Carnavalszondag gaat in Blankenberge niet onopgemerkt voorbij

Dit geeft toch een beetje het gevoel van carnaval, zegt Prins Carnaval Joric I.© WK
Dit geeft toch een beetje het gevoel van carnaval, zegt Prins Carnaval Joric I.© WK
Redactie KW

Als eerbetoon aan het door corona geschrapte carnavalsfeest, reed zondagmiddag een autokaravaan met meer dan vijftig wagens door Blankenberge. “We willen tonen dat carnaval hier tóch leeft.”

De organisatoren kregen van het stadsbestuur goedkeuring mits strikte voorwaarden: mondmaskers verplicht, met maximum twee per wagen en geen alcohol. Wel toegelaten, was carnavalskledij. “En muziek. Hoe luider hoe beter. Dit is allicht de lawaaierigste stille mars ooit”, knipoogt initiatiefneemster Katrien Vermeulen, verkleed als haar bekende carnavalstypetje ‘Mance’.

De karavaan was bedoeld als rouwstoet, maar ook als eerbetoon aan carnaval. “De Blankenbergse carnavalisten zijn in rouw omdat het carnavalsfeest en de stoet niet kunnen doorgaan. Dat is nog nooit eerder gebeurd, en we kunnen het dus ook dit jaar niet zomaar laten passeren. We willen tonen dat carnaval hier enorm leeft”, klinkt het. De carnavalisten werden ook opgeroepen om zwarte en witte ballonnen aan hun wagen te hangen. “Zwart voor de rouw, wit voor de hoop”, aldus Mance.

Nagenoeg alle Blankenbergse carnavalsverenigingen namen deel aan de optocht, en iedereen hield zich netjes aan de regels. Voor jeugdgroep de Splentertjes gold er wel een uitzondering: zij mochten met het hele gezin in de wagen. “Ik ben blij met de grote opkomst, slechts enkele carnavalsgroepen gaven verstek. Voor één keer heeft bijna iedereen dus naar mij geluisterd”, lacht Mance. De karavaan vertrok omstreeks half drie ter hoogte van de Schaapstraat en reed zo door Uitkerke richting de Blankenbergse binnenstad. Door het mooie weer en de krokusvakantie waren daar best wel wat toeschouwers aanwezig.

Voor hen was de carnavaleske rondrit een leuke verrassing, want de organisatoren hadden het evenement vooraf bewust stilgezwegen om samenscholingen te vermijden. “Voor onze carnavalisten geeft dit een goed gevoel. Leuk dat we met z’n allen toch even kunnen buitenkomen op carnavalszondag, en ik merk ook dat dit een enorme verbondenheid schept”, zegt John Vermeersch, voorzitter van de Confrérie van de Leute.

Ook huidig Prins Carnaval Joric I, die zijn titel door corona met een jaar verlengd zag, was uiteraard van de partij. “Dit geeft toch een beetje het gevoel van carnaval: er is muziek, er is ambiance, en vooral: heel veel carnavalisten die elkaar allang niet meer gezien hadden. Wat een geweldig initiatief van Mance en Irma”, zegt hij.

De alternatieve optocht maakte het gemis aan carnaval duidelijk toch wat goed. “De opkomst is ook veel groter dan ik gedacht had. Daaraan zie je hoe sterk carnaval leeft in Blankenberge. Iedereen deelde de voorbije dagen ook gretig foto’s en filmpjes van vorige carnavalsedities op sociale media”, aldus nog Prins Joric.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier