Cafébazen willen opnieuw een fontein op ‘t Zand in Brugge: “Plein is een eentonige, defecte en onveilige vlakte”
“’t Zand in Brugge heeft een nieuwe fontein nodig. De grote, eentonige vlakte nodigt niet uit om van de binnenstad naar West-Brugge en omgekeerd te wandelen, ze gaat haar doel voorbij”, zegt Francis Vandendorpe, voorzitter van de handelskring Pluzand.
Onder gewezen burgemeester Renaat Landuyt werd werk gemaakt van een totale make-over van ’t Zand: de fontein van het Jabbeekse kunstenaarsechtpaar Canestraro-Depuydt verdween en ’t Zand kreeg een nieuwe bovenlaag. Zes jaar na de afwerking zijn de horecabazen van ’t Zand misnoegd wegens de vele mankementen.
Kloof
“Het idee om het centrum van Brugge door de heraanleg te verbinden met West-Brugge heeft het tegengestelde resultaat bereikt”, stelt Francis Vandendorpe, de voorzitter van Pluzand, die al sinds 1985 horecabaas is op ’t Zand en nu mede-eigenaar is van Villa Gerard.
De vroegere fontein was een ideale plaats voor afspraakjes
“De grote eentonige vlakte zorgt voor een kloof tussen het centrum en West-Brugge. De huidige structuur ontmoedigt om over het plein te wandelen. In de plannen stond vermeld dat Portugese granietstenen in rode en grijze tinten een dambord-effect zouden genereren, dat is niet gelukt.”
“De vroegere fontein was niet alleen een toeristische attractie, maar ook een stopplaats voor wie het plein wou dwarsen. En een ideale plaats voor afspraakjes. Vele gidsen gebruikten de fontein als startpunt voor rondleidingen.”
Eyecatcher
“Er staan nu enkele granieten blokken, met ledstripes om ’s avonds voor sfeer te zorgen. Amper 3 van de voorziene 150 meter lichtstrepen werken. Het middenplein is ’s avonds echt donker, het vormt bijna een muur. De granieten blokken zijn in het duister wel een trefpunt van niet zo brave jongeren uit de Smedenstraat en omgeving”, aldus Francis Vandendorpe.
Volgens de voorzitter van Pluzand smeken de handelaars van ’t Zand om een eyecatcher op het middenplein, ter vervanging van de fontein: “Het toekomstig stadsbestuur moet een waterpartij, zoals op het Brugs stationsplein of in de Stationsstraat in Sijsele, in overweging nemen. Zo’n fonteintjes hinderen de activiteiten op ’t Zand niet, marktkramen kunnen erop worden geplaatst op momenten dat de waterkraan dicht gedraaid is.”
Vele mankementen
Francis Vandendorpe hekelt ook het feit dat door het wegnemen van de verbinding op ’t Zand tussen Zuid- en Noordzandstraat de Zilverstraat overbelast wordt met sluipverkeer. Hij betreurt dat er geen stopplaatsen voor taxi’s en laad- en loszones zijn op ’t Zand.
“Hoog tijd dat het stadsbestuur de vele mankementen herstelt: de roltrappen van de ondergrondse fietsparking en 75 procent van de ondergrondse elektriciteitskasten zijn defect”, aldus de horecabaas.
Paviljoen D is het lelijkste parkhuis van Europa
Volgens de voorzitter van Pluzand is parkeerpaviljoen D nabij de Noordzandstraat het lelijkste parkeerhuis van Europa: “Het zou gereduceerd kunnen worden tot een transparant blokje, waar de lift bovengronds komt. De slordige urinoirs zouden op verdieping min 1 kunnen worden geïnstalleerd, waar nu al een fietsenhersteldienst en lockers zijn.”
Toiletten
Hij laakt dat de wc’s in het hoofdpaviljoen op zondag dicht zijn: “Ze zouden dagelijks tot middernacht open moeten blijven om het toiletprobleem op te lossen!”
Als uitsmijter lanceert Francis Vandendorpe een opmerkelijk voorstel: “Er wordt geklaagd over de overlast van het massatoerisme, maar het stadsbestuur kanaliseert alle toeristen via Minnewater en Katelijnestraat. Ontlast die straten door toeristen aan te zetten om ook de mooie wandeling in het Koning Albert I-park te gebruiken. Zo bereiken zij via ’t Zand de winkelstraten in de Gouden Driehoek. De Brugse handelaars zullen er tevreden mee zijn”, klinkt het nog.
Burgemeester Dirk De fauw reageert
“Iets dat onder de grond verdwijnt, is echt niet mogelijk omwille van de parking die onder ’t Zand zit”, stelt de Brugse burgemeester Dirk De fauw, als antwoord op de vraag naar een waterpartij.
“We hebben verschillende pistes onderzocht. Zo was er het voorstel om extra groen op ’t Zand te plaatsen in mooie verplaatsbare bakken. Maar aangezien er op ’t Zand veel evenementen doorgaan, alsook de wekelijkse Markt, kwam dit te duur uit om deze bakken telkens te verplaatsen en terug te zetten.”
“We kunnen wel een wedstrijd uitschrijven om te kijken welke creatieve ideeën er extra op ’t Zand mogelijk zijn. Dat zouden ook mooie tentoonstellingsborden zijn aan de kant van de horecaterrassen, gekoppeld aan bestaande evenementen.”
Oplossing
“Voor de problemen met de ledverlichting en de stroomkasten werd een ingebrekestelling naar de ontwerper én de uitvoerder verstuurd. Met resultaat, want er is een structurele oplossing in de maak. Tijdens De Warmste Week en de eindejaarsperiode zullen we opnieuw voor mooie verlichting op ’t Zand zorgen.”
“Wat de roltrappen betreft: Interparking heeft een servicecontract met haar leverancier waarbij de roltrappen maandelijks onderhouden worden. Ze kunnen vanop afstand herstart worden. Als de roltrap niet draait, is de oorzaak vaak te zoeken bij personen de noodstop ingeduwd hebben. Interparking heeft een continu stock met onderdelen ter waarde van 15.000 euro om snel te kunnen handelen bij een defect.”
Extra signalisatie
“Laden en lossen kan in de laad- en loszones in de aanpalende straten. Bij de heraanleg van ’t Zand in de vorige legislatuur werd er inderdaad voor geopteerd om op ’t Zand geen taxistandplaatsen meer te voorzien.”
“De suggestie om toeristen aan te zetten om via het Albert I-park naar de winkelstraten te trekken, om zo de Katelijnestraat te ontlasten, gebeurt al. We brachten extra signalisatie aan om hen de weg te wijzen. In de praktijk merken we wel dat vele toeristen blind hun smartphone volgen”, aldus de burgemeester.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier