Daniël Deschacht publiceert brochure over Steense molens: “Stene had al molen in 15de eeuw”

Daniël Deschacht verrichte heel wat onderzoekswerk voor de nieuwe brochure over de Steense molens. (foto BVM) © Bliek Vermeire
Redactie KW

Wie het gemoedelijke Stene binnenrijdt, herkent onmiddellijk de witte molenromp als beeldbepaler van het lokale dorpsgezicht. Minder bekend is dat er in het verleden nog een tweede molen stond in dit kleine dorp. Daniël Deschacht schreef als heemkundige bij ‘t Schorre Steene een lijvige brochure over de twee Steense molens.

Daniël Deschacht (68) was vroeger hoofdinspecteur bij de lokale politie in Oostende. Al vele jaren verdiept hij zich in de heemkundige aspecten van zijn dorp Stene. Hij is dan ook al ruim 15 jaar actief bij heemkring ‘t Schorre Steene en publiceerde er verschillende werken.

“Ik ben al een tijdje bezig met de geschiedenis van de stenen molen van Stene, vooral omdat er een foutje in de geschiedschrijving ervan is geslopen. De wieken zouden van de molen afgewaaid zijn, maar dit klopt niet. Het systeem blokkeerde in oktober 1921, waarna de roeden werden hersteld en opnieuw actief werden. Een aantal jaren later werd de toestemming gevraagd om de wieken af te nemen en de molen te motoriseren”, weet Daniël Deschacht.

Tweede Steense molen

Deze Steense molen, waarvan de romp nu het lokaal is van de heemkring ‘t Schorre Steene, stamt uit 1853 en diende in het verleden om koren te malen en olie te persen. “Ik wist dat er ook een tweede molen had bestaan. Na een aantal dingen opgezocht te hebben en gespeurd te hebben in kaarten en plannen, vond ik aanwijzingen dat er al in de 15de eeuw een houten molen in het dorp stond”, aldus Daniël.

“Maar meer recent stond er ook nog een houten staakmolen langs de Torhoutsesteenweg. Ik vond zelfs het octrooi terug dat de Oostenrijkse keizerin Maria-Theresia op 17 februari 1776 verleende voor de oprichting van een molen voor het malen van graan en het persen van olie. Na heel wat activiteiten en verschillende eigenaars werd de molen in 1935 afgebroken. Lang was er met de Windmolenstraat in Oostende nog een verwijzing naar deze staakmolen maar door de aanleg van de Duinkerkseweg en de verlenging van de landingsbaan voor de luchthaven van Oostende verdween deze weg uiteindelijk,” schetst Daniël Deschacht het bestaan van de houten molen in Stene. Voor de lijvige brochure wist hij heel wat documenten, foto’s en zelfs getuigenissen te verzamelen.

Open Monumentendag

Op zondag 12 september staat Stene als dorp in de kijker tijdens Open Monumentdag. Er zijn heel wat activiteiten gepland, waarbij ook het historische luik van het dorp aan bod komt. De Steense heemkring neemt van de gelegenheid gebruik om de brochure rond de molens van Steene uit te brengen. De brochure bestaat uit drie luiken: de situering van de molens door de eeuwen heen, de houten staakmolen en de huidige stenen molen.

“Het verhaal dat de wieken van de Steense molen zijn afgewaaid, klopt niet”

De publicatie wordt uitgegeven op 160 exemplaren en is vanaf zondag 12 september te verkrijgen door 14 euro te storten op BE24 0010 6883 7138 met vermelding brochure molen. Meer informatie op heemkringschorre.steene@telenet.be. Met het oog op een nieuwe uitgave is Daniël Deschacht al bezig met het verzamelen van informatie over de boerderijen en landerijen op Stene. Wie bruikbare informatie of foto’s heeft, kan daarmee terecht bij daniel.deschacht2@telenet.be. (BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier