Celine Vandycke (27) neemt afscheid van sociale kruidenier in Oudenburg: “Ik laat deze plek met klein hartje achter”

Celine Vandycke stopt als coördinator van de sociale kruidenier Thope, een project waar ze samen met Jos Desmeth haar schouders onder zette. © Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Donderdag 20 juni was de laatste werkdag van Celine Vandycke als coördinator van de sociale kruidenier Thope en maatschappelijk assistent bij het OCMW. Ze startte samen met diensthoofd Sabine Jacobs en Jos Desmeth van Sint-Vincentius in 2021 het nieuwe project Thope op. Dat kwam er in de plaats van de voedselbedeling.

“Ik ben klaar voor een nieuwe uitdaging, al laat ik deze plek met een klein hartje achter”, verklaart Celine haar vertrek. “Ik heb hier veel over mezelf geleerd.”

Celine Vandycke (27) studeerde af als bachelor sociaal werk. “In 2020 kreeg ik de vraag om in het OCMW een vervanging van een zwangerschap te doen. En daarna stelde men me voor om te blijven en een nieuw project op te starten. “Toen Chris, onze secretaris bij Sint-Vincentius, besloot om te stoppen, nam Celine zijn administratieve taken over”, vertelt Jos Desmeth. “Samen met Sabine Jacobs keek ik intussen uit naar een andere invulling van de voedselbedeling via een sociale kruidenier.”

Prospectie gedaan

“Ik had enigszins schrik dat Celine, zo’n jong meisje, zich zou verbranden aan dergelijke opdracht, maar ik beken: ze heeft dat schitterend gedaan. In vergelijking met onze voedselbedeling is Thope heel professioneel. Dat is voor een groot deel Celine haar verdienste”, zegt Jos.

“Ik volg sinds de opening in 2022 veel taken, zoals bestellingen, het inplannen van vrijwilligers, de producten van FEAD bijhouden”, legt Celine uit. “Voor de opstart heb ik veel prospectie gedaan en gaan kijken bij andere gemeenten. En toevallig kon de stad dit pand van de vroegere elektrozaak Dewachtere huren, waar veel mogelijkheden waren.”

“Door de omschakeling naar sociale kruidenier konden ikzelf en de vrijwilligers de klanten – het zijn er intussen 128 op een andere manier leren kennen en een vertrouwensband opbouwen. Hier is de drempel voor hen minder groot geworden, vermits ze komen winkelen”, besluit Celine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier