Burgerbeweging Nieuw Kuurne buist bestuur op onderwijs, geld en kerken

Nieuw Kuurne hekelt het gebrek aan een kerkenplan, waarmee bijvoorbeeld de Sint-Pieterskerk ook alternatieve invulllingen zou kunnen krijgen. (foto OV)©Olaf Verhaeghe
Nieuw Kuurne hekelt het gebrek aan een kerkenplan, waarmee bijvoorbeeld de Sint-Pieterskerk ook alternatieve invulllingen zou kunnen krijgen. (foto OV)©Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Burgerbeweging Nieuw Kuurne, oppositiepartij in de gemeenteraad, heeft in haar eindejaarsrapport forse kritiek op de bouw van de nieuwe school en het ontbreken van een kerkenplan. De aanpak van en communicatie over de coronacrisis kan dan weer op complimenten rekenen.

Met Geert Veldeman en Ann Van Ooteghem heeft Nieuw Kuurne twee verkozenen in de Kuurnse gemeenteraad. De burgerbeweging zetelt samen met Open VLD op de oppositiebanken. In hun eindejaarsrapport maakt Nieuw Kuurne de balans op van twee jaar bestuur van CD&V, N-VA, SP.A en Groen. “Het eindresultaat? 51 op 100. Met de hakken over de sloot geslaagd dus”, stelt fractieleider Geert Veldeman. “Er zijn zeker goede punten, maar het moet in onze ogen veel beter.”

Lof voor Sociaal Huis

De aanpak van en communicatie over de coronacrisis is een van die goede punten. Daarvoor krijgt het gemeentebestuur een 8 op 10. “Onze burgemeester verdient hier een pluim, vooral dankzij zijn toelichting en gesprekken via Facebook”, duidt Nieuw Kuurne de score.

Verder krijgen ook het Sociaal Huis en de inhaalbeweging op vlak van wegenkwaliteit een pluim. Wel hamert de oppositiepartij op het verbeteren van enkele gevaarlijke plaatsen voor de zwakke weggebruiker. “Denk aan het stukje Kattestraat aan ’t Kruiske, de Bavikhoofsestraat of de Koning Boudewijnstraat. Ook het blijvende gevaar langs de Rijksweg moet aangepakt worden”, aldus Nieuw Kuurne. “De zone 30 en de fietsstraat zijn stappen in de goede richting, maar er is nog veel werk op de plank.”

Prestigeschool

Een pak meer kritiek is voor het financiële plaatje, het ontbrekende kerkenplan en de bouw van de nieuwe school op de hippodroom. “Naar investeringen toe is de meerderheid veel te overmoedig”, klinkt het. “Men lijkt te vergeten dat alle opgebouwde schulden zullen moeten worden terugbetaald. Daarnaast zijn de kerken als gebouwen onderbenut en kosten ze vooral veel geld. Er is al lang sprake van een kerkenplan, maar het blijft bij te vaag.”

“De bouw van de nieuwe school is dan weer een prestigeproject waar met de steentjesparking alweer open ruimte wordt ingenomen. Intussen werkt ook Vrije Scholen Kuurne aan een nieuwbouw in het centrum. Zou het niet getuigen van gezond verstand om met gemeente, gemeenschapsonderwijs én het vrij onderwijs de handen in elkaar te slaan, zowel naar investeringen als bezetting van de klassen toe?”

“Niet altijd correct”

Tot slot hekelt Nieuw Kuurne dat de beloftes op vlak van ontharding en vergroening te weinig worden waargemaakt. “Elke gemeenteraad moest bij wijze van spreken een nieuwe verkaveling wordt goedgekeurd, zonder kritische bedenkingen. De partij Groen horen we nooit, wij kunnen niet anders dan concluderen dat zij dit beleid gedwee volgen.”

Burgemeester Francis Benoit (CD&V) looft het initiatief van Nieuw Kuurne en verwelkomt de constructieve vorm van oppositie. “Alleen is niet alles wat ze beweren correct. Het kerkenplan komt er in 2023, zoals het meerjarenplan vooropstelt. In de strijd tegen verharding zijn wij net een partner. Denk aan de site-Vlaskouter waar we het grasplein opkochten, denk aan het bevriezen van woonuitbreidingsgebied op Sint-Pieter. Wij voeren diezelfde strijd, absoluut.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier