Campus Engineering sensibiliseert leerlingen

Team Brandweer Westhoek zorgde voor theoretische uitleg én demo’s rond brandveiligheid, met Kristof Louagie (Diensthoofd Communicatie en Brandveilig Samenleven, tweede van rechts) en directeur Frank Dorme (derde van rechts). (foto MVO)
Redactie KW

Nijverheidstechnische scholen zoals Campus Engineering Veurne spelen een cruciale rol in het opleiden van veiligheidsbewuste en bekwame technici. Daarom organiseerde de school een Veiligheidsdag, waarbij leerlingen zowel theoretische info als praktische demo’s kregen over EHBO, brand- en verkeersveiligheid, verzekering …

“Veiligheid is niet alleen een vak op school, maar een levensvaardigheid die onze leerlingen meenemen naar hun toekomstige werkplek en de samenleving”, zei schooldirecteur Frank Dorme. “Buiten de schoolmuren kunnen ze levensreddende vaardigheden toepassen in alledaagse situaties. We zetten ook in op bewustwording en preventie, zodat ze het belang van veiligheid begrijpen en anderen bewust kunnen maken van risico’s.”

Bij de toelichting over de noodzaak van een goede verzekering voor brommers en (elektrische) fietsen hingen alle leerlingen aan de lippen van verzekeringsmakelaar Mario Haelewyck. Bij dokter Jan Devloo, diensthoofd Urgentiedienst AZ West, gingen ze aan de slag met reanimatiepoppen en AED’s. Devloo sensibiliseert scholieren met zijn project Kids Save Lives, met de sponsorhulp van Rotary Nieuwpoort-Westhoek, en de inzet van de spoedverpleegkundigen van AZ West.

Belevingscontainer

Aan de stand van Brandweer Westhoek kregen de leerlingen theoretische uitleg, en was er een vragenlijst met QR-code: ‘Wat te doen bij…?’ Kristof Louagie, diensthoofd Communicatie en Veilig Samenleven: “Elk onderdeel van brandveiligheid krijgt aandacht: het belang van rookmelders, van deuren sluiten, het veilig opladen van gsm’s en laptops … Onze mensen geven ook demo’s hoe je blustoestellen moet gebruiken, hoe je een motorbrand van een auto of een frietketelbrand blust. In een ‘belevingscontainer’ ervaren ze wat het is als je door rook bij brand in een woning wordt bevangen. Ze krijgen ook info over de tests die onze mensen krijgen, en heel wat jongeren weten niet dat je je al vanaf je twaalfde kunt inzetten bij de Jeugdbrandweer.”

In het kader van verkeersveiligheid werd het gevaar van dodehoekongevallen extra in de kijker gezet. De leerlingen konden in de cabine van de vrachtwagen op het terrein ervaren wat je wel of niet ziet in je spiegel. Politiezone Spoorkin liet ze op een ludieke manier kennismaken met het gevoel van dronkenschap. Ze kregen een simulatiebril op de neus en meteen bleek hoe moeilijk het is om in dronken toestand blokjes van de grond op te rapen. (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier