Chantal Huyghe is vrijwilliger in vaccinatiecentrum
Verpleegkundige Chantal Huyghe uit Oostnieuwkerke werkt als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum Roeselare. Ze bood zich aan omdat ze effectief iets wil doen in de strijd tegen het coronavirus. De vaccinaties draaien volgens Chantal momenteel nog niet op volle toeren. Zelf kreeg ze ondertussen al het vaccin toegediend en raadt ze iedereen aan om zich ook te laten vaccineren.
Chantal Huyghe (57) is al 32 jaar operatieverpleegkundige in AZ Delta. “Ik heb lang geassisteerd bij operaties”, vertelt Chantal. “De nacht- en wachtdiensten begonnen echter wat te wegen waardoor ik ben overgeschakeld naar de job van onthaalverpleegkundige in het operatiekwartier. Ik sta daarbij in voor de ontvangst van de patiënten, maak hen klaar voor de operatie en voorzie hen ook van infusen. Per dag prik ik er gemiddeld 40.”
Medische ‘vlinder’
Chantal is dus een geroutineerd ‘prikker’, wat voor het werk in een vaccinatiecentrum uiteraard handig meegenomen is. Toch zetten de vrijwilligers in het centrum niet enkel spuitjes. “Er zijn mensen die het infopunt bemannen en bij de bezoekers peilen naar onder andere vroegere allergische reacties of het nemen van bloedverdunners.”
“Daarnaast zijn er vrijwilligers die vaccins ‘optrekken’. Dat betekent dat ze de spuiten voorzien van het vaccin. Dan zijn er nog die vaccineren en zorgen voor de registratie in de computer. Daarbij wordt onder andere vastgelegd welk soort vaccin iemand gekregen heeft.”
De voorkeur van Chantal gaat evenwel uit naar de job van medische ‘vlinder’. “Een vlinder ‘verspringt’ af en toe van werkplaats en kan overal ingezet worden”, legt ze uit. “Dat kan bijvoorbeeld gaan over het vervangen van een collega die even in pauze is.”
Nog niet op volle toeren
Tot dusver is Chantal nog maar een keer aan de slag geweest in het vaccinatiecentrum. “De vaccinaties draaien dan ook nog niet op volle toeren”, weet Chantal. “In de week van 29 maart werd er drie dagen gevaccineerd. Deze week wordt er vijf dagen gevaccineerd. Het zal dan meteen de eerste week zijn dat er gedurende vijf dagen gevaccineerd wordt. De reden waarom er niet meer gevaccineerd wordt, is dat er niet genoeg vaccins beschikbaar zijn. Het aantal vaccinatiedagen hangt dus af van de hoeveelheid vaccins die beschikbaar zijn.”
Chantal bood zich als vrijwilliger aan omdat ze effectief iets wil doen in de strijd tegen het coronavirus. “Ik wil meehelpen en daarmee bedoel ik effectief iets doen en niet enkel vergaderen”, stelt Chantal. “Ik vind het plezant om me nuttig te maken.”
De operatieverpleegkundige werd eerder ook al ingezet voor de zorg van covid-patiënten. “In het ziekenhuis heb ik ook aan den lijve ondervonden wat de pandemie aanricht. We hebben veel mensen zien sterven. Daarnaast zijn er ook de gevolgen van een coronabesmetting. Heel wat mensen, ook collega’s, kampen maanden na de besmetting nog met de gevolgen van wat het virus aanricht.”
Gevoel van vrijheid
Chantal is ondertussen zelf al volledig gevaccineerd. “Dat zorgt voor een gevoel van vrijheid in mijn hoofd, maar ik blijf me toch aan de coronamaatregelen houden.”
Chantal raadt iedereen aan om zich te laten vaccineren. “Je laten vaccineren, is niet alleen voor jezelf van belang, maar is ook een vorm van solidariteit”, meent Chantal. “Hoe sneller we groepsimmuniteit bereiken, hoe sneller we immers de maatregelen kunnen laten varen. Daarvoor hebben we een vaccinatiegraad van minstens 70 procent nodig.”
Mensen hoeven volgens Chantal overigens niet bang te zijn voor het spuitje. “Er zijn natuurlijk altijd mensen die angst hebben, maar dat is absoluut niet nodig”, aldus Chantal. “Je voelt de prik echt amper.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier