Burgers krijgen 100.000 euro van stad Roeselare en mogen zelf bepalen hoe te besteden
In de Roeselaarse wijken Groenpark en Meiboom wordt gestart met een burgerbegroting. De inwoners van de wijken zullen zelf kunnen bepalen hoe een vooraf bepaald budget zal besteed worden. De buurtbewoners kunnen projectideeën indienen waarna wordt gestemd over de projecten.
De wijken Groenpark en Meiboom grenzen aan elkaar en kennen allebei een bloeiende wijkwerking. Het is dan ook niet toevallig dat dit de eerste wijken zijn waar de burgerbegroting wordt uitgerold. Samen vormen de twee wijken het krachtgebied Groenpark-Meiboom. “Dit is het eerste proefproject en we willen binnen afzienbare tijd ook starten met het tweede krachtgebied Krottegem”, gaat burgemeester Kris Declercq van start. “We hebben als stadsbestuur in het begin van de legislatuur beslist om de burger meer te betrekken bij het beleid. We zijn overtuigd dat ‘van onderen werken’, ook echt werkt. We geloven in mooie initiatieven die de buurt kunnen verbinden. Dat kan samen een glas drinken zijn maar dat kan ook oog hebben voor mooi groenbeheer in het krachtgebied.”
“Als stadsbestuur trekken we per krachtgebied 100.000 euro uit. Inderdaad, de 3.000 inwoners van de wijken Groenpark en Meiboom krijgen daardoor de kans om vrij te beslissen over de besteding van een deel van het stedelijk budget: concreet werd dus een som van 100.000 euro vrijgemaakt voor hen.”
Uitgevoerd in 2022
“Deelnemers dienen samen met hun buren of andere sympathisanten een project in dat zij willen realiseren in of voor hun buurt. Wanneer dit projectvoorstel voldoet aan een aantal spelregels, wordt het samen met alle andere ideeën voorgesteld aan de buurtbewoners. Zij kunnen daarna stemmen op de projecten van hun voorkeur. De projecten met de meeste stemmen worden in de loop van 2022 uitgevoerd, met ondersteuning van de stad waar nodig.”
“Toen onze leerkrachten en leerlingen die nieuws hoorden, zijn ze onmiddellijk beginnen brainstormen”, zegt Conny Declerck, directeur van de Acaciaschool. “De zaken die meest terugkeerden waren de wens om buiten les te krijgen en om de buurt aantrekkelijker te maken.”
“We hebben hier bij onze school zo’n mooie grasperken van onder meer het Kerelsplein”, neemt leerkracht Michelle Chielens over. “Buiten lesgeven als het mooi weer is, is superleuk maar als we op het gras moeten zitten, is dat niet altijd leuk voor de kledij. Daarom zouden we zeer graag afgezaagde boomstammen hebben als zitjes.”
Voor jong en oud
“We willen zeker zoeken naar verbeteringen voor zowel jong als oud”, bedenkt Anna Claridi van het Meiboom-wijkcomité. “We denken dan aan meer banken, meer bloemen in het krachtgebied en vooral meer veiligheid voor de fietsers en voetgangers.”
“Een burgerbegroting is natuurlijk veel meer dan een budget”, besluit Thierry Bouckenooghe van het Groenpark-comité. “Na de overstromingen van 2016 die het Groenpark serieus hebben geteisterd, zijn we via de methodiek van de burgerbegroting gegroeid naar een meer zorgzame wijk. We hebben meer geluisterd naar elkaars noden, de solidariteit is gegroeid en we zijn er in geslaagd om het lokale bestuur dichter bij de buurt te brengen. We hebben van elkaar geleerd.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier