Dankzij Cécile en 26 vrijwilligers loopt televestiaire in Roeselare op wieltjes

Cécile is een van de coördinatoren van vzw De Schakel Televestiaire in de Noordstraat. (foto SB)© Stefaan Beel
Cécile is een van de coördinatoren van vzw De Schakel Televestiaire in de Noordstraat. (foto SB)© Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Sinds kort is Cecile Pauwels (74) één van de nieuwe coördinatoren van vzw De Schakel Televestiaire in de Noordstraat. Een menslievende organisatie die uiterst goedkoop tweedehandskledij, huishoudelijk materiaal of speelgoed verschaft aan kansarme mensen en gezinnen.

De Televestiaire werd in de jaren tachtig opgericht en heeft de voorbije decennia heel veel mensen geholpen die het financieel niet gemakkelijk hadden. Er worden aangepaste verkoopprijzen gehanteerd tussen de 0,50 en 5 euro. “Enerzijds ontvangen we gratis kledij van particulieren of verenigingen en winkels. Dat moet eerst gesorteerd worden”, zegt Cecile. “De voorbije weken zijn er opvallend veel pakketten binnengekomen. De coronaperiode zorgt er waarschijnlijk voor dat mensen meer tijd hebben om hun kleerkast leeg te maken of kledij weggeven die ze toch niet meer dragen.”

“Sommigen bezitten enkel de kledij die ze op dat moment dragen”

“Het sorteren van die giften is voor ons een belangrijk gegeven. We staan erop dat er enkel kwaliteitsvolle kledij in onze winkel hangt. Onze vzw kan momenteel rekenen op 26 vrijwilligers die op maandag, woensdag en vrijdag af en toe een handje toesteken. Tegenwoordig staat er ook altijd iemand aan de deur die zorgt dat de handen ontsmet worden. Daarnaast bestaat een ploeg uit sorteerders, twee verkoopsters en iemand die bijstand geeft als het erg druk is. Voorlopig ontvangen we per halfuur maximum drie klanten beneden en twee boven. Bij het binnenkomen krijgen ze een nummer. Op die manier hebben we alles perfect onder controle en worden de maatregelen nageleefd. Sinds de coronacrisis is het aantal noodlijdenden toegenomen en ontvangen we ook een jonger publiek. Sommigen komen met de fiets, anderen te voet. Het zijn vooral mensen uit Roeselare en randgemeenten.”

Noodpakketten

Cecile is geboren in de Brugse gemeente Sint-Pieter en ging daarna in Sint-Michiels wonen. “In een vorig leven was ik lerares Kleding in de Maricolen maar zeventien jaar geleden ben ik in Roeselare aangespoeld”, glimlacht Cecile. “Oorspronkelijk hielp ik mee in het Mannahuis. Toevallig ben ik drie jaar geleden in de Televestiaire verzeild geraakt door een wandelvriendin die hier ook actief was. Dit concept ligt een beetje in het verlengde van mijn vroegere job. We doen normaal geen retouches maar is er ergens een knoop te kort of hangt een zoom los, dan zal ik dit met veel plezier in orde brengen. Er komen soms mensen langs die slechts de kledij bezitten, die ze dragen. Voor hen maken we dan een noodpakket. Zoiets wordt gemeld door externe organisaties zoals het OCMW, de stad of Kind en Gezin. Dat zijn schrijnende toestanden. Vooral als er kinderen bij betrokken zijn, raakt het me heel diep. Onze klanten zijn heel dankbaar.”

“Als er kinderen bij betrokken zijn, raakt het me heel diep”

Cecile is begonnen als sorteerder. “Na een tijdje sprong ik overal een beetje bij. Een vaste taak had ik niet meer. Toen Linda Vandewynckele stopte, nam ik met veel plezier haar verantwoordelijkheden over. Mijn taak bestaat eruit om iedereen werk te geven en te zorgen dat er telkens voldoende mensen aanwezig zijn. We hebben een zalige equipe vrijwilligers die goed aan elkaar hangt. Als iemand graag wat meer variatie heeft, zorgen we daarvoor. Onze medewerkers zijn heel flexibel en helpen elkaar waar ze kunnen.”

sociaal contact

“Per openingsdag krijgen we gemiddeld 45 klanten over de vloer. Op weekbasis gaat dit dus over ongeveer 140 mensen. Naast tweedehandskledij verkopen we ook lakens of dekbedovertrekken en zitten er schoenen, boeken en huishoudgerief in ons assortiment. De combinatie van al die taken, geeft mij veel voldoening. Als je aan de deur staat, heb je meer contact met de mensen. Je slaat een babbeltje en leert je klanten goed kennen. Daar hebben de mensen in deze coronatijden echt wel nood aan. Sommigen komen net voor dat sociale contact meerdere keren per week langs. Eenzaamheid is niet te onderschatten”, aldus een bevlogen vrijwilligster. De Televestiaire bevindt zich in de Noordstraat 148 in Roeselare en is open op maandag, woensdag en vrijdag telkens van 14 tot 17 uur. In de Noordstraat 150 kunnen kleren afgegeven worden.

Meer info vind je op www.deschakelvzw.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier