Confronterende tentoonstelling rond seksueel geweld
Met de tentoonstelling ‘Wat droeg je die dag?’ snijdt organisator Pierre Vandenbroucke (45) een erg gevoelige thematiek aan. “Vrouwen die worden verkracht, worden nog te vaak als schuldige bekeken. Tijd om hier komaf mee te maken.” De tentoonstelling loopt nog tot 27 maart in de gebouwen van Bibliolys in Komen-Waasten.
“Toen ik de meest recente cijfers van Amnesty International zag, kreeg ik een erg ongemakkelijk gevoel, een soort van mentale opdoffer recht in het gezicht.” Pierre praat met een zachte maar resolute toon wanneer hij zijn unieke expo voorstelt.
“Slachtoffer wordt dader’
“Bijna 30% van de jongeren die door Amnesty werden ondervraagd, waren ervan overtuigd dat vrouwen opgewonden raken van agressie. Nog wraakroepender was dat 16% geloofde dat heel wat vrouwen de verkrachting uitlokken door zich te sexy of uitdagend te gaan kleden.”
“Hallucinant gewoon hoe de vrouw, het slachtoffer van een gruwelijke daad, plots in de rol van dader wordt geduwd. Slachtoffers krijgen op die manier de indruk dat ze er helemaal alleen voor staan en zelfs de schuld dragen, waardoor heel wat verkrachtingen niet eens worden aangegeven.”
‘Het kan iedereen overkomen”
Door middel van een erg confronterende tentoonstelling brengt de Komenaar de gruwelijke realiteit van een verkrachting naar voren. “Op basis van verklaringen van slachtoffers hebben we outfits opgehangen, kledij die vrouwen aanhadden de dag dat ze werden verkracht.”
“Een schooluniform van een tiener, een kleedje van een kindje van 6 jaar of gewoon een broek en jas die ze droegen op de werkvloer. Het zijn doodnormale dingen die we allemaal in onze kast hebben hangen maar op een of andere manier zorgde het voor dramatische gebeurtenissen. De expo maakt duidelijk dat het iedereen kan overkomen en dat een vrouw nooit de schuld mag dragen van een verkrachting.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier