Bus reed Daels Kruis omver, Slingerkruis geveld door storm, maar beide ijkpunten komen terug: “Het leeft wel bij de bevolking”
In het voorjaar van 2023 werden twee kenmerkende kruisbeelden vernield in Menen. Na een lange procedure is er nu een oplossing voor zowel het Daels Kruis langs de Rijselstraat als het kruis in de Slingerstraat. “Het zijn kleine zaken, maar ze leven wel bij de bevolking.”
Dat ze op kruistocht zijn, klinkt het lachend. Ontbering zullen ze bij de stad Menen niet gekend hebben, maar dat het al heel wat voeten in de aarde had valt niet te ontkennen. Twee kruisbeelden raakten begin vorig jaar zwaar gehavend, nog altijd zijn ze uit het straatbeeld verdwenen. Maar ze komen terug, zo blijkt.
Het Daels Kruis, op de hoek van de Rijselstraat met de Grondwetstraat, werd op 17 januari vorig jaar omvergereden door een bus. Nog geen twee maanden later moest ook het Slingerkruis het ontgelden. Dit keer was stormweer de boosdoener.
Herstellingswerken
Daarom werd samen met erfgoeddeskundige Marc Pyncket alles in het werk gesteld om beide religieuze beelden te herstellen. Geen sinecure, bleek echter snel. Bij het Daels Kruis was er verzekeringstechnisch heel wat werk. Ook de restauratie zelf wordt geen makkie. Die wordt uitbesteed aan Lapis Arte en zal 34.000 euro kosten, waarvan 8.000 van de verzekering komt. “Het gietijzeren beeld was helemaal rot en roest. Zij moeten het hele beeld dus restaureren en herstellen”, aldus Pyncket.
Het Slingerkruis is dan weer helemaal naar de vaantjes. Het gietijzeren Christusbeeld was in meer dan tien stukken gebroken. “Het beeld is dus onherstelbaar en zal niet meer terugkeren. Wel geven we opdracht aan leerlingen van het VTI Sint-Lucas om een nieuw kruis te maken”, verduidelijkt schepen van Erfgoed Griet Vanryckegem (N-VA).
Waardevol
Veel tijd, moeite én geld en dat voor twee kruisen en Christusbeelden. De kerken lopen dan wel leeg, beide kruisen blijken toch wel van waarde bij de bevolking. “Het zijn kleine zaken, maar we voelden wel dat het leefde dat ze verdwenen waren”, zegt Vanryckegem. “Ze blijven ook als erfgoed en landschapselement interessant en daarom willen we zo ook behouden.”
Beide beelden zijn dan ook bijzonder, menen de schepen en erfgoedambtenaar. Op de plaats van het Daels Kruis stond al zeker een kruisbeeld in 1746, blijkt uit een kaart. “Toen stond het aan de weg die leidde naar de hoeve Haute Cense. In 1939 kwam er een nieuw kruis met een beeld van bekende beeldhouwer Gustaaf Delafontaine”, weet de schepen.
Het verhaal achter het Slingerkruis is ook bijzonder. “Dat kwam er naar aanleiding van een dodelijk ongeval”, klinkt het. “In 1846 kwam dame Aime Rembry er op 36-jarige leeftijd om het leven na een ongeluk met haar koets.” (JDr)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier