Cityriver op Oosteroever vangt half miljoen liter regenwater op
Het is zover, de ‘Cityriver’ stroomt. In 2019 startte de aanleg van een 300 meter lange ‘stadsrivier’ op de Oosteroever, waarbij het opvangen en infiltreren van regenwater in combinatie met waterbeleving centraal staan. “We kunnen meer dan 500.000 liter water opslaan.”
Oosteroever blijft verder bouwen aan de toekomst. Via het Europees gefinancierd project SCAPE werd een stadsrivier aangelegd in de Victorialaan. Met de Cityriver werd een belangrijk onderdeel van het masterplan van de Oosteroever afgewerkt. De Cityriver is niet zomaar een doorsnee stadsrivier, maar een heel duurzame. Schepen van Mens en Milieu Silke Beirens (Groen) noemt de realisatie een uniek project. “De Cityriver vormt de levensader van de klimaatwijk op de Oosteroever waar verschillende projecten met elkaar in verbinding staan.”
Volgens aannemer Guy Seru van aannemersbedrijf Seru & Zonen uit Veurne was de aanleg een huzarenstukje. “Nooit eerder stonden we voor een dergelijke uitdaging”, zegt Seru. “Als je op zo’n projecten intekent, dan ga je die uitdaging ook aan. Als bedrijf hebben we heel wat ervaring met dergelijke werken in centrumsteden, maar dit project was nieuw en naar mijn weten ook uniek in ons land.”
Oplossing voor stortbuien
Vorige week zondag stonden heel wat straten in Oostendse wijken blank doordat het overtollige regenwater niet voldoende snel kon afgevoerd worden. Met de overstroming van vorige week in het achterhoofd vormt de Cityriver een belangrijk onderdeel in de strijd tegen overstroming bij hevige regenval. “Eerder deze week werd nog maar eens duidelijk dat voldoende waterbuffercapaciteit bij intense regenbuien hard nodig is. Dergelijke regenbuien komen alsmaar vaker voor. Daarom is het ingenieuze systeem van de Cityriver een fantastische oplossing voor dergelijk klimaatonheil”, aldus schepen Beirens.
En buffercapaciteit, die zal er zijn. “In vergelijking met een doorsnee rioolstelsel kan er maar liefst vijf keer meer regenwater opgevangen worden”, duidt schepen van Openbaar Domein, Björn Anseeuw (N-VA). “Het heeft bovendien een enorme bergingscapaciteit van 300.000 liter regenwater bovengronds en nog eens 220.000 liter ondergronds. ”Het vernieuwende van dit project is dat de weg zo is aangelegd dat een brede centrale goot alle regenwater zal opvangen. Daardoor verdwijnen de traditionele rioolroosters uit het straatbeeld en ontstaat er een stadsrivier die aanzwelt bij regen en zijn oorspronkelijke stroombreedte weer aanneemt als de regenbui voorbij is. Het opgevangen regenwater wordt gebruikt om bijvoorbeeld straten schoon te spuiten of de beplanting water te geven bij langere droogte. Met 520.000 liter regenwater komen we al een eind ver.”
Blikvanger in de wijk
SCAPE is een Europees gefinancierd project dat kadert in een breed partnerschap tussen acht deelnemende landen. Daaronder zitten enkele kuststeden in ons land, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De Cityriver past perfect in de filosofie van SCAPE: kuststeden die hun infrastructuur aanpassen om beter te kunnen omgaan met toekomstige klimaatveranderingen en meer specifiek beheer van water.
Los van alle voordelen voor het milieu is de Cityriver ook een aantrekkelijke blikvanger voor de hele wijk. “Het water is proper en wordt via een filtersysteem gezuiverd. Dat betekent dat kinderen hier perfect kunnen spelen zonder dat ouders zich zorgen moeten maken”, besluit schepen Anseeuw nog.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier