Camera’s betrappen elke dag wel een sluikstorter in Roeselare

Tijdens de Week van de Handhaving wordt extra ingezet op camera’s en sancties om sluikstorten tegen te gaan. We zien Henk Kindt, Marc Vanwalleghem, Berdieke Ooms, Martine Lakiere, Griet Buyse, Jurgen Huyghe en Myriam Van Bastelaere. (foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Tijdens de Week van de Handhaving, van 4 tot 10 oktober, zal Stad Roeselare samen met de gemeenschapswachten en MIROM extra aandacht besteden aan zwerfvuil en sluikstort. Zo zal er extra inzet zijn op zowel camera’s alsook sancties.

Ondanks de inzet van veel opruimende vrijwilligers en ondanks preventie en tal van sensibiliseringsinitiatieven, wordt er nog dagelijks sluikstort aangetroffen aan glasbollen, op straat en aan vuilnisbakken. In 2019 registreerde Stad Roeselare 2427 meldingen van zwerfvuil en sluikstorten, voor dit jaar staat de teller al op 2418 meldingen. Daarom zullen OVAM, MIROM, de gemeenschapswachten, de politie en de GAS-vaststellers in de week van 4 oktober nog meer gerichte acties ondernemen op gekende sluikstortstortlocaties: Drie locaties, waar de problematiek ernstig is, worden ingericht als “plaats delict”. Het gaat om de Kattenstraat, de Onze Lieve Vrouwemarkt en de Spilleboutdreef. Hier zal je worden duidelijk gemaakt dat sluikstorten een misdrijf is. “We hechten veel belang aan een nette stad”, aldus schepen Marc Vanwalleghem. “Jaarlijks sensibiliseren we met onze ‘Net Roeselare’ campagne onze inwoners rond zwerfvuil en sluikstort. Ook onze Mooimakers #VANRSL zijn we enorm dankbaar voor hun inzet. Dagelijks gaan zij op stap om zwerfvuil en sluikstort op te ruimen in onze straten, op onze pleinen en in onze parken.”

Verhoogde camera-inzet

Sinds 2018 zet MIROM Roeselare camera’s in om de strijd tegen sluikstort en zwerfvuil aan te gaan. Wie vervuilt, kan gefilmd, geïdentificeerd en beboet worden. Momenteel zijn er een achttal camera’s actief. Dat leverde opmerkelijke cijfers op voor de regio van MIROM Roeselare én voor de stad Roeselare. In het eerste kwartaal van 2021 heeft MIROM Roeselare namelijk de meeste vaststellingen tot nu tot in een kwartaal geregistreerd: 201 vaststellingen per dag, waarvan meer dan de helft (120) plaatsvond in Roeselare. De vaststellingen vinden overal in de stad plaats: sluipwegen, glasbollen, fietswegen en ontmoetingsplaatsen. Dankzij de medewerking van de politie krijgen de vervuilers een boete in de bus die kan oplopen tot 350 euro. Dankzij de verhoogde camera-inzet, werd dus dagelijks een vervuiler betrapt. “Jammer genoeg blijft handhaving essentieel”, zegt schepen Henk Kindt. “Maar dankzij de camera-inzet van MIROM Roeselare en de multidisciplinaire samenwerking tussen MIROM Roeselare, de Stad en de politiediensten, kan ook hier steeds strenger opgetreden worden. De resultaten zijn opmerkelijk te noemen en geven een duidelijke boodschappers: sluikstorters, jullie worden gezien!” (Sofie Missiaen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier