeker nog willen doen?

Jelle: “Zoveel mogelijk doen met personen die mij na aan het hart liggen. En eigenlijk zou ik ook een safaritocht willen doen en er kennis maken met de plaatselijke bevolking.”

Jens: “Een wereldreis zie ik wel zitten, samen met mijn vriendin.”

Op wie ben je gezond jaloers en waarom?

Jelle: “Ik zoek het in mijn huidige job: Eddy Merckx. Meer uitleg is waarschijnlijk niet nodig, maar natuurlijk ook andere renners.”

Jens: “Ook ik blijf bij mijn stiel : Bradley Wiggins. Als hij voor iets gaat, dan slaagt hij ook.”

Wat is je grootste angst?

Jelle: “Ik denk ‘om te stikken’. Lijkt me zeer akelig.”

Jens: “Een zware valpartij met ernstige gevolgen. Ik denk daarbij dan meteen aan wat Marc Herremans is overkomen.”

(FV – Foto a-JCR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.