Burgerwind op Zee maakt windenergie vanop Noordzee voor iedereen toegankelijk
REScoop België, dat 37 Belgische burgercoöperaties groepeert, neemt de rol van rechtstreekse burgerparticipatie in windturbines op zee op zich. Op die manier wordt het straks voor 100.00 Belgen mogelijk om te investeren nieuwe windenergie die op onze Noordzee opgewekt wordt. Op termijn moet dat aantal tot 250.000 coöperanten kunnen groeien.
Windenergie vanop de Noordzee zit de laatste jaren stevig in de lift. “Nu al voorzien onze windmolens op zee 2,2 miljoen Belgische gezinnen van groene stroom”, verduidelijkt federaal minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD).
“Tegen 2030 willen we die capaciteit verdubbelen en daarbij willen we ervoor zorgen dat mensen niet alleen gebruik kunnen maken van de hernieuwbare energie, maar voortaan ook mede-eigenaar kunnen worden, samen met de gespecialiseerde bedrijven. Vanuit die gedachtegang in Burgerwind op Zee ontstaan. Zo kunnen ontwikkelaars ook beroep doen op extra particulier kapitaal. We gaan voor een compleet andere filosofie: vroeger moest men betalen voor windenergie vanop zee, nu zal je er aan kunnen verdienen.”
Autonoom handelen
REScoop België is daarvoor de aangewezen partner. De organisatie groepeert 37 Belgische burgercoöperaties en werpt zich op als partner om rechtstreekse burgerparticipatie voor offshore wind mogelijk te maken. “De zon schijnt voor iedereen, maar hetzelfde geldt voor de wind. Die waait eveneens voor iedereen”, zegt Philippe Awouters van REScoop.
We gaan voor een compleet andere filosofie: vroeger moest men betalen voor windenergie vanop zee, nu zal je er aan kunnen verdienen – Noordzeeminister Vincent Van Quickenborne
“Rechtstreeks eigenaarschap van burgers in het kapitaal van windturbines op zee zorgt ervoor dat de burger écht participeert in lokale energieproductie. Dit initiatief creëert bovenal een maatschappelijke meerwaarde, biedt mooie kansen op een faire energietransitie en garandeert tegelijk dat het rendement lokaal verdeeld wordt. De burger heeft op deze manier de volledige democratische controle in de coöperaties voor energie. Die handelen immers volledig autonoom.”
Energierevolutie
Iets wat ook federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) beaamt. “De energieswitch naar 100 procent hernieuwbare energie is volop aan de gang en moet er een zijn voor en van iedereen”, klinkt het. “We staan voor de grootste energierevolutie van de afgelopen vijftig jaar. Een evolutie van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen en van grote spelers naar een gedecentraliseerd landschap, aangevuld met burgerparticipatie. Zo kunnen we een nog groter maatschappelijk draagvlak creëren.”
“Dankzij nieuwe rechten voor energiegemeenschappen zullen zowel burgers, lokale autoriteiten zoals gemeenten, verenigingen en ook kmo’s binnen enkele jaren mede-eigenaar van offshore windmolens kunnen worden. En zo ook medeproducent van hernieuwbare energie. Ons land is momenteel nummer vijf in de wereld wanneer het over zeewind ‘oogsten’ aankomt. Offshore wind is stilaan een nationale trots, naast onze frieten, bier en chocolade. Het is mijn ambitie dat alle Belgen kunnen delen in die trots en er mee de vruchten van plukken.”
in 2023 worden er twee nieuwe offshore windturbinezones – waaronder de Prinses Elisabethzone – door de federale overheid getenderd (aanbesteed, red.) , goed voor een totaal vermogen van 1,4 gigawatt.
Een aanpassing in de wet rond de energiemarkt ter voorbereiding van deze tender van 12 mei 2019 maakt burgerparticipatie mogelijk. Eind april werd door de ministerraad een voorontwerp tot omzetting van de Europese richtlijn rond de gemeenschappelijke regels rond de elektriciteitsmarkt goed. Hierin werd het concept van hernieuwbare energiegemeenschap opgenomen.
Info: www.burgerenergie.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier