Burgemeester is hartpatiënt en wil advies cardioloog, dan pas vaccin

Door het coronavirus kan de traditionele nieuwjaarsreceptie in januari niet doorgaan. Burgemeester Gino Devogelaere (SAMENéén) gaf dan maar een nieuwjaarsspeech, waarbij hij de Anzegemnaar moed insprak. “Vaccineren? Daar moet iedereen zelf over beslissen.”

Burgemeester Devogelaere is niet tegen vaccinatie, maar wacht zelf als hartpatiënt op advies van cardioloog.
Burgemeester Devogelaere is niet tegen vaccinatie, maar wacht zelf als hartpatiënt op advies van cardioloog.

Ondanks het moeilijke jaar 2020 is er toch heel wat verwezenlijkt, onderstreepte de Anzegemse burgemeester in zijn nieuwjaarswensen, die integraal in AKTIV verschenen.

“Ik wil de Anzegemnaren meegeven dat ze de moed niet mogen verliezen en dat alles goed komt”, zegt burgemeester Devogelaere. “Ik wens iedereen een gezond en zorgeloos 2021 toe.”

Risicopatiënt

“Ik kan het de mensen enkel wensen”, overpeinst de burgemeester zich. “Ik denk dat het eerst een zaak zal worden om de mensen te overtuigen om zich te laten inenten. Dit zie ik als één van de uitdagingen voor dit jaar. En er samen het beste van proberen te maken.”

“Mensen overtuigen zich te laten inenten is dé uitdaging van 2021”

“Zelf zal ik afwachten om me te laten vaccineren”, geeft de burgemeester mee. “Als risicopatiënt wacht ik op het advies van mijn cardioloog. Ik ben tenslotte al 65 jaar en mijn lichamelijke toestand noodzaakt me om voorzichtig te zijn. Op de conferentie van burgemeesters werd ons nochtans geadviseerd om een voorbeeldrol in te vullen als burgemeester, samen met de schepenen.”

“Alleszins voelde ik aan de lauwe reactie van mijn schepenen dat iedereen daar zelf over wil beslissen. Ik ben zeker niet tegen vaccineren en vind dat we geen spoken moeten zien waar er geen zijn”, aldus Devogelaere. “Alleen vrees ik dat het vaccineren zal stilvallen nadat het bij 50 procent van de bevolking is gebeurd.”

“Zo kreeg ik onlangs een bezorgd koppel jonge mensen van ongeveer 25 jaar oud over de vloer. Ze wilden zich niet laten vaccineren omdat ze hoopten binnen dit en twee jaar een kindje op de wereld te zetten. Volgens mij wordt dit het grote struikelblok voor 2021”, klinkt Gino Devogelaere overtuigd. In zijn nieuwjaarsspeech richtte hij een woordje van dank aan iedereen die de coronamaatregelen correct opvolgt . Hij dankte ook de mensen van de zorg voor hun inzet en hun volharding, waarbij hij de mensen van de gemeentelijke crisiscel ook extra in de bloemetjes zette. Tenslotte drukte de burgemeester ook zijn dankbaar uit aan de jeugdverenigingen die zich ten volle bleven inzetten voor hun leden.

Wel vaccineren

Bij schepen van Gezondheid Davy Demets (INZET) is er geen twijfel te horen: “Ik ga me laten vaccineren van zodra ik in aanmerking kom. Ik ben een stuk jonger dan onze burgemeester ( 38 jaar red .), dus ik zal sowieso later in de lijst staan. Als ondervoorzitter van W13 – dat onder meer het zorgbeleid voor de regio voert – en als schepen van gezondheid, hoop ik dat velen mij zullen volgen”, klinkt hij positief. “Maar ik ga het vaccineren zeker niet opleggen. Het is met respect voor ieders mening.”

“Vrees stilvallen vaccinatie na inenten helft van bevolking”

“In tegenstelling tot mezelf heeft mijn partner Covid-19 gehad. Vóór het virus haar te pakken kreeg, stond zij absoluut niet te springen voor een vaccin. Maar nu ze het ook doormaakte en nog steeds erg moe is, heeft ze haar mening herzien en wil ze haar zeker laten inenten. Over mijn zus, die door het coronavirus een aantal dagen in het ziekenhuis werd opgenomen, heb ik een gelijkaardig verhaal.” Ik wil iedereen aanmoedigen zich te laten vaccineren”, besluit de schepen van Gezondheid. (GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.