Chocoladebier Damme Noir voorgesteld

We zijn er wel trots op dat het bier geen zoete en vanille-achtige chocoladesmaak heeft maar net echt de puurheid en de bitterheid van de cacaoboon heeft kunnen bewaren." © Davy Coghe
Piet De Ville

In The Chocolate Factory, het atelier van chocolatier Dominique Persoone, werd een gloednieuw biertje voorgesteld: Damme Noir. Het biertje is een product van de Damse Brouwers, Dieter Mestdagh en Kurt De Fauw, waarin cacaobonen uit de Mexicaanse plantage van Dominique Persoone verwerkt zijn.

De Damse brouwers lanceerden met Damme Blond en Damme d’Or al eerder succesrijke biertjes die onder andere in sterrenrestaurants zoals Hertog Jan, De Zuidkant en De Jonkman op de menukaart staan. Daar voegen ze nu Damme Noir aan toe.

“We gingen daarvoor de exotische toer op door gebruik te maken van de Criollo cacaobonen van de Mexicaanse plantage van Dominique Persoone”, verduidelijken Kurt De Fauw en Dieter Mestdagh”. Dominique Persoone vult aan: “We zijn er wel trots op dat het bier geen zoete en vanille-achtige chocoladesmaak heeft maar net echt de puurheid en de bitterheid van de cacaoboon heeft kunnen bewaren.”

Bijhorend bierviltje

Persoone en de Damse brouwers lanceerden ook een bijhorend bierviltje. Aan de ene kant zijn er duidelijk Mexicaanse invloeden te zien terwijl aan de andere kant in het logo van Damme Bier – de ster van het middeleeuws grondplan van de stad met de hond uit het Dams wapenschild – de karakterfoto van Dominique Persoone prijkt.

Ook bierkenner Sofie Van Rafelghem kwam het biertje proeven en zag en proefde vooral dat het goed was. Biersommelier Jazzper Van Papeghem omschrijft Damme Noir als een rond en rokerig biertje van 8 procent vol. alcohol. “Het heeft een kloeke start met een frisse en energieke nasmaak. Een robuust Dams dessert met een hart van goud”, klinkt het verder.

“Goed met wild of stukje rood vlees”

“Het is een elegant, donker bier waarbij het samenspel tussen het licht gebrande, de chocolade en de fijne bitterheid zorgen voor een écht gastronomisch bier. Goed te combineren met wild zoals haas of everzwijn maar ook met een stukje rood vlees op de barbecue of green egg.”

In april 2019 openen De Damse Brouwers hun brouwerij in de Jacob Van Maerlandstraat te Damme, met bijhorend ‘Bistrobar Mout’, waar bier en lekker eten hand in hand gaan. Ook daar zal Damme Noir uiteraard te proeven zijn. Voorlopig is het exclusief te koop in de Chocolat Line winkels in Brugge en in Antwerpen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.