"We proberen een oplossing te vinden voor de opgelegde coronabeperkingen waardoor het contact met de buitenwereld zo goed als wegvalt. Dat proberen we creatief in te vullen. Om toch de contacten met de familie te onderhouden is er is een skype-account aangemaakt. In de leefgroepen wordt een dagboek bijgehouden. Gelukkig ligt het Veurnse sportpark naast het domein van Havenzate. Dat biedt mogelijkheden voor een frisse wandeling. Het mag wel eens extra in de verf worden gezet: iedereen hier verdient een dikke pluim voor de extra inspanningen! Alle mensen van de begeleiding, het coördinatieteam, onze koks, onderhoudspersoneel, administratief personeel,... allemaal stellen ze zich flexibel op en zorgen ze ervoor dat alles hier goed blijft functioneren", aldus algemeen directeur Pascal De Ceuleners.

Routine valt weg

"Het is niet evident. We blijven herhalen en uitleggen dat de basisregels noodzakelijk zijn, op hun niveau", reageren Delphine Rommelaere, wooncoördinator, Jorka Deconinck en Ilse Vanderhaeghe, begeleiders van leefgroep 'De Huisjes'. "Maar de meeste bewoners nemen het goed op. Toch hebben sommigen het er een beetje moeilijk mee dat ze niet naar huis kunnen of naar hun vriend(in) en familie, en we krijgen regelmatig de vraag hoe lang die maatregelen nog zullen duren. Het is voor de meeste van onze cliënten confronterend dat een deel routine en vaste structuur wegvalt. Uiteraard proberen wij zoveel mogelijk duidelijkheid in te scheppen, en het leefbaar te houden voor iedereen."

Kleine leefgroepjes

"Wie werkt, kan voorlopig niet naar het maatwerkbedrijf Care & Work, begeleid of vrijwilligerswerk. De gewone dagactiviteiten zijn aangepast. We werken in beperkte kleine leefgroepjes. Rekening houdend met de sociale afstand hebben we een dagbestedingsprogramma uitgewerkt zodat de cliënten zich nog altijd nuttig voelen en zich zinvol bezighouden. Iedere leefgroep heeft ook een vast dagbestedingslokaal voor de activiteiten. Zo komen ze zo min mogelijk in aanraking met verschillende personen en minimaliseren we verplaatsingen. Ook zoveel mogelijk buiten komen is de boodschap", aldus nog de begeleiders.

Ook voorzieningen als de onze hebben mondmaskers nodig

"Voor ons is het wat flexibeler werken en komen er wat meer taken bij. Maar we zijn allemaal gemotiveerd en slaan er ons ook in deze extreme situatie door. Het coronavirus zit voorlopig niet in Havenzate en uiteraard willen we dit zo houden. Je bent en blijft een begeleider in hart en nieren. Je staat er voor je gasten, je team. We proberen er het beste van te maken. Waar we wel mee zouden geholpen zijn: met een voorraad mondmaskers. Die zijn essentieel voor de medische zorgverleners, maar ook voorzieningen zoals de onze hebben ze nodig", klinkt het. (MVO)

Wie daarmee kan helpen, mag contact opnemen met Evelien Ranson, dagcoördinator, 0496 03 02 74, dagco@havenzate.be

"We proberen een oplossing te vinden voor de opgelegde coronabeperkingen waardoor het contact met de buitenwereld zo goed als wegvalt. Dat proberen we creatief in te vullen. Om toch de contacten met de familie te onderhouden is er is een skype-account aangemaakt. In de leefgroepen wordt een dagboek bijgehouden. Gelukkig ligt het Veurnse sportpark naast het domein van Havenzate. Dat biedt mogelijkheden voor een frisse wandeling. Het mag wel eens extra in de verf worden gezet: iedereen hier verdient een dikke pluim voor de extra inspanningen! Alle mensen van de begeleiding, het coördinatieteam, onze koks, onderhoudspersoneel, administratief personeel,... allemaal stellen ze zich flexibel op en zorgen ze ervoor dat alles hier goed blijft functioneren", aldus algemeen directeur Pascal De Ceuleners."Het is niet evident. We blijven herhalen en uitleggen dat de basisregels noodzakelijk zijn, op hun niveau", reageren Delphine Rommelaere, wooncoördinator, Jorka Deconinck en Ilse Vanderhaeghe, begeleiders van leefgroep 'De Huisjes'. "Maar de meeste bewoners nemen het goed op. Toch hebben sommigen het er een beetje moeilijk mee dat ze niet naar huis kunnen of naar hun vriend(in) en familie, en we krijgen regelmatig de vraag hoe lang die maatregelen nog zullen duren. Het is voor de meeste van onze cliënten confronterend dat een deel routine en vaste structuur wegvalt. Uiteraard proberen wij zoveel mogelijk duidelijkheid in te scheppen, en het leefbaar te houden voor iedereen.""Wie werkt, kan voorlopig niet naar het maatwerkbedrijf Care & Work, begeleid of vrijwilligerswerk. De gewone dagactiviteiten zijn aangepast. We werken in beperkte kleine leefgroepjes. Rekening houdend met de sociale afstand hebben we een dagbestedingsprogramma uitgewerkt zodat de cliënten zich nog altijd nuttig voelen en zich zinvol bezighouden. Iedere leefgroep heeft ook een vast dagbestedingslokaal voor de activiteiten. Zo komen ze zo min mogelijk in aanraking met verschillende personen en minimaliseren we verplaatsingen. Ook zoveel mogelijk buiten komen is de boodschap", aldus nog de begeleiders."Voor ons is het wat flexibeler werken en komen er wat meer taken bij. Maar we zijn allemaal gemotiveerd en slaan er ons ook in deze extreme situatie door. Het coronavirus zit voorlopig niet in Havenzate en uiteraard willen we dit zo houden. Je bent en blijft een begeleider in hart en nieren. Je staat er voor je gasten, je team. We proberen er het beste van te maken. Waar we wel mee zouden geholpen zijn: met een voorraad mondmaskers. Die zijn essentieel voor de medische zorgverleners, maar ook voorzieningen zoals de onze hebben ze nodig", klinkt het. (MVO)