Corona krijgt Thierry Gathy van La Glace Gatée in Beveren niet klein

Thierry Gathy van La Glace Gatée: “Ondanks corona gaan wij door. Al reken ik tot aan de grote vakantie niet op inkomsten uit de verkoop van ijsjes.” (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Thierry Gathy van La Glace Gatée: “Ondanks corona gaan wij door. Al reken ik tot aan de grote vakantie niet op inkomsten uit de verkoop van ijsjes.” (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Thierry Gathy en Cindy Lannoo uit de Vloedstraat in Beveren zijn in de wijde omgeving bekend met hun roomijswagens La Glace Gatée. De zaken liepen zo goed dat Thierry zich voltijds op La Glace Gatée zou toeleggen. Maar toen kwam corona.

“La Glace Gatée bestaat precies tien jaar”, begint Thierry Gathy zijn verhaal. “Ik had vroeger al in de horeca gewerkt en op een bepaald ogenblik moest ik voor een horecazaak een crèmekar bemannen en ijs verkopen. Dat viel ontzettend goed mee en ik besloot om zelf een kar te kopen.”

“Mijn eerste roomijswagen heb ik in de Ecoshop gekocht voor 730 euro. Ik heb dat mooi opgeknapt en dat karretje is nog steeds in orde. Mijn eerste grote bedrijfsfeest was dat van Midera en mijn eerste privéfeest was een nieuwjaarsreceptie in januari 2011. Ik kon niet binnen met mijn wagen en stond buiten ijs te scheppen aan -2 graden Celcius. Ik kan je verzekeren dat ik mijn pols goed voelde na afloop ( lacht ).”

“We knokken er ons samen door”

“Wat begon als een hobby, een uitdaging is in de loop der jaren sterk gegroeid. Mijn echtgenote Cindy gaat ook mee de baan op, zij doet de administratie en de boekhouding terwijl ik zorg voor het onderhoud van de wagens, de onderhandelingen met de klanten en uiteraard ben ik ook altijd mee naar de opdrachten.”

Wafelmobiel

“Na verloop van tijd heb ik een aanhangwagen gekocht en die omgebouwd tot wafelmobiel want wafels verkopen natuurlijk uitstekend op koude winterdagen. Twee jaar geleden hebben we ook een Bedford uit 1982 gekocht met een Morrison-ijskar er bovenop. Dat is 100 procent nostalgie natuurlijk en een instant succes als je daarmee op een feest aankomt.”

“We hebben ook een uitstekende samenwerking met Glaces Poland opgezet: ik verkoop hun ijs dat in de eerste plaats zeer lekker is en lokaal wordt gemaakt, en bovendien had ik zo geen stockageruimte nodig. Ik kon meteen vers ijs afhalen in de diepvriezers in hun atelier.”

“Het was inderdaad de bedoeling om in april van het tiende jaar van La Glace Gatée te stoppen als buschauffeur en voltijds de kaart van de ijsverkoop te trekken om dan in de herfst opnieuw halftijds als buschauffeur aan de slag te gaan. Er stonden namelijk acht koersen op de Kwaremont te wachten, zes evenementen van meer dan 500 gasten, de Roeselaarse Batjes, veel bedrijfsfeesten en heel veel eerste en plechtige communies en huwelijksfeesten.”

“En dan sloeg corona toe en alle feesten en evenementen verdwenen.”

“Ik kon gelukkig blijven rijden als buschauffeur en mijn bedrijfskosten vielen al bij al nog mee. Ik weet niet hoe dit zal uitdraaien: ik reken alvast op niets van ijskar-inkomsten tot aan de grote vakantie. Ondertussen ben ik gestart met een eigen ijskar te ontwerpen en te maken. Die kan ik dan misschien verhuren.”

Ouzo-ijs voor klanten

“Ik sta met mijn Bedford ook aan het Grieks restaurant Het Orakel. In hun meeneemgerechten bieden ze als dessert ook ouzo-ijs aan en dit speciale dessert wordt gemaakt door Kurt van Glaces Poland. Dat is zo’n succes dat bijna iedere klant zo’n dessert bestelt.”

“De mensen van het Orakel hebben geen diepvriescapaciteit genoeg en ik heb aangeboden om daar te staan met mijn Bedford. Ik geef dan de verpakte desserts aan de klanten.”

“Vrijwillig, ja natuurlijk, ik moet daar niets voor hebben. Op die manier zie ik nog eens mensen en leren zij ook mijn zaak kennen. En als horecazaken steunen we ook elkaar in deze moeilijke tijden. Dat is het belangrijkste, dat we er ons samen door knokken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier