Buurtbewoners vieren 100-jarig bestaan van hun Monobloc-wijk: “We moeten dit koesteren”
In de Prinses Charlottestraat in Oostduinkerke kwamen zo’n 120 buurtbewoners samen op hun tiende wijkfeest, dat dit jaar in het teken stond van de 100ste verjaardag van de oorspronkelijke Monobloc-wijk. Daarom startte het feest met een officiële plechtigheid en speech van waarnemend burgemeester en schepen Stéphanie Anseeuw en met de officiële inhuldiging van het erfgoedbord ‘100 jaar Monobloc’.
De Monobloc-wijk vindt zijn oorsprong in de jaren 1920. De wijk bestaat uit drie smalle straatjes en het Prinses Marie-Joséplein, die verscholen liggen tussen de Monobloc-vijver in het duinencomplex Ter Yde (domein Markey), het natuurgebied Oostvoorduinen en de Polderstraat.
Schepen Anseeuw: “Het jubileumfeest 100 jaar Monobloc werd helaas enkele keren uitgesteld door corona, maar eindelijk staan we hier dan. Eerst keren we terug in de tijd. Ruim een eeuw geleden, na de Eerste Wereldoorlog, lag Oostduinkerke volledig in puin. De inwoners waren met verstomming geslagen en het toenmalige gemeentebestuur trad door die woningnood toe tot de provinciale maatschappij ‘De Goedkope Woning in Verwoest West-Vlaanderen’. In 1920 werden de eerste panden vergund, in de loop van 1921 en 1922 werden de eerste huizen gebouwd. Verscholen tussen twee natuurreservaten verrees een tuinwijk met 38 visserswoningen, ontworpen door drie bekende Brusselse architecten. De wijk bestaat nog steeds uit de Prins Karelstraat, Prins Boudewijnstraat, Prinses Charlottestraat en het Prinses Marie-Joséplein. Je herkende de typische vissershuisjes aan het grijze duinenzand en de kalkhoudende bakstenen van de lokale steenbakkerij Silico-Calcaires uit Koksijde-Dorp. Er werd dus gebouwd met lokaal materiaal, ook de luikjes verwezen naar de streekeigen visserstraditie. En de daken vertonen een link met de cottagearchitectuur in de badplaatsen. In de loop der jaren werden de huisjes vaak ingrijpend verbouwd of gerenoveerd. Daardoor dreigde het authentieke karakter verloren te gaan. In de loop der jaren werden de meeste grote percelen herverkaveld en momenteel woont er een 60-tal gezinnen in de Monobloc-wijk. Vandaag vind je hier nog acht van de oorspronkelijke 38 gebouwen. Op het nieuwe erfgoedbord lees je meer details, met een permanente en zichtbare verwijzing naar het verleden van de Monobloc-wijk. Iets dat we moeten koesteren.”
Monoblok-wijkcomité
Vier touwtrekkers zetten hun schouders onder het ‘Monoblok-wijkcomité’ om elk jaar alle bewoners samen te brengen in een aangename sfeer. Dat zijn Pascal Vanstavel, Frank Van Erkel, Lambert J. Derenette en Willy Bautil.
Medeorganisator Willy Bautil: “De wijk heeft zijn eigen logo en vlag en de naam van het ‘Wijkfeest Monoblok’ wordt met een K geschreven omdat het hier om mensen gaat. Deze wijk is gelegen tussen natuurreservaten waardoor hij eigenlijk geografisch geïsoleerd ligt en dat kan dan net aanleiding geven tot samenhorigheid. Traditioneel houden we ook elk jaar een nieuwjaarsdrink, maar in 2025 verschuiven we die naar Pasen. Het wordt volgend jaar dus een paasdrink.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier