Campings aan de kust: “Geef ons hoop en concrete openingsdatum”

Els Casier: "Het had een fantastisch voorjaar kunnen zijn." © Christophe De Muynck
Hannes Hosten

Ook de campingsector kreeg van de Nationale Veiligheidsraadnog geen perspectief op een heropstart. Op de 99 campings aan de kust, waar anders nu al een gezellige drukte heerst, is het nog zeker tot 8 juni oorverdovend stil. “Ze kennen ons niet”, zucht Els Casier van camping Veld en Duin in Bredene. “De mensen die beslissen, zijn niet meteen mensen die zelf kamperen. Ik zou hen graag eens uitnodigen om te zeggen: dit zijn wij.”

De campingsector is klaar om COVID-veilig te heropenen. Hiervoor heeft de sector een veiligheidsprotocol opgesteld. “De sector vraagt aan de overheid dringend groen licht om hiermee aan de slag te gaan. Het water staat de kampeerbedrijven en vakantieparken immers tot boven de lippen“, zeggen campingfederatie Recread, Kempen Campings, Kompas Campings en Pasar in een gemeenschappelijke verklaring.

Ondernemers én gasten snakken naar perspectief. Campings en vakantieparken bieden veel ruimte en buitenbeleving. Dit leent er zich uitermate toe om contacten met andere gasten te vermijden. Hiermee kan straks ook wat druk op het openbaar domein in de steden weggenomen worden. Dit vormt een win-winsituatie. Recreëren in de gezonde buitenlucht kan ook psychologisch goed doen in de lange periode van lockdown”, luidt het bij de vier organisaties.

“Binnen de sector is er het besef dat de doorgaans drukke gemeenschappelijke voorzieningen, zoals horeca, zwembaden en speelterreinen, in een eerste fase allicht nog even dicht moeten blijven. Maar in en om vakantiehuisjes, bungalows en kampeerplaatsen kan de gast de regels rond sociale afstand minstens even goed opvolgen als thuis. Voor bepaalde faciliteiten zoals receptie, sanitair, parking… heeft de sector alvast een pakket veiligheidsmaatregelen klaar. Eigentijdse kampeermiddelen van kampeergasten of de verhuuraccommodatie van de bedrijven hebben eigen sanitair ter beschikking.”

Els Casier (camping veld en Duin, Bredene): “Het kon prachtig voorjaar zijn”

Ik denk dat we in de tweede week van mei wel weer hadden kunnen openen“, zucht Els Casier van camping Veld en Duin in Bredene. “Maar ik vrees dat de mensen die erover beslissen, niet echt weten wie wij zijn.”

“Het had een fantastisch voorjaar kunnen zijn. Zo’n mooi weer”, zucht Els Casier (50). Samen met broer Stefaan baat zij de camping uit die hun ouders in 1967 hebben opgestart. “Maar nu is het triestig. Normaal zie ik in mijn receptieaquarium voortdurend vakantiegangers voorbijlopen, maar nu … Mijn collega is economisch werkloos, ik zit hier nu alleen. Ik vernieuw de website en beantwoord de vele telefoons van mensen die vragen wanneer ze mogen terugkomen. Reservaties zijn er heel weinig. Integendeel, de meesten bellen om te annuleren“, klinkt het bij Els.

De inkomsten van verhuurchalets en trekkers, toch een vierde van onze omzet, vallen weg. En geplande investeringen vertragen. Maar het onderhoud van de camping gaat natuurlijk door. Het gras en onkruid blijven groeien. Er zijn ook de techniek en herstellingen, de taken van mijn broer. Op een camping is er altijd werk. Wij hebben een 300-tal plaatsen, waarvan 25 chalets die we verhuren en een 30-tal plaatsen voor tenten, caravans en mobilhomes. De rest zijn vaste verblijvers. Dat de tenten voor 8 juni niet worden toegelaten, kunnen we nog begrijpen. Maar onze vaste gasten? Die hebben eigen sanitair. Die zitten eigenlijk in een soort quarantaine.”

Kennen ze ons wel?

“Ik had niet gedacht dat de lockdown snel voorbij zou zijn. Maar ik hoopte toch om in de tweede week van mei weer te mogen openen”, bekent Els. “De gezondheid staat voorop en ik weet het uiteraard niet beter dan de experts in Brussel. Maar ik vrees dat zij niet echt weten wie we zijn en hoe het allemaal werkt. Zij die beslissen, zijn niet echt zij die kamperen. Van een golfclub kunnen ze de risico’s wellicht beter inschatten.”

Soms denken mensen bij een camping aan marginaliteit. Maar als dat al heeft bestaan, dan ligt het toch ver achter ons. De mensen die hier komen, zijn een doorsnee van de samenleving. Werknemers, zelfstandigen, vrije beroepen. Wij zorgen voor een kwalitatief verblijf. De caravans staan minstens 4 meter van elkaar, dat zorgt op zich al voor afstand. Ik zou de mensen van de veiligheidsraad graag eens uitnodigen en hen zeggen: dit zijn wij.”

Anders dan anders

“De campingfederatie Recread werkt aan een veiligheidsprotocol. Dat is nu in de ontwerpfase. Wij zullen doen wat de overheid zegt“, verzekert Els. “Ik kan ermee leven dat enkel de plaatsen met eigen sanitair open gaan en het speelplein voorlopig dicht blijft. Ik zal de gasten vooraf goed informeren. Ze moeten weten hoe het hier zal verlopen en wat er aan de kust kan en wat niet. Als ze dan liever annuleren, dan kan dat”, legt Els uit.

“Het zal anders zijn dan anders, dat weten we al. Maar dat kàn hier ook: gezinsbeleving, natuurbeleving. Ik ken mijn pappenheimers intussen wel, en heb er vertrouwen in dat ze dat goed zullen doen. Zelfs bij de niet-vaste gasten. Velen zijn hier al vaak geweest. Ik zou me sterk vergissen mocht ik hen niet kunnen vertrouwen. We hopen zo dat we snel weer open kunnen.”

Bram Vlamynck (Camping Westende): “Normaal nu geen tijd”

Bram Vlamynck:
Bram Vlamynck: “We zullen ons best doen voor een mooie zomer.”© Christophe De Muynck

“Wij kunnen veilig heropenen”, zegt zaakvoerder Bram Vlamynck (40) van Camping Westende. “Op een camping zijn de risico’s zelfs minder dan in een appartement. Wij hebben geen lift, geen gemeenschappelijke gang. Dit is een hôtel de plein air.”

Camping Westende, vlakbij de dorpskern, opende in 1952 en werd in 1970 overgenomen door Andries Vlamynck, Brams grootvader. De camping telt 340 plaatsen, waarvan een 20-tal voor mobilhomes en tien voor reizigers met caravan of tent. De rest zijn vaste stacaravans. Aansluitend, maar volledig zelfstandig, heb je Camperpark Westende, met 30 plaatsen. “Eén van de mooiste mobilhomeparken in België”, zegt Bram trots. “Je kan er volautomatisch in- en uitchecken.”

“De campingsector zou wat meer in de belangstelling moeten komen”, vindt Bram. “Veel mensen verbinden een camping ons nog altijd met de marginaliteit van de film Camping Cosmos. Maar van marginaliteit is hier geen sprake. Campings zijn in orde en mooi, hier vind je deftige mensen met een deftige job, die graag naar de kust komen. De ambiance van de Belgische kust is een troef: altijd volk, de dijk, eten en drinken… Mensen die de drukte niet willen, komen in het voor- of najaar.”

“We kunnen veilig weer open”

“Normaal zouden we nu geen tijd hebben. Het zou een prachtig voorseizoen zijn geweest. Nu houden we ons bezig met gras afrijden en onkruid wieden, onderhoud, info mailen naar onze gasten en tegoedbonnen uitschrijven voor vakanties die geannuleerd moesten worden. Iets wat we niet gewoon zijn en waar heel veel tijd in kruipt. En bij mooi weer gaan we eens met de kindjes de fiets op voor een tochtje. We hebben nu tijd, jammer genoeg, en maken van de nood een deugd. Maar op ons speelplein komen de kinderen niet. We moeten het afsluiten en dus ook mijn eigen kinderen.”

“Tot nu toe weten we niet wanneer we weer mogen openen. Ik hoop dat de mensen met een vaste campingplaats samen met de tweedeverblijvers weer mogen komen. Hoe moeten wij dat anders uitleggen? We kunnen in elk geval veilig heropenen. Er is plaats genoeg en de gasten zullen wel hun verstand gebruiken. Elke caravan heeft zijn eigen sanitair en is zijn eigen bubbel. Ook ons camperpark is heel ruim, 5.000 tot 6.000 m² voor 30 plaatsen.”

“Zware dobber”

“De campingfederatie Recread, die onze standpunten verdedigt in Brussel, is bezig met een veiligheidsprotocol. Misschien moeten we ons speelplein en ons sanitair afsluiten, liever dat dan niet te kunnen openen. We zullen zien hoe we ons moeten organiseren. Het is afwachten of het openluchtzwembad op een haalbare manier open kan. Het zal moeilijk zijn als we dat moeten beperken. Sommige klanten kennen mij al van toen ik een baby was. Het is moeilijk hen iets te weigeren.”

Financieel is dit een serieuze dobber. Zeker omdat het jaren geleden is dat we nog zo’n mooie paasvakantie hadden”, zegt Bram. “Voor ons camperpark is dit een ramp. We nemen nu reservaties aan vanaf 26 juni. Hopelijk mogen we tegen dan starten met de campers en andere trekkers. We willen niets liever dan dat alles weer goed komt. Normaal zien we hier al met Pasen onze mensen terug. Dan heerst er een hele leuke sfeer. Dit jaar is het heel anders. Dat doet pijn. Maar we zullen ons best doen om voor een mooie zomer. Met de sfeer die we hier kennen.”

Parcifal Coeman (Holiday Village, Knokke-Heist): “Het eerste wat de mensen vragen, zijn de annulatievoorwaarden”

Parcifal Coeman van Holiday Village:
Parcifal Coeman van Holiday Village: ” We hopen op een mooi najaar zonder lockdown.”© Davy Coghe

De campings en vakantieparken aan de kust liggen er oorverdovend stil bij, nog altijd zonder perspectief op heropening. “Mensen reserveren voor de zomer, maar het eerste waar ze naar vragen, zijn de annulatievoorwaarden“, zucht Parcifal Coeman (36) van vakantiepark Holiday Village.

Parcifal en zijn vrouw namen vijf jaar jaar geleden de bestaande Holiday-camping over en vormden die om tot Holiday Village, een vakantiepark met 20 bungalows, 22 Nomads of houten tentjes, een 30-tal camperplaatsen en een 50-tal plaatsen voor tentjes en caravans. “Wij zijn het hele jaar open, maar de meeste omzet boeken we tussen Pasen en eind september. In de zomer zitten we altijd vol”, vertelt hij. “Het stuk tussen Pasen en de zomer is al verloren. We hopen op een mooi najaar zonder lockdown.”

“De reserves die we de voorbije vijf jaar opbouwden, zijn allemaal verloren. We herbeginnen van nul”, zucht Parcifal. “Ik heb me lang getroost met de gedachte dat het voor iedereen gelijk is, maar dat is eigenlijk niet zo. Het is natuurlijk het ergst voor de mensen van wie de gezondheid wordt getroffen, maar economisch ook voor de jonge ondernemers die wat risico hebben genomen en nog niet op reserves kunnen teren. Wij zijn net groot genoeg om grote schade te lijden. Al onze marges hebben wij jaar na jaar weer geïnvesteerd. Ik vrees dat veel creativiteit en innovatie door deze crisis zal verdwijnen.”

Zelfvoorzienend

Onze bungalows zouden wat mij betreft open kunnen. Die beschikken over alle voorzieningen. In enkele Nederlandse provincies zijn de vakantieparken trouwens open gebleven en vanaf 1 juni gaan ze daar weer allemaal open. Als wij weer mogen starten, zal het met veilige procedures zijn. Zo zullen we enkel gasten op reservatie toelaten en gebeurt de check-in op voorhand, zodat mensen zelfstandig naar de bungalow kunnen en niet op de receptie moeten zijn. Onze dienstverlening bieden we via Whatsapp en telefonisch. Voor campers is het eigenlijk nog veiliger, zij hebben ook hun eigen kampeermiddelen mee en zijn volledig zelfvoorzienend.”

Onze schoonmaakploeg zal drie keer zo veel werk hebben om de bungalows op een correcte manier te poetsen. Maar zij zien het zitten. Anderzijds stellen we vast dat mensen voor deze zomer een langer verblijf boeken dan anders. Waar ze anders gemiddeld vijf dagen blijven, is dat nu negen dagen. Ze zien het als hun grote zomerreis”, vermoedt Parcifal. “Daardoor zal het aantal keren dat er moet gepoetst worden verminderen. Toch reken ik op de helft meer schoonmaakpersoneel dan anders. Wij willen het goed doen en sluiten op dat vlak absoluut geen compromissen.”

Even gepanikeerd

Wij hopen op een perspectief voor een veilige heropening. Veiligheid staat natuurlijk voorop, maar zaken als de onze zijn toch een minder groot risico? Onze gasten koken zelf, de horeca hoeft voor hen dus niet heropend te zijn. Waarom er toch gewacht wordt? Ook al staan de vakantieparken en campings voor de helft van de toeristische capaciteit in Vlaanderen, onze sector is niet zo bekend. In Nederland is de recreatiemarkt veel groter en invloedrijker. Ik heb even gepanikeerd, ja. Ons voornaamste probleem: er is geen hoop, geen perspectief. Geef ons hoop en een datum. Als de gasten terugkomen, zullen we hen optimaal ontvangen”, verzekert Parcifal Coeman.

De kampeersector aan de kust was in 2018 goed voor 3.409 plaatsen voor kortkamperen en 22.256 langetermijnkampeerplaatsen (zoals stacaravans). Dat is goed voor een capaciteit van 12.526 vakantiegangers voor het kortkamperen en 90.773 op de langetermijnplaatsen. Er waren in 2018 nog 99 uitbatingen. Dat blijkt allemaal uit cijfers van Westtoer.

De kortkampeerplaatsen waren goed voor 518.019 overnachtingen, de langetermijnplaatsen voor 4.383.650 overnachtingen. Een gemiddeld verblijf duurde 3,8 nachten in het kortkamperen en 5 nachten op de langkampeerplaatsen. Kortkampeerders besteden samen 23,7 miljoen euro aan de kust, kampeerders op de langetermijnplaatsen zelfs 182,3 miljoen euro.