Commotie na Meense goodiebag voor nieuwkomers: “We delen helemaal geen cadeaus uit”
Eén woord. Meer was er niet nodig om het vuur aan de lont van de Menenaars te steken. Nadat bekend raakte dat anderstalige nieuwkomers in Menen een goodiebag
Taal en het Nederlands, het is altijd al een gevoelige materie geweest in de grensgemeente. Van oudsher vonden heel wat Franse gelukzoekers hun weg naar Menen. De bloeiende vlasnijverheid en de Belgische, industriële evolutie waren een goudmijn voor iedereen die bereid was keihard te werken. Toen het Oosten en vooral de goedkope mankrachten lonkten, verhuisden heel wat bedrijven hun productielijnen naar verre oorden waardoor er in Menen geen sprake meer was van een overvloed aan jobs.
De anderstaligen, het gros van hen Franstalig, bleven plakken in de grensgemeente. Er ontstonden complete gemeenschappen en Menen diende jaar en dag als nationale voorbeeld voor een goed werkende, multiculturele samenleving.
Taalwet
Het is dat multiculturele voorbeeld dat eind 2013 de wereldpers haalde. Vanaf januari 2014 zou Menen de taalwet strikt gaan toepassen. In een gemeente op Vlaamse grond werd vanaf nu enkel nog Nederlands gesproken in overheidsgebouwen. Een banale zin die voor kafkaiaanse toestanden met pictogrammen en gebarentaal zorgde. De eerste barsten in het Meense bastion werden toen reeds zichtbaar. Compleet normaal voor de ene, volstrekt belachelijk voor de andere, maar de wet was de wet.
Het nieuws van de goodiebag voor alle anderstalige nieuwkomers kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel. Om het onthaal van anderstalige nieuwkomers te vereenvoudigen, werd werk gemaakt van een pakket aan flyers in vereenvoudigd Nederlands. Pamfletten die iedereen wegwijs maken in de stad en hen stimuleren deel uit te gaan maken van de maatschappij. Een tas, gevuld met gratis items voor nieuwe Menenaars die de taal niet machtig zijn, was de spreekwoordelijke brug te ver en in geen tijd werden de verschillende sociale mediakanalen bedolven onder de haatdragende commentaren. Menenaars stonden lijnrecht tegenover elkaar en aan de spiraal van negatieve commentaren leek geen einde te komen.
Bevoegd schepen Angelique Declercq (SP.A) is karig met commentaar wanneer we haar om een reactie vragen. “Ik begrijp de hetze niet. We geven helemaal geen gratis cadeaus aan de mensen maar willen het voor iedereen eenvoudiger maken om zich te integreren. Als gemeentebestuur willen we dergelijke haat geen platform geven en daarom gaan we hier niet meer op reageren.”
Volgens Fré Vandamme, gemeenteraadslid in de oppositie voor CD&V, is het logisch dat het gemeentebestuur hier niet verder op wenst te reageren. “Het idee van een ontvangstpakket voor anderstaligen is helemaal niet nieuw” klinkt het.
“We hebben het jaren geleden al naar voren geschoven omdat toen al duidelijk was dat de maatschappij snel en hard zou gaan evolueren. Willen we nieuwkomers dan ook mee helpen ontwikkelen tot volwaardige burgers, dan moeten we ze wel de kans geven. Je gaat op zoek naar een betere toekomst in een onbekend land waar men eist dat je je aanpast. Het is dan toch ook niet meer dan logisch dat we je eerst de kans tot aanpassen geven”, aldus Vandamme.
“We hadden toen geopperd om een pakket samen te stellen met bijvoorbeeld een vertaalwoordenboek erin, zodat iedereen gestimuleerd zou worden Nederlands te leren. Dat werd toen net niet afgeschoten en op de lange baan geschoven, door de mensen die nu met de loftrompet hetzelfde idee proberen te verkopen.”
“Wat uiteindelijk een zak met flyers is, werd gepimpt tot ‘goodiebag’”, gaat Fré Vandamme verder, “waardoor het lijkt dat iedereen hier hopen gratis materiaal krijgt. Daar is dus helemaal niets van aan maar op sociale media is het gebruik van dat woord compleet ontploft met honderden misnoegde reacties tot gevolg.”
‘Niet representatief’
Over de inhoud van die commentaren is Fré duidelijk. “Dit is absoluut niet representatief voor de gemiddelde Menenaar” klinkt het. “Dit soort giftige reacties wordt gebruikt door een onderlaag van de bevolking die op negativiteit lijkt te surfen. Het is een kleine minderheid die via sociale media erg hard kan roepen en dit ook bijna permanent doet.”
Geen lef
“Helaas blijkt het stadsbestuur niet het politieke lef te hebben om hierover een uitspraak te doen. Ze hopen dat het allemaal wel gaat overwaaien zonder veel trammelant. Dit kon het uitgelezen moment zijn voor iemand om recht te staan en klare taal te spreken tegen haat en voor integratie. In Menen is iedereen van goede wil welkom en het OCMW doet schitterend werk om mensen op weg te helpen. Helaas zorgt dergelijk haatdragend klimaat ervoor dat men uit de gemeente wegtrekt waardoor we steeds opnieuw in dezelfde vicieuze cirkel terecht komen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier