CD&V Gistel vindt sluiting zwembad in 2021 onaanvaardbaar
Met reddingsboei in de hand voerde oppositiepartij CD&V actie tegen de nakende sluiting van het Gistelse zwembad. “De keuze is niet eens onderbouwd”, menen de christendemocraten. Burgemeester Defreyne blijft de beslissing verdedigen. “Dit is een weloverwogen beslissing.”
De oppositieraadsleden van CD&V zakten naar het zwembad af met een spandoek en reddingsboei – naar de symboliek moet je dus niet ver zoeken. “Toen we in 2018 nog in de meerderheid zaten met N-VA en sp.a, werd 430 euro geïnvesteerd in de zwemkom. Dat leidde tot minder energieverbruik, een opgefriste zwembadhal en kleedkamers en uitschuifbare trap voor oudere zwemmers”, haalt raadslid Annie Cool aan. “Tegelijk werd rottingsschade aan het dak vastgesteld. Een architecten- en ingenieursstudie toonde aan dat na grondige renovatie het zwembad nog tot 10 jaar in het huidige gebouw kon blijven. Voldoende tijd dus om de bouw van een nieuw bad voor te bereiden en uit te voeren, via intergemeentelijke samenwerking of met andere partners.”
Verhuizing
CD&V verwijst naar de verhuisoperatie die de sluiting van het zwembad met zich meebrengt. De muziekschool uit zaal Oud Stadhuis in de Hoogstraat vindt namelijk onderdak in het zwembad, de Gistelse politie trekt dan weer van het Administratief Centrum naar het Oud Stadhuis. “Dat is de echte reden van de sluiting. Het stadsbestuur zegt zelf dat het huidige zwembad nog zeker 5 jaar kan gebruikt worden. Waarom moet het dan nu al sluiten?”, vervolgt Cool. “Het zwembad wordt dagelijks gebruikt. Vorig jaar waren er 19.000 vrije zwembeurten waarvan meer dan de helft door Gistelnaars. Meer dan 2.000 leerlingen komen het hele schooljaar met hun klas zwemmen. De Zwemschool en andere verenigingen hebben een bloeiende werking. De huidige cultuurzalen daarentegen worden nu meerdere dagen per week niét gebruikt.”
Bouwkost
“Tweeënhalf jaar na die grote renovatie je zwembad sluiten, is geld in het water smijten. Dat het zwembad geld kost, klopt. We hopen dan ook dat bijvoorbeeld de voetbalterreinen, sporthal of gemeenteschool niet worden verkocht, want die kosten ook geld”, klinkt het met een kwinkslag.
Volledig uitwijken naar andere zwembaden is onmogelijk: zij hebben geen ruimte om alle huidige zwembeurten op te vangen – Annie Cool
“Wij willen dat met een goed onderbouwd dossier harder ingezet wordt op samenwerking met buurgemeenten Oudenburg, Ichtegem en Koekelare en op subsidies bij Sport Vlaanderen. Die laatste kunnen tot 1,25 miljoen euro bedragen. De bouwkost van een nieuw zwembad wordt afbetaald over 33 jaar, wat zonder subsidies neerkomt op ongeveer 175.000 euro per jaar en de dalende onderhoudskosten. Volledig uitwijken naar andere zwembaden is onmogelijk: zij hebben geen ruimte om alle huidige zwembeurten op te vangen. We betreuren ook dat het stadsbestuur geen advies of inspraak toeliet van alle gebruikers. Kortom: we aanvaarden deze beslissing niet en roepen het schepencollege op om deze eenzijdige beslissing te herzien.” “Weloverwogen”
Oplossing op termijn gezocht
Burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld) blijft de keuze van de stad verdedigen. “Net als CD&V tijdens de vorige legislatuur, werd ons bestuur ook al enkele keren geconfronteerd met kleinere herstellingen aan het zwembad. In plaats van de kop in het zand te steken, zochten wij naar een oplossing op termijn. Wij hebben wél de moeite gedaan om rond de tafel te gaan zitten om tevergeefs de haalbaarheid van een intergemeentelijk zwembad te bepleiten”, benadrukt Defreyne. “Misschien had CD&V, vooraleer ze nog honderdduizenden euro’s investeerden in een zwembad van 50 jaar oud, destijds al moeten spreken met de buurgemeenten. Zowel Oudenburg als Ichtegem werden toen bestuurd door een CD&V-burgemeester, net als Gistel.”
“Plaatsgebrek? Onzin”
Defreyne gaat door. “CD&V zoekt de oorzaak van de sluiting van het zwembad in een plaatsgebrek in het Administratie Centrum. Dit een kwakkel. Dit plaatsgebrek zou perfect kunnen worden opgevangen door een uitbreiding van het AC. Trouwens, de plannen daartoe zijn in de vorige legislatuur opgemaakt door CD&V. De sluiting van het zwembad is een weloverwogen keuze, waarbij de pro’s en contra’s nauwgezet werden onderzocht. De reorganisatie van onze diensten is niét de oorzaak, maar het gevolg van deze sluiting. Daarbij trachten we geen enkel gebouw leeg te laten staan. De komst van een nieuwe gemeenschapszaal en de bijhorende infrastructuur is overigens een vaak gehoorde wens van onze verenigingen.” Defreyne wijst ook naar de omliggende zwembaden. “In een omtrek van 20 kilometer liggen maar liefst vijf zwembaden, waarvan die in Oostende en Middelkerke de nieuwste, grootste en meest moderne zullen zijn. We zorgen ervoor dat Gistelnaars, scholen en verenigingen daar kunnen gaan zwemmen tegen lage tarieven.”
Op de gemeenteraad van begin november staat het zwembad opnieuw op de agenda. Wordt dus vervolgd. (TVA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier