“De gebreken stapelen zich op”: Izegem maakt werk van nieuw zwembadcomplex op Krekel-Noord
Krijgt Izegem op termijn een nieuw binnenzwembad met meer baantjes en komt er een ecologische zwemvijver in plaats van een traditioneel openluchtzwembad? Het zijn slechts enkele mogelijkheden die uit talrijke bevragingen gekomen zijn. Ook de sporthallen krijgen op termijn een nieuwbouw. Het is nu aan de ontwerper om daar een keuze uit te maken en te toetsen aan de haalbaarheid. Bedoeling is om tegen dit najaar een nieuw masterplan voor de site Krekel-Noord klaar te hebben.
“Voor de bouw van het nieuwe zwembad is speciaal een aparte gemeenteraadscommissie in het leven geroepen”, vertelt sportschepen Virginie Derumeaux (N-VA). “Die is ondertussen een eerste keer bijeen gekomen. De stad legde er een pallet aan mogelijke pistes voor, waar de commissie, het schepencollege en de ontwerper – architectenbureau Essa uit Diest – de komende maanden aan de slag mee zullen gaan. Bedoeling is om aan de hand van die suggesties een keuze te maken, want niet alles wat we nu op tafel gooien gaan we realiseren.”
Vorig jaar raakte duidelijk dat het huidige zwembad nog maximum vijf jaar kan mee gaan, maar dat daarna onherroepelijk de sloop wacht. Het vijftig jaar oude complex kan niet langer de tand des tijds doorstaan en de gebreken stapelen zich op. Er volgden ondertussen een reeks bezoeken aan andere zwembadcomplexen om inspiratie op te doen en de stad hield een enquête en inspraakrondes om te achterhalen wat de verwachtingen van de gebruikers zijn, van occasionele zwemmers tot clubs en de sportraad.
Buitenbad of niet?
“We hebben op basis daarvan en onze eigen criteria een verlanglijstje samengesteld met zaken waar het architectenbureau bij het ontwerp uit kan kiezen”, vertelt sportschepen Virginie Derumeaux (N-VA). “Uit de bevragingen blijkt dat een voldoende groot en goed binnenbad primeert op een buitenbad. Binnen is er een voorkeur voor een sportbad voor baantjes-, club en schoolzwemmen. Eén van de mogelijkheden is bijvoorbeeld een groter binnenbad met tien banen (het huidige heeft er zes, red.).”
De knoop is nog niet doorgehakt of er al dan niet een nieuw buitenbad komt. “Uit de onderzoeken komt voort dat dit dan wel het ganse jaar bruikbaar moet zijn. Nu is dit enkel in het zomerseizoen”, aldus de schepen.
“Groot en goed binnenbad primeert op buitenbad”
De opties buiten variëren van een traditioneel, maar iets kleiner zwembad tot een ecologische zwemvijver. De stad ziet er graag terug recreatieve elementen zoals fonteintjes en glijelementen bij. “Het is aan de ontwerper om te kiezen en aan ons om later dit jaar finaal de knoop door te hakken”, klinkt het.
Uit de bevraging blijkt dat het nieuwe sportcafé idealiter minstens even groot zou zijn als het huidige en dus plaats kan bieden aan 166 personen zittend en 20 aan de toog. Het moet los kunnen functioneren van het sportcomplex en dus een aparte ingang krijgen en zicht op het binnenbad hebben. De stad ziet er graag ook een terras bij, dat in directe verbinding met de speelzone en de buitenzone voor het zwemgedeelte staat.
Kloppend hart
De twee nieuwe sporthallen moeten van de stad dan weer beschikken over verschillende velden voor handbal, minivoetbal, basket- en volleybal, tennis en badminton, maar ook twee dojo’s met tatami’s. “Alle nieuwe accommodaties dienen één centrale inkom te delen en het cafetaria moet het kloppend hart van de sportsite worden. Uiteraard zijn ook andere noodzakelijke ruimtes zoals vergaderzalen en leslokalen, berg- en technische ruimtes, een EHBO-post in het plan opgenomen.”
De stad wil het huidige zwembad en de sporthallen blijven gebruiken tot het nieuwe complex gebouwd is. Waar precies op de site dat ingeplant wordt is nog niet bepaald. Eens de nieuwbouw er staat, gaan de oude gebouwen tegen de vlakte. “Het is nu aan de ontwerper om met die criteria aan de slag te gaan”, zegt Virginie. Over het prijskaartje wil de stad nog geen uitspraken doen. Bedoeling is dat het masterplan nog voor de verkiezingen van oktober klaar is, zodat de volgende bestuursploeg in één van de komende jaren de plannen kan uitvoeren.”
Derde sporthal
Oppositiepartij STiP is blij dat alle fracties via de commissie inspraak krijgen. “Anderzijds hadden we gewenst dat we al een eerste steen van dit project konden leggen, gezien de hoogdringendheid”, zegt Kurt Grymonprez. “Wat we zien in de voorstelling is totaal nog niet wat het zal worden. Dat er wordt gestreefd naar minimaal wat er vandaag is, is een goed voornemen, maar eigenlijk moet de stad uitbreiding voorzien, want heel wat clubs moeten al uitwijken naar andere sporthallen die de stad huurt. Een derde sporthal kost meer geld, maar op termijn spaar je dat uit door geen huur meer te betalen. Ook positief is dat tot het plan is uitgevoerd alle clubs verder hun ding kunnen blijven doen. Tot slot is plannen maken makkelijk, maar moet je ze ook kunnen realiseren. Straks zitten we ongewild met twee projecten, dit masterplan en de Cultuurfabriek. Dat is onze grootste bezorgdheid.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier