Campinguitbaters starten wijndomein in de Bredense polders: “Dit wordt hier de nieuwe Bourgogne”

Pieter Vitse en Nathalie Boydens op hun bescheiden wijndomein in Frankrijk. En straks dus ook in Bredene.© MM
Pieter Vitse en Nathalie Boydens op hun bescheiden wijndomein in Frankrijk. En straks dus ook in Bredene.© MM
Redactie KW

Pieter Vitse en Nathalie Boydens zijn vooral bekend als uitbaters van camping Park Costa langs de Koningin Astridlaan. Het koppel heeft, zo blijkt nu, nog andere passies dan toeristen een aangenaam verblijf langs de Belgische kust bieden. “Het is onze droom om in Bredene een biologisch wijndomein te starten”, aldus Pieter, die intussen ervaring opdeed in zijn wijngaard nabij Épernay.

In de vallei van de Marne, vlakbij Épernay, baten Pieter Vitse en Nathalie Boydens al twaalf jaar hun eigen wijndomein uit. Hun Champagne Vitse-Boydens, een Blanc de Blancs, wordt volledig gemaakt van chardonnaydruiven. “Het is een kleinschalig project, goed voor een 600 flessen per jaar. Onze buurman-wijnboer verzorgt de wijngaard in onze afwezigheid. Gelukkig maar, want tijdens het voorbije jaar konden we omwille van covid-19 maar weinig naar ons domein trekken.”

“Het is onze droom om ook hier aan zee, in ons eigenste Bredene, een biologisch wijndomein te beginnen”, verrast Pieter niet weinig. “De eerste stap hebben we al gezet, met de aankoop van de bouwvallige hoeve Hof ter Blauwe Sluyze, vlak bij de grens met De Haan.” Wie regelmatig in de Zuid-Oostwijk fietst, zal de vervallen toegangspoort naar de hoeve ongetwijfeld herkennen. Het fietsnetwerk passeert er voor de deur.

Mikken op 2025

“Uit diepgaand onderzoek is gebleken dat de bodem ter plekke uitermate geschikt is voor wijnbouw”, gaat Pieter, een gediplomeerd wijnkenner, verder. De campinguitbater heeft de toekomst van zijn domein dan ook al uitgetekend. “Ik ben ook gestart met een extra opleiding tot wijnboer en -bouwer aan Syntra Roeselare. Als alles volgens plan verloopt, worden de eerste wijnstokken in 2022 geplant. We kochten er onlangs 6.500 aan bij een gespecialiseerd bedrijf uit Waardamme. De eerste oogst verwachten we in 2025.”

De eerste stap is gezet, met de aankoop van de vervallen hoeve Hof ter Blauwe Sluyze

Pieter en Nathalie zijn niet over één nacht ijs gegaan. “We hebben goed nagedacht met welke druivensoorten we willen werken. Het wordt de sauvignon blanc, een witte druivensoort uit de Charente-Maritime met een mooie zuurtegraad, die uitstekend kan gebruikt worden in mousserende wijn. De druif is bestand tegen het maritieme klimaat en werd tot nu toe niet geïntroduceerd in België. Daarnaast gaan we ook allicht ook de doraldruif uit Zwitserland telen. We hopen zo een Belgische schuimwijn, witte wijn en eventueel een rosé te kunnen produceren.”

Klimaatopwarming

Wijn bouwen blijft een hoogst onzekere bezigheid, vol valkuilen. “Een schimmelziekte of bladluizen kunnen de ranken bedreigen. Anderzijds zal de klimaatverandering de wijnbouwers in België in de kaart spelen. In de Franse Bourgognestreek kampen ze nu al met problemen omwille van de opwarming van de aarde. Op termijn zullen ze daar op andere druivensoorten moeten overschakelen, die beter tegen de hitte bestand zijn. België wordt binnen hier en vijftig jaar de nieuwe Bourgognestreek, als de klimaatverandering doorzet.”

De eerste wijnbouwers aan de kust worden Pieter en Nathalie overigens niet. “Er is er al een in Middelkerke. Maar het gaat daar eerder om een educatief project, waar cursisten wijn leren bouwen. Wij zullen dus wel de eerste professionele, commerciële wijnboeren van de kust worden.”

Kunst en ecologie

Toeristen kunnen, eenmaal opgestart, op het domein in de maand september druiven helpen plukken. “We zullen ze ook rondleiden op het wijndomein, compleet met proeverij. En we spelen ook met het idee om een kunstenaar elk jaar een ander etiket te laten ontwerpen. Wijn en kunst, twee passies van ons, liggen dicht bijeen. Wijn maken is voor mij ook een kunstvorm”, aldus Pieter.

In alles wat Nathalie en Pieter doen, is ecologie naar eigen zeggen een maatstaf. “Duurzaamheid is niet zomaar een modewoord. We zijn het aan onszelf en volgende generaties verplicht om wijs om te gaan met Moeder Natuur. Dat doen we op de camping en zijn we zeker ook van plan in ons wijndomein. We bereiden de grond goed voor door er eerst kruiden en bloemen in te zaaien. Dat brengt op natuurlijke wijze meer mineralen in de grond. Wijnbouw is best wel intensief. Als je aan zo’n onderneming begint, weet je dat het een langetermijnproject wordt.”

(Marc Mahieu)

De Vitse-Boydenswijnen zullen ter plaatse worden verkocht. Nu al kan je er pure en zelfgemaakte producten zoals honing van de Park Costabijen en het Park Costabier kopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier