CD&V Heuvelland niet opgezet met bomenkap op het Sint-Medardusplein in Wijtschate

Nathan Duhayon en Geert Debergh.©Eric Flamand EF
Nathan Duhayon en Geert Debergh.©Eric Flamand EF
Redactie KW

De bomen op het Sint-Medardusplein van Wijtschate zullen dan toch gerooid worden. Dat had eerder dit najaar moeten gebeuren maar een een bomenactivist uit Brugge ging tegen de vergunning in beroep. De deputatie van de provincie West-Vlaanderen vond dat de vergunning toch correct was, en dat de werken dus uitgevoerd konden worden. Zeer tot ongenoegen van CD&V Heuvelland. “Het argument dat de bomen ziek zijn, of ziek zullen worden is een non-argument,” zegt voorzitter Nathan Duhayon.

De bomen in Wijtschate zorgen al vele jaren voor een uniek dorpszicht en dat gaat nu verloren. “Volgens experten zouden de bomen zo’n 50 à 60 jaar oud zijn, waardoor ze echt wel een onderdeel geworden zijn van het straatbeeld. Wij met CD&V betreuren dat het gemeentebestuur ervoor koos om alle bomen simpelweg te kappen, in plaats van te onderzoeken of we ze niet konden integreren in het nieuwe dorpsplein.”

Kerngezond

“Wij hebben zelf experten benaderd én er is ook een VTA (visual tree assessment)-analyse opgemaakt, en de conclusie was telkenmale dezelfde: de bomen zijn kerngezond en verkeren in goede conditie. Er zijn wel een tweetal bomen die wortelschade hadden opgelopen tijdens de werken, maar die hadden er met extra verzorging wel doorgekomen. Lindebomen staan ervoor gekend dat ze snel en goed recupereren na werken.”

“Wij willen met CD&V vooral oproepen om in de toekomst rekening te houden met de geschiedenis en de eigenheid van de dorpen. Dit kan door bepaalde elementen, zoals hier de bomen op het dorpsplein, te integreren in de werken, in plaats van alles om te gooien.”

Door de opgeschoven termijn is de heraanplant van de bomen nu voorzien in het najaar van 2021. De gemeente Heuvelland kiest voor 20 robuustere lindes. Het standpunt van het gemeentebestuur vind je hier .

(MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier