Chiropionier Hilda (83) en achternicht Zoë vieren 70 jaar Chiro Avelgem:“De normen en waarden van toen zijn vandaag nog altijd van kracht”

Zoë Voet en Hilda Depraetere. © JD
Redactie KW

Hilda Depraetere (83) was een van de eerste leden van de toenmalige kroonwacht in Avelgem. De voorloper van Chiro Avelgem werd opgericht in 1953, dit jaar exact 70 jaar geleden. Hilda herinnert zich nog levendig hoe de onderpastoor in haar klas kwam om leden te sprokkelen voor de nieuwe jeugdbeweging. Het toeval wil dat een familielid van haar net stopte als hoofdleidster van de Chiromeisjes van Avelgem. Zoë Voet (21) is de kleindochter van Hilda’s zus. Een geschikt moment om samen terug te blikken op een groot hoofdstuk in hun leven.

Hilda zat in het vierde leerjaar toen de onderpastoor haar klas binnenwandelde om reclame te maken voor de nieuwe jeugdbeweging die hij wou oprichten in Avelgem. De jeugdbeweging droeg de naam ‘kroonwacht’ en was uitsluitend voor meisjes. Iedere zondagnamiddag kwamen ze samen op de speelplaats van de lagere school om spelletjes te spelen. Bij goed weer spraken ze soms al ‘s morgens af om te voet naar de Tiegemberg of naar de Kluisberg te trekken. Op die manier kwam Hilda in contact met de kroonwacht en startte ze ook als lid.

Aspirant-leidster

“Eigenlijk verschilt dat niet zo veel met de werking van vandaag”, weet Zoë daar aan toe te voegen. “In het begin van het schooljaar gaan we nog altijd rond in de Avelgemse scholen om reclame te maken voor de Chiro, we spreken ook nog iedere zondagnamiddag af en soms trekken we ook nog eens naar de Kluis of naar Tiegem.”

Na enige tijd werd Hilda aspirant-leidster. Dat hield in dat je als aspirant eigenlijk al leiding moest geven, maar er stond nog een meer ervaren leidster bij jou om je te helpen. Tegenwoordig is dit iets anders. De aspi’s geven nog geen leiding, maar ze worden wel op alle mogelijke manieren voorbereid op het leiding geven. Na het zesde middelbaar word je dan volledig opgenomen in de leidingsgroep.

Er werd een soort wedstrijd gehouden vanuit de kroonwacht om zoveel mogelijk volk naar de kerk te lokken – Hilda

Nadien werd Hilda dan ook leidster en dat bleef ze enige tijd. Ze kan zich niet meer exact herinneren hoelang ze dat heeft gedaan, al denkt ze dat het rond 1964 moet geweest zijn, toen ze haar huidige man leerde kennen. Een jaar later, in 1965, werd de kroonwacht opgenomen in de landelijke Chiro en maakten de jongens ook hun intrede in Avelgem. Dat moment heeft ze dus niet van dichtbij meegemaakt.

Dat is meteen een van de grootste verschillen met nu. Er was vroeger geen plaats voor jongens in de kroonwacht. Het was een jeugdbeweging uitsluitend voor meisjes en dat is enige tijd zo gebleven. Pas nadat Hilda uit de kroonwacht stapte, kwam daar verandering in. Toen de Chiro in 1965 werd ingericht in Avelgem, kwam er een aparte jeugdbeweging voor jongens. Verder was er nog geen sprake van een eigen gebouw voor de jeugdbeweging. De kroonwacht moest een beroep doen op de speelplaats van de Sint-Jan Berchmans Basisschool in Avelgem. Dat is te zien aan de groepsfoto die werd genomen voor de Mariagrot op de speelplaats, die er nog altijd staat.

Om geld in te zamelen organiseerde de kroonwacht jaarlijks een toneelvoorstelling. Die vond plaats in het zaaltje met een podium dat toen nog naast het klooster aan de school stond. Zelf ging ze altijd voor een kleine rol, zegt ze met een lach. Zoë maakt meteen de vergelijking met het groepsfeest dat de Chiro nu nog organiseert. Dat is een grote show met alle leden die om de twee jaar in Spikkerelle wordt gehouden.

Chirojongeren op hun terrein in Avelgem.
Chirojongeren op hun terrein in Avelgem. © gf

Christelijkheid

Hilda herinnert zich ook de christelijkheid van de kroonwacht toentertijd. Iedere zondag gingen de leidsters en leden naar de mis voordat ze aan de speelnamiddag begonnen. Op kamp werd er ook altijd tijd gemaakt voor een misviering.

“In mei werd er zelfs een soort wedstrijd gehouden vanuit de kroonwacht om zoveel mogelijk volk naar de kerk te lokken”, lacht ze. Wie de meeste misvieringen bijwoonde tijdens de vastenmaand werd daarvoor beloond. Tegenwoordig is die christelijkheid er wat uit, maar de normen en waarden zijn wel nog bijgebleven. Er wordt niet meer wekelijks naar de mis gegaan, maar op kamp is wel nog plaats voor een bezinning en bij de jongens zelf een echte misviering.

Al bij al valt er dus te concluderen dat er qua uitzicht veel veranderd is in die 70 jaar. De uniformen, de plaats, de hoeveelheid en de praktische afspraken zijn anders. Al is er ook nog een groot deel hetzelfde gebleven. De normen en waarden van toen zijn nog altijd van kracht. Er wordt nog altijd iedere zondagnamiddag samengekomen om te spelen. Er worden nog altijd levenslessen aangeleerd die de kinderen helpen opgroeien. En vooral, er worden nog altijd vrienden gemaakt die bijblijven. Zowel Hilda als Zoë hebben er een vriendengroep en veel ervaringen aan over gehouden die ze zullen blijven koesteren.

Feestweekend

Dit jaar bestaat de Chiro 70 jaar en dat willen ze niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Daarom organiseren ze in het eerste weekend van september een groot meerdaags feest om nog meer van dit soort herinneringen op te halen. Iedereen die ooit in de leiding van de Chiro en/of kroonwacht heeft gestaan is welkom op het weekend. Van vrijdag tot zondag organiseren ze verschillende activiteiten geschikt voor jong en oud. Iets om naar uit te kijken dus.

(Jonas De Bosschere)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier