Dave (39) droomt dat niet alle dromen in vervulling moeten gaan: “Muziek zal mijn redding zijn”

Dave Martijn: "Deze vertraging werkt inspirerend." (foto Greetje Van Buggenhout)
Thalisa Devos
Thalisa Devos Chef Magazine

Dave Martijn, toetsenist bij Goose, verdeelt zijn quarantainetijd tussen zijn gezin en de Safaristudio’s. Op grote podia staan was ooit zijn droom, dat is intussen gebeurd, maar zit er vandaag niet in. Kunnen vliegen was ook altijd een verlangen. “Niet alle dromen moeten worden vervuld.”

Hij zit in zijn geparkeerde auto wanneer we bellen. De nieuwe ‘belruimte’. De plek waar hij even kan praten zonder gezin in de buurt en waar het zonnetje door de ramen valt. “Wij klagen absoluut niet. We komen goed overeen, al is het niet altijd evident om de kinderen bezig te houden. Los van de miserie die de ziekte met zich meebrengt, geniet ik eigenlijk wel van thuis te zitten. Van een maand met hen door te brengen en deze band te voelen. We gaan dit niet vergeten.”

Goose, als band, verliest de festivalzomer en daarmee zijn drukste maanden. “Ergens ben ik er gerust in dat we op een creatieve manier zullen omgaan met dit verlies. Het is niet evident, maar we denken na over de dingen, om ze anders te doen, maar we komen niet samen. Veel bands geven nu concerten vanuit hun living, charmant, maar dat gaat ook sneller vervelen. Zullen mensen bereid zijn te betalen voor een onlineconcert? Dan moet je ze waar geven voor hun geld. We worden momenteel geïnspireerd door de dancewereld waar er nu al online festivals georganiseerd worden in een bepaalde sfeer. Een soort virtueel festival in een volledig universum.”

“Deze periode maakt dat ik me meer kan concentreren, de vertraging werkt inspirerend. Ik verveel me geen moment. Eerlijk, deze quarantaine kwam voor mij op het juiste moment. Ik moest even stilstaan bij de dingen.” Dit alles maakt iets heel nostalgisch in hem los. “Ik herinner me plots dingen die weg waren. Middagen uit mijn kindertijd waarop ik niets deed. Gewoon een beetje spelen. Ging de tijd effectief trager toen? Waren de dingen allemaal simpeler?”

Koppig volk

“Ik probeer vaak te wandelen, koken, fietsen. En word daar blij van. Tot een bepaalde tristesse me overvalt. Ik heb gemoedsschommelingen uit het niets. Ik denk dat we in ons onderbewustzijn voelen dat het nooit meer zal zijn zoals het was. We voelen allemaal dat we leefden zonder grenzen, in snelheid, in consumptie… De Belgen zijn een koppig volk, dat zijn goesting doet. Dat zien we nu. Goed voor de creativiteit, want die houding leverde al prachtige kunst op, maar momenteel krijgen we ook de negatieve gevolgen ervan.”

“Eerlijk, deze periode kwam voor mij op het juiste moment”

“Ik mis het optreden, het publiek én een doel. Vorige week zou ik een liveperformance geven in het Concertgebouw van Brugge. Dat valt weg, samen met mijn drive. Ik voel dat ik in slaap gewiegd zou kunnen worden door deze situatie. Muziek zal mijn redding zijn. Er gebeuren weinig onverwachte dingen momenteel. Dan is muziek een heerlijke vlucht. Je weet nooit wat er zal gebeuren.”

Dan is er nog die andere droom, die niet met een podium, maar met een startbaan te maken heeft. “Kunnen vliegen, met een sportvliegtuigje of gewoon als mens, was altijd een droom, maar eentje die nooit echt ingevuld hoefde te worden.” Meer dan het vliegen op zich, zijn het vooral de bestemmingen waar hij nu over droomt. “De laatste twee jaar zijn we met Goose drie keer in Japan geweest. Dat hakt er echt in, dat ik daar niet heen kan. Dus compenseren we met herinneringen ophalen, foto’s bekijken en heel veel Japans eten. (lacht) Dromen van opstijgen zit dus even opgeborgen, al blijft dat het beste indommelmedicijn. “Elke nacht denk ik aan een vliegveld, ik ben nog niet aan de startbaan, of ik lig al te ronken.”

Dave Martijn (39), toetsenist bij Goose

Dave woont in Kortrijk, is toetsenist bij Goose en bedacht de soundtrack voor onder meer De Dag en De Twaalf. Hij is samen met Elke (43) en papa van Alexa (9) en Douglas (5).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.