Bomen op Sint-Medardusplein worden dan toch gerooid

De huidige bomen worden gerooid en vervangen door nieuwe.©Eric Flamand EF
De huidige bomen worden gerooid en vervangen door nieuwe.©Eric Flamand EF
Redactie KW

De bomen op het Sint-Medardusplein van Wijtschate zullen dan toch gerooid worden. Dit had eerder dit najaar moeten gebeuren maar een bomenactivist uit Brugge ging tegen de vergunning in beroep. Deze week oordeelde de deputatie van de provincie West-Vlaanderen dat deze vergunning toch correct is, en dat de werken dus uitgevoerd kunnen worden.

“Door de opgeschoven termijn zullen de werken nu plaatsvinden in 2021, en de heraanplant van de bomen in het najaar van 2021”, legt schepen Dirk Baekelandt uit. De gemeente Heuvelland kiest voor 20 robuustere lindes.

Gezonde bomen

“Die zullen verder van de weg staan en ook verder uit elkaar staan, zodat er minder over de wortels gereden en geparkeerd wordt. Het nieuwe plein moet mooier ogen. De huidige lindes hebben geen mooie kroon.”

“De afgelopen jaren werden al een aantal bomen verwijderd omdat ze afgestorven waren, of voor de nieuwe bushalte. Bomen kappen is altijd jammer, maar hier gebeurt dat wel degelijk in een visie om voor een lange termijn gezonde bomen te krijgen in het dorp.”

Naar aanleiding van de wegenwerken die nu reeds ruim drie jaar aan de gang zijn in Wijtschate, wordt ook de heraanleg van de markt voorzien. “De bushalte verandert van locatie door de nieuwe busregelingen die eraan komen”, vertelt schepen Baekelandt.

Toegankelijkheid

“De nieuwe bushaltes zijn toegankelijk en voorzien van accomodaties zoals een schuilhokje en fietsenstallingen. Er wordt een laadpaal voorzien voor elektrische voertuigen en twee parkeerplaatsen worden voorzien voor mensen met een beperking. Die plaatsen worden verhard.”

In totaal zullen nog 15 parkeerplaatsen voorzien worden op het Sint-Medardusplein, waarvan 13 op waterdoorlatende grastegels. “Deze komen op grote tussenafstand van de bomen. Het paadje dat de markt half dwarst, wordt heraangelegd zodat dit toegankelijk is voor mensen met een beperking. Het paadje zal de markt nu helemaal dwarsen om de toegankelijkheid van de bushalte te verzekeren.” (MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.