De Bosalliantie schenkt Brugge het Gouden Boslabel

Mercedes Van Volcem met een vertegenwoordiger van de Bosalliantie.
Stefan Vankerkhoven

De Bosalliantie, een samenwerking tussen overheden en (natuur)organisaties, heeft het Gouden Boslabel uitgereikt aan de stad Brugge. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem mocht de label in ontvangst nemen: “Brugge plantte van heel Vlaanderen het meeste bomen aan. We worden beloond voor onze inspanningen om van Brugge een meer leefbare stad met meer bomen, bloemen, parken en bos te maken.”

Deze legislatuur werden verschillende stappen gezet om meer groen te voorzien in Brugge. “De focus lag niet enkel op groen in landelijk gebied, we zorgden ook voor meer groen in de stad”, stelt Mercedes Van Volcem. “Zo hebben we ingezet op de aanplant van hoogstammige bomen in grijze straten, parklanen, parken.”

“Inwoners kunnen een gratis boom aanvragen in hun voortuin of op het openbaar domein, gratis een gevelplantvakje laten maken of meter/peter worden van een straattuintje,” stelt de schepen.

Aankoop

Brugge heeft strategische gronden aangekocht om de leefbaarheid te versterken voor de Bruggeling : de site Gulden Kamer voor sportuitbreiding, de Boninvest om de Vesten te versterken, de hoeve Steevens om park en bos te maken in Sint-Kruis, de site de Lijn om ook adem te geven aan de inwoners van Assebroek.

“Er werden tien nieuwe parken gerealiseerd en vier kregen een make over”, vat Mercedes Van Volcem samen. Hiervoor werkt Brugge samen met ANB, de provincie en Natuurpunt.

Groene longen

“Groene longen in een stad zijn van groot belang. Het zet mensen aan om meer te bewegen, vaker naar buiten te gaan en zorgt dat buurtbewoners meer met elkaar in contact komen. Meer groen tempert ook de hitte in steden, het kan tot meer dan een graad verkoeling brengen en brengt schaduw tijdens warme dagen. Bossen zijn plaatsen waar mensen kunnen wandelen, fietsen, picknicken… het zijn recreatieve plaatsen en maken mensen gelukkiger,” stelt de schepen van Openbaar Domein.

Deze legislatuur werden in Brugge 114.878 bomen aangeplant, dit is goed voor 37 hectare aan bos. Dit werd gerealiseerd samen met verschillende partners, zoals VLM, Provincie West-Vlaanderen, het Agentschap Natuur en Bos, RL Houtland/Bosgroep en Natuurpunt. Maar ook het Concertgebouw en particulieren hebben geplant. Van deze 37 hectare werd 17,66 hectare bos door Stad Brugge zelf aangeplant.

Bos

De voorbije jaren kwam er bos bij in Foreest, Chartreuze, Engelendale, Tillegembos, Ryckeveldebos, het Rode Dopheidereservaat, maar plantten we ook geboortebosjes aan (Smisjesbos, Spijkerbos). Ook bij Cathemgoed werd een hectare bos bij geplant en in Park Steevens 0,7 hectare.

Opmerkelijk feit is dat het stadsbos Beisbroek van 99 ha naar 123 ha. uitgebreid werd. “De stad Brugge was al dertig jaar vragende partij om een boer te overtuigen zijn pacht te beëindigen en juridische procedures werden jaren geleden aangevat. We konden uiteindelijk de boer overtuigen met een vrijgave van 8 ha per jaar. Bijgevolg konden we in 2023 al 15 ha aanplanten door een plantfestival met verenigingen, ouders, bedrijven … . In 2024 zullen we ook nog een inspanning doen”, aldus Mercedes Van Volcem.

Natuurpark

Het feit dat er op de rand van Sint-Michiels en Sint-Andries een groene long van 345 ha bos (Tillegembos, Chartreuserinnebos, Tudorbos, Beisbroek, Foreest) ontstaat, zal meegespeeld hebben bij de toekenning van het Gouden Boslabel.

Er wordt ook nog een natuurpark van 5 ha gerealiseerd aan Foreest. De stad kocht tevens 27 ha aan in Male, waar er al 7 ha bos is en waar Brugge een prachtig domein van wil maken.

Uniek

Mercedes Van Volcem noemt het Gouden Boslabel voor Brugge uniek: “Want provincie West-Vlaanderen scoort het minst goed van alle provincies, maar Brugge is absoluut koploper inzake de creatie van bosseIn 2023 hebben we 35.434 bomen aangeplant in Brugge. Het overgrote aantal bomen hebben we in Beisbroek aangeplant, goed voor 16.895 nieuwe bomen. Niemand in Vlaanderen deed ons dit jaar deze uitbreiding na.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier