Burgemeester Jan Morbee over ‘golfoorlog’ in zijn Knokke-Heist: “Bemiddelen? Neen, dat gaan we niet doen”

Burgemeester Jan Morbee. © MM
Redactie KW

Het prestigieuze golfproject van Paul Gheysens staat op losse schroeven. Zijn Knokse luis in de pels Peter Taffeiren haalde begin vorige week een slag thuis in de rechtbank, maar de ‘golfoorlog’ heeft hij daarmee nog niet helemaal gewonnen. Bij het gemeentebestuur hopen ze alleszins dat er snel duidelijkheid komt. “De tweede golf zou Knokke-Heist niet alleen internationale uitstraling geven, het is vooral belangrijk voor onze lokale economie”, zegt burgemeester Jan Morbee (GBL).

Kan u nog volgen? Over het prestigieuze golfproject dat Paul Gheysens in Knokke wil realiseren kan ondertussen een boek geschreven worden. Er is sprake van dwang, bedreigingen, intimidatie en zelfs wijlen burgemeester Leopold Lippens zou zich persoonlijk geroerd hebben om Peter Taffeiren te verplichten een stukje grond te verkopen aan Paul Gheysens. “Anders zou ik kunnen fluiten naar andere vergunningen. Pure chantage. Wat doe je dan? Dan ga je tegen je zin mee in het verhaal”, beweert Taffeiren.

De rechtbank achtte de dwang, bedreigingen en intimidatie niet bewezen, maar toch gaf de rechter Taffeiren gelijk en werd de koopovereenkomst ontbonden. De reden? Gheysens hield zich niet aan de voorwaarden voor de verkoopovereenkomst. De vastgoedmagnaat gaat evenwel in beroep én bestudeert ook parallelle alternatieven. Lees: een nieuwe vergunningsaanvraag zónder inbegrip van het bewuste stukje grond. Bij het gemeentebestuur kijken ze ondertussen vanaf de zijlijn toe. Bewust, zegt burgemeester Jan Morbee.

Burgemeester, hoe kijken jullie aan tegen deze nieuwe ontwikkelingen?

“We hebben akte genomen van de beslissing van de rechtbank, meer kunnen we niet doen. We zijn in dit dossier geen rechtstreeks betrokken partij. Kijk, ongeveer 18 jaar geleden zijn we mee in het verhaal gestapt toen het Vlaams Golfmemorandum werd goedgekeurd door de Vlaamse regering. Hierin werd naast een ontwikkelingskader voor bestaande terreinen, tevens een ontwikkelingskader aangereikt voor nieuwe multifunctionele zones voor niet lawaaierige buitensporten. Onder wijlen burgemeester Leopold Lippens werd toen beslist dat hier in Knokke-Heist een tweede golf kon komen. Maar de precieze invulling en de vergunningen daarvoor spelen zich af op Vlaams niveau. Daarover beslissen wij niet. Dat er vragen worden gesteld over de omvang? Ook daar beslissen wij niet over.”

De kans is reëel dat de plannen nu opnieuw voor langere tijd worden uitgesteld. Wat betekent dit voor Knokke-Heist?

“Kijk, het is geen geheim dat we als gemeentebestuur nog steeds voorstander zijn van het golfproject – dan spreken we niet over de details van de invulling, zoals gezegd beslissen wij daar als gemeente niet over. Maar voor de toekomst van Knokke-Heist is het wél belangrijk dat er een tweede golf komt. En dat om diverse redenen.”

“Voor de toekomst van Knokke-Heist is het wél belangrijk dat er een tweede golf komt. En dat om diverse redenen”

Welke meerwaarde zou dat voor de gemeente betekenen?

“Het project is een project van wereldniveau, dat is duidelijk. Het is een unieke kans om onze gemeente internationaal extra op de kaart te zetten. Er is in Knokke-Heist nood aan congresruimtes. In het verleden werd beslist dat door de private sector te laten bouwen. Het maakt deel uit van het Golfhotel. Daar zou plaats zijn voor 1.500 tot 2.000 mensen. En dat zou een positieve invloed hebben op onze volledige gemeente. In de eerste plaats de lokale economie. Die mensen moeten ergens slapen en eten. En als ze hun partner meenemen gaan die tijdens het congres shoppen. Op die manieren profiteren de lokale handelaars mee.”

Is dat het ideale scenario of gaan jullie effectief uit van die voordelen?

“Er zijn in het verleden studies gebeurd die de positieve effecten aantonen. Zowel op economisch als toeristisch vlak. Ik denk ook aan de extra jobs die het zou creëren. Jobs die door onze eigen inwoners kunnen ingevuld worden. Dat kan je bezwaarlijk een slechte zaak noemen.”

Met de uitspraak van de rechtbank lijkt het water tussen beide partijen plots wel héél diep.

“Daar kan ik me niet over uitspreken. Het enige wat ik daarover kan zeggen is dat het in ieders belang is dat er snel duidelijkheid komt. Er loopt ook nog een andere procedure tegen het project. Er werd beroep aangetekend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Een uitspraak in die zaak is er nog niet. Maar ook die procedure kan dus wel nog even duren.”

En wat met de beweringen van Peter Taffeiren over de druk die burgemeester Lippens op hem zette?

“Ook daar kan ik niks over zeggen. Omdat ik niet weet wat daar wel of niet is gebeurd of gezegd. Ik kan niet spreken in naam van wijlen burgemeester Lippens.”

Taffeiren trekt ook de intentie van Paul Gheysens in twijfel. Hij spreekt over het grootste vastgoedproject van Vlaanderen.

“Moet het project van die omvang zijn? Daar beslissen wij als gemeente niet over. De omgevingsvergunning met alle voorwaarden wordt op Vlaams niveau verleend. Op dat vlak zijn we zoals gezegd geen betrokken partij. Al blijven we als gemeentebestuur overtuigd dat een tweede golf met bepaalde faciliteiten zoals een congresruimte een grote meerwaarde zou betekenen. En dan spreek ik nog niet over de sport zelf … De Zoute Golf Club barst bij wijze van spreken uit haar voegen. Er zijn zéér lange wachtlijsten en wie nu wil beginnen golfen in onze gemeente heeft daar simpelweg bijna geen mogelijkheid toe. Dus ja, wij hopen snel op duidelijkheid in ieders belang. Maar bemiddelen tussen de partijen? Neen, dat gaan we absoluut niet doen.” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier