De jeugd van tegenwoordig
Meer dan 250 West-Vlaamse studenten offeren de komende weken hun vrije tijd op om te helpen in onze basisscholen. “Als dit de jeugd van tegenwoordig is, wacht ons een mooie toekomst”, vindt onze hoofdredacteur Bart Casteleyn.
‘Is dat voor punten, mevrouw?’ Ik zal het wel eens gevraagd hebben, twintig jaar geleden in Gent. Op kot zitten, was toen nog geen maatregel tegen corona, maar een waar plezier. De weg richting diploma liepen we redelijk vlotjes, al vonden we extra meters niet nodig. En daarom wilden we af en toe van onze proffen weten of iets ‘verplicht’ was.
Fase 1 van ons eigenste exitplan toen bestond vooral in het onderhouden van sociale contacten en het steunen van de plaatselijke horeca. Tijden veranderen… maar de jeugd blijkbaar ook. Wie stond twee maanden geleden op om onze helden in de zorg te helpen? Studenten. Wie staat er vandaag op om bij te springen in onze scholen? Studenten.
Punten kunnen de studenten er niet mee winnen, onze oprechte bewondering wel
Want het is zo ver: vandaag zwaaien de schoolpoorten weer open in het hele land. Een kleine groep kinderen mag weer naar de klas. Op deze 15 mei is dat wel niet zo simpel als op een doordeweekse 1 september. In alle scholen is de jongste dagen duchtig gekleefd, geschoven en georganiseerd. Eenrichtingsverkeer door de gang, beperkte speeltijden op minstens anderhalve meter van elkaar, lessen in kleinere groepjes… en tussendoor constant handen en handjes wassen.
Het spreekt voor zich dat dit voor onze leerkrachten allesbehalve evident wordt. Alle hulp is welkom en die komt dus uit onverwachte hoek: meer dan 250 West-Vlaamse studenten offeren hun vrije tijd op om mee deze crisis te bestrijden. Het zijn laatstejaars lager onderwijs en hun diploma is in zicht. Eventuele examens en eindwerken vormen geen bezwaar om zich kosteloos in te zetten voor onze kinderen.
Is dat voor punten, hoor ik mezelf opnieuw vragen. Nee, punten kunnen ze er niet mee winnen, onze oprechte bewondering wel. Als dit de jeugd van tegenwoordig is, wacht ons een mooie toekomst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier