https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Carlo zoekt steun voor weeshuis in Haïti: “Anders staan die kinderen straks weer op straat”

Enkele weeskinderen en begeleiders voor wie Carlo met zijn vzw Belgium Aid een nieuw onderkomen wil bouwen. (gf)
Enkele weeskinderen en begeleiders voor wie Carlo met zijn vzw Belgium Aid een nieuw onderkomen wil bouwen. (gf)
Noël Maes

“Ik ga waar machteloosheid toeslaat.” Dat is al vele jaren zowat het levensmotto van Heulenaar Carlo Herpoel (57), onder meer bekend als kunstenaar en zelf plaatselijk medewerker voor ons blad. Precies tien jaar geleden is het begonnen, toen hij naar Haïti trok om er hulp te bieden na een vernietigende aardbeving. Nu wil hij met zijn vzw Belgium Aid in Haïti een wooncentrum bouwen voor weeskinderen met een beperking. Onnodig te zeggen dat hij hiervoor geld zoekt.

De aardbeving van 12 januari 2010 zorgde in het arme Haïti voor 230.000 doden en 1,5 miljoen daklozen. Heulenaar Carlo Herpoel is het jaar erop zelf gaan helpen, zes weken lang. Hij leerde er allerlei mensen en organisaties kennen, met wie hij contacten bleef onderhouden. Het zou hem de jaren erop naar andere plaatsen leiden waar noodhulp nodig was. Toen een tyfoon in 2014 toesloeg op de Filipijnen, stonden Carlo’s koffers gauw klaar. Hij is bekend als afval- en recyclagekunstenaar en is bezorgd om onze planeet. Zo leerde hij zelfs de Filipino’s breien met plastic…

Vluchtelingenkampen

Nadien volgde de vluchtelingenproblematiek in Europa. Opnieuw bleef de Heulenaar niet toekijken. Hij ging hulp verlenen zowel in de jungle van Duinkerke als in de kampen van Idomeni op de grens Griekenland-Macedonië. Het leverde hem in 2016 zelfs door onze lezers de titel Krak van Kortrijk op.

In 2018 trok Carlo met een Britse organisatie naar Bosnië om voedsel en dekens te leveren. Vorig jaar gooide corona natuurlijk roet in het eten, maar intussen kocht de Heulenaar een lijnbus die hij wil ombouwen tot mobiele keuken met medische hulppost. Om een en ander te stroomlijnen richtte Carlo de vzw Belgium Aid op, samen met Mike Van Acoleyen uit Ingelmunster. Beiden hebben een Groen-verleden en ook hun echtgenotes én atlete Veerle Dejaeghere zijn bestuurslid.

Haïti tien jaar later

Via de Nederlander Johan Smoorenburg, die hij tien jaar geleden in Haïti leerde kennen en die ginds een kinderdorp voor weeskinderen oprichtte, hoorde Carlo over de problemen waarmee een lokale organisatie kampte. Carlo: “De Association des Handicapés de Carrefour (ASHCA) bekommert zich al 25 jaar om de meest kwetsbaren: weeskinderen met een beperking. Ze krijgen ondersteuning op het vlak van zowel wonen als onderwijs en werk. Ze willen die kinderen een betere levenskwaliteit en maximale ontplooiingskansen geven. De stichter François Mazélien is enkele jaren geleden overleden maar zijn echtgenote Béatrice zet zijn levenswerk voort.”

Heulenaar Carlo Herpoel ging tien jaar geleden in Haïti zes weken helpen na een verwoestende aardbeving. (gf)
Heulenaar Carlo Herpoel ging tien jaar geleden in Haïti zes weken helpen na een verwoestende aardbeving. (gf)

Het probleem is nu dat de huur van de gebouwen waarin de weeskinderen onderdak vonden, stopgezet wordt omdat de verhuurder andere plannen heeft met het gebouw. “De weeskinderen en de begeleiders komen dus op straat te staan”, legt Carlo uit. “Nu stelt de stad Cabaret een perceel ter beschikking om een multifunctioneel gebouw op te trekken.”

Veilige plek

Nu wil Carlo met de vzw Belgium Aid en samen met de Haïtiaanse organisatie geld inzamelen om voor die kinderen verder een veilige plek te garanderen. “We kiezen voor een bescheiden maar aardbevingsbestendig pand voor 32 kinderen en daarnaast nog eens 25 in dagopvang. Vriend Johan Smoorenburg houdt toezicht en we doen een beroep op lokale aannemers.” Carlo Herpoel is herstellende van een medische ingreep maar zit wel al te popelen om zelf naar Haïti te trekken om er zelf te helpen.

“Veel kunnen we de sponsors niet bieden”, zegt Carlo, “behalve eventuele opname van een logo, een nieuwsbrief met het projectverloop maar vooral namens de weeskinderen met een beperking in Haïti eeuwige dank! Misschien zijn er mensen of verenigingen die zelf een actie kunnen opzetten om ons te steunen? Ik wil in de mate van het mogelijke het project ook komen toelichten.”

Financiële steun kan je overmaken op het rekeningnummer BE93 5230 8062 5667 van vzw Belgium Aid, 8501 Heule met de vermelding ‘Bouw multifunctioneel wooncentrum Haïti’.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten