Daders huiselijk geweld krijgen vaker huisverbod
Daders van intrafamiliaal geweld krijgen almaar vaker de maatregel van tijdelijke uithuiszetting opgelegd. Dat blijkt uit cijfers die Kamerfractieleider Melissa Depraetere (SP.A) opvroeg bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).
In 2015 gebeurde het 38 keer, in 2019 was dat aantal al gestegen naar 242. Vooral in Limburg wordt de maatregel vaak gebruikt. In onze provincie ligt het aantal uithuiszettingen van daders van intrafamiliaal geweld een stuk lager.
Slechts 8 keer bij ons
Van 2015 tot 2019 werd de maatregel maar acht keer toegepast, terwijl dat in Limburg 414 keer gebeurde. “Ik maak mij zorgen dat bepaalde arrondissementen een totaal verschillend beleid voeren in deze kwestie. De aanpak van intrafamiliaal geweld mag niet afhangen van waar je woont. Als men in Limburg een ander beleid voert dan in West-Vlaanderen, dan schort er toch iets aan de toepassing van de maatregel”, vindt Melissa Depraetere.
Dat er minder uithuiszettingen opgelegd werden, betekent allerminst dat daders van intrafamiliaal geweld in West-Vlaanderen vaker vrijuit gaan, zegt West-Vlaams procureur Filiep Jodts. “De procedure was eerder omslachtig en tijdrovend. Bovendien stelden we vast dat meerdere dossiers waar een tijdelijk huisverbod van toepassing kon zijn, betrekking hadden op koppels die tijdelijk aan zee verbleven. Tegen dat we konden optreden, waren die al terug naar huis en waren wij als parket niet meer bevoegd.”
“Wij kozen vaker voor een andere aanpak. Doorverwijzen naar de hulpverlening bijvoorbeeld of een voorleiding voor de onderzoeksrechter, die dan bepaalde voorwaarden kan opleggen. Die voorwaarden kunnen veel ruimer gaan dan een tijdelijk huisverbod en er is de stok achter de deur – de aanhouding – als men de voorwaarden niet volgt. Sinds eind vorig jaar zijn er nieuwe richtlijnen die ons moeten toelaten efficiënter op te treden en het tijdelijk huisverbod vaker toe te passen”, aldus Jodts. (LK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier