Concertgebouw moet al na 21 jaar gerenoveerd worden: houten raamwerk onder dakpannen vertoont slijtage

Veiligheidshalve werd een deel van de gevelwand van het Concertgebouw weggenomen. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Als bij wonder zijn de voorbije weken geen terracotta tegels van het Concertgebouw in Brugge van het dak gewaaid tijdens de hevige stormwinden. Een voorbijganger merkte dat een daktegel los hing en verwittigde de directie. Na een inspectie blijkt dat het houten raamwerk onder de daktegels na 21 jaar al tekenen van slijtage vertoont. Veiligheidshalve is aan de kant van de bushalte op ‘t Zand een hekken geplaatst en zijn honderden tegels verwijderd.

De gevel van het Concertgebouw in Brugge, kant bushalte, vertoont grote, opvallende kale plekken. Tijdens stormweer kwamen een of meerdere tegels los te zitten. Gelukkig waaide geen enkele tegel naar beneden, vlakbij de druk bezochte bushalte op ‘t Zand. Een gespecialiseerde firma inspecteerde met een hoogtewerker de gevels. Volgens de communicatiecel van het Concertgebouw vertoonden enkel de ‘pannenlatten’ – het houten raamwerk waaraan de tegels vastgeklikt zijn – aan de kant van de bushalte sporen van slijtage.

Rotting

“Er is sprake van rotting, na 21 jaar. Het houtwerk komt los, enkele nagels waaraan de tegels vastzitten zijn eruit”, geeft burgemeester Dirk De fauw, die lid is van de algemene vergadering van het Concertgebouw, toe. Dé vraag is hoe groot de slijtage is: moet al het raamwerk vervangen worden? Met andere woorden, moet het dak van het Concertgebouw al na 21 jaar volledig gerenoveerd worden? Volgens het Concertgebouw is dit niet het geval: de voorbije weken werden alle gevels één voor één geïnspecteerd.

Pikant detail is dat bij de bouw van het Concertgebouw in de periode 2000-2002 de architecten Robbrecht & Daem niet tevreden waren over de eerste terracotta tegels. De bakkleur beantwoordde niet aan de strenge eisen, want ze moest refereren aan de oranjerode kleur van vele daken in de historische Brugse binnenstad.

Reservetegels

Beschikt het Concertgebouw in zijn depots over nog voldoende reservetegels? Volgens het Concertgebouw zijn er nauwelijks tegels gebroken. Naar wij vernamen zou de Noord-Franse fabrikant van de daktegels wel niet meer actief zijn. De renovatie van het dak van het Concertgebouw belooft nog een moeilijke en dure klus te worden.

Ondertussen onderzoekt de raad van bestuur van het Concertgebouw samen met de stad Brugge het idee om op termijn nieuwe daktegels te plaatsen, die voorzien zijn van fotovoltaïsche cellen- dakpannen waarin zonnepanelen ingebouwd zijn. Burgemeester Dirk De fauw en Katrien Van Eeckhoutte, algemeen directeur van het Concertgebouw, hebben hierover al verkennende gesprekken gehad met Vlaams minister-president Jan Jambon. Want ze hopen op Vlaamse subsidies voor dit duurzaam project.

Herstelwerken

Hoe reageert het Concertgebouw op dit dossier? De communicatiecel lanceert deze officiële persmededeling: “Momenteel voert Concertgebouw Brugge herstelwerken uit aan de terracottagevels van het gebouw. Het onderliggend latwerk van bepaalde geveldelen is aan vervanging toe. Het Concertgebouw grijpt de herstelwerken aan om dieper onderzoek te doen naar de integratie van fotovoltaïsche toepassingen in de gevel van het gebouw.”

“Als ecobewust ondernemer was Concertgebouw Brugge al onderzoek gestart om dergelijke verduurzamingsinvesteringen te doen in de dakdelen van het gebouw, dat in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan van de stad opgenomen is als ‘icoongebouw met de hoogste erfgoedwaarde’. “

“Voor de studie rond het potentieel van fotovoltaïsche zonne-energie in de context van een Unesco werelderfgoedstad ontvangt het Concertgebouw een innovatietoelage van de stad Brugge, die hiermee een voorbeeldrol wil opnemen in Vlaanderen en Europa. Voor dit onderzoek stelde Concertgebouw Brugge ingenieursbureau Ingenium aan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier