Burgemeester Greet De Roo (Ruiselede): “Rechtstreeks van Pink Floyd naar de kerk”
Maar weinig mensen die een stem zó weten te appreciëren als burgemeesters. En dus moeten de verkozenen des volks ook wel iets hebben met muziek. We vragen elke week een burgemeester naar zijn of haar favoriete liedjes en laten jullie met veel plezier meeluisteren. Deze week : Greet De Roo, burgemeester van Ruiselede.
“Als het op muziek op aan komt dan ben ik blijven hangen in mijn jeugdjaren”, vertelt Greet De Roo. “Ik ben absoluut niet meer mee met de huidige muziek. Nochtans hoor ik heel wat goeie, nieuwe muziek op mijn favoriete zender Radio 1, maar de namen blijven niet hangen.”
Muziek uit de jeugd van Greet De Roo dus en dat blijkt de betere rock uit de jaren zeventig en tachtig. “De top duizend classics op Radio 1 van een paar weken geleden, was voor mij een superleuke ervaring. Heel veel herinneringen aan mijn jeugd!” De hitlijst zat vol artiesten die ook in de LP-collectie van Greet De Roo prijken (The Doors, Neil Young, Pink Floyd, Peter Gabriel,…), al verzamelt die tegenwoordig meer stof dan dat er een pick-upnaald op losgelaten wordt. “De platenspeler is stuk en dus worden er geen plaatjes meer gedraaid”, vertelt Greet De Roo. “Maar van sommige albums heb ik intussen ook de cd.”
Liefst had Greet De Roo zelf een top 1.000 opgesteld, maar op ons verzoek beperkte ze zich toch tot een top tien. De nummers en de volgorde zijn minder van tel, omdat Greet De Roo veel artiesten kan smaken en ook eerder naar volledige albums luistert dan naar ‘losse nummers’.
De lijst van 10 vind je hieronder:
>> Deze playlist werd gemaakt via Deezer. Indien u enkel 30 sec. per nummer te horen krijgt, meldt u zich best eerst aan via deezer.com
“Pink Floyd is altijd mijn favoriete band geweest”, zegt Greet De Roo. “Ik denk dat ‘Money’ het nummer was waarmee ik ze leerde kennen. Daarna ben ik alles blijven volgen en heb ik ook hun eerder werk ontdekt.
Naar optredens gaan, doet de burgemeester van Ruiselede niet zo vaak meer. “Ik zou op zich wel willen, en mijn zus doet dat bijvoorbeeld af en toe, maar het ontbreekt me gewoon aan tijd. Eens de taken als boerin en als burgemeester zijn afgewerkt, rest er niet veel tijd meer.” Dat is ook nog anders geweest. Voor Pink Floyd is Greet De Roo nog naar Parijs gereden. “Dat was in Versailles, in 1988”, vertelt ze. “We zaten dat weekend met een communicant. We zijn na het optreden naar huis gereden en tegen dat we thuis waren, was het ongeveer tijd om naar de kerk te vertrekken. (lacht)”
Greet De Roo herinnert zich voorts ook nog een passage van een andere favoriete band, Eurythmics, op Torhout/Werchter indertijd. “Het was de tijd dat petflessen nog geen taboe waren op festivals”, vertelt ze. “Voor het optreden van Eurythmics, bij valavond, begonnen ze plots massaal van die flessen naar het podium te gooien. Nu is dat verboden en kan je je dat niet meer voorstellen, maar ik vond dat wel een prachtig zicht. Héél het podium lag vol flessen! Da’s me altijd bijgebleven.”
Ik kan nog altijd ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’ op blokfluit spelen. En alleen dat
Voorts in de top 10 veel straffe artiesten, maar weinig echte popmuziek. Geen Abba of Will Tura, anders doorgaans vaste klanten in de ‘lijst van de burgemeester’. “Dat klopt, maar ik moet bekennen dat ik Abba tegenwoordig wel kan appreciëren,” aldus Greet De Roo. “
En Greet De Roo zelf, is er daar een sprankel muzikaliteit te ontwaren? “Ik vrees van niet”, lacht de burgemeester. “Ik heb op de lagere school alleen blokfluit leren spelen. We hebben nog ‘Stille Nacht’ gespeeld tijdens de middernachtmis en als ik een blokfluit krijg, kan ik dat nu nog altijd. Maar da’s dan ook alles.”
Lijst van de Burgemeester
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier