Dan toch fiets voor Matz (6) uit Ardooie: “Droom hadden we al opgeborgen”

Een emotioneel moment toen Irina en Liselotte de kleine Matz op de fiets mochten zetten. © CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Nadat een benefietactie voor de kleine Matz (6) uit Ardooie op een sisser uitdraaide, sprongen Liselotte en David uit Sint-Eloois-Winkel voor de dappere knaap in de bres. Zijn droom, een eigen fiets, werd op die manier een werkelijkheid. “We moeten als mensen elkaar meer leren helpen, zonder daar automatisch iets voor terug te willen.”

Het verhaal van Matz, het zoontje van Irina Van Der Maelen (28) en Brecht Verhaest (31) uit Ardooie, is er eentje die leest als een tranentrekker van formaat. De kleine man werd geboren met een hevige vorm van ASS, een Autisme Spectrum Stoornis, en liep daardoor een niet te onderschatten ontwikkelingsstoornis op. “Maar het FOD is erg streng geweest met het evalueren van onze zoon, een cruciale stap in het verkrijgen van broodnodige steun.”

Zijn ouders kregen dan ook een stevige oplawaai toen ze vernamen dat hun oogappel er niet slecht genoeg aan toe was. “Het kwam erop neer dat de overheid had besloten dat Matz niet beperkt genoeg was. Hij had wel nood aan ontelbare hulpmiddelen, maar die moesten voor het gros uit eigen zak worden betaald. Facturen van duizenden euro’s bleven elkaar opvolgen. Een droom van Matz was om met ons te kunnen gaan fietsen, maar zo’n fiets kost al snel 10.000 euro. We probeerden een benefietactie op poten te zetten, maar die flopte volledig. We mogen al tevreden zijn dat we voldoende zullen hebben opgehaald om die actie te kunnen betalen. De droom van de fiets? Die hadden we opgeborgen.”

Nieuw exemplaar

Maar toen kwam dat bericht uit Sint-Eloois-Winkel, waar Lieselotte Dupont (41) en David Reynaert (42) door het verhaal werden ontroerd. “Onze zoon Eamon heeft zelf te kampen met een zware beperking, maar krijgt door het FOD meer punten. Daardoor krijgen we iedere drie jaar een fiets, een exemplaar waarnaar Irina en Brecht op zoek waren. Met corona die de toon bepaalde, kwamen we zelf nagenoeg niet buiten en bleef de fiets van Eamon hier staan. Weldra volgt er een nieuw exemplaar, terwijl dit model hier amper kilometers heeft. We contacteerden dan ook de ouders van Matz met de vraag of ze hem niet wilden hebben.”

Het overhandigen van de fiets werd een erg emotioneel moment in Sint-Eloois-Winkel. “Het is niet te geloven dat dergelijke, goeie mensen nog bestaan”, pinkte Irina een traantje weg. “We kunnen weldra allemaal samen gaan fietsen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier