Brugse sterrenchef kookt voor sociaal buurtrestaurant tijdens de feestdagen

De opleiding onder leiding van Filip Claeys. (foto Annelore Lanckriet)©Image by Annelore Lanckriet
De opleiding onder leiding van Filip Claeys. (foto Annelore Lanckriet)©Image by Annelore Lanckriet
Stefan Vankerkhoven

De Brugse tweesterrenchef Filip Claeys van De Jonkman en buurtrestaurant Pas Partout slaan de handen in elkaar. Met de creatie van hun afhaalmenu ‘Plat Partout’ voor de eindejaarsperiode, willen ze ‘iedereen’ de kans geven om in deze moeilijke tijd een sterrenmenu op tafel te toveren. Deze actie kadert binnen de lancering van Buurtopjebord.be, een digitaal platform waar 28 buurtrestaurants in Vlaanderen hun takeaway-maaltijden tijdens de feestdagen bundelen. Iedereen kan er terecht om een lekker en betaalbaar feestmenu te bestellen en af te halen, én ondertussen steunen ze de sociale tewerkstelling.

Nu alle horecazaken de deuren dicht moeten houden, boomen de afhaalmaaltijden. En dit geldt zeker voor de eindejaarsperiode: bij tal van restaurants zijn de afhaalmenu’s voor kerst en oudejaar nu al uitverkocht. Om hierop in te spelen, slaan 14 organisaties in Vlaanderen – samen goed voor 28 buurtrestaurants – de handen in elkaar. Op Buurtopjebord.be bundelen ze tijdens de feestdagen hun afhaalmaaltijden.

Plat Partout

In het kader van deze lancering, ging het Brugse sociaal buurtrestaurant Pas Partout een unieke samenwerking aan met tweesterrenchef Filip Claeys van De Jonkman. Met de creatie van hun afhaalmenu ‘Plat Partout’ voor de eindejaarsperiode, willen ze ‘iedereen’ de kans geven om in deze moeilijke tijd een sterrenmenu op tafel te toveren.

Deze week gingen de vier koks van Pas Partout aan het kokerellen met Filip Claeys en zijn souschefs. Op het menu staat een keuze uit twee voorgerechten: Noordzeevissalade met aardappel en augurk of cannelloni van gedroogde ham met roquette sla, pesto en parmezaan. Vervolgens is er een Noordzeevissoep. Als hoofdgerecht kan men kiezen tussen pladijsfilet met prei, bouillon aardappel en beurre noissette of een stoofpotje van everzwijn met veenbessen en knolselderpuree. Tot slot is er een chocolade brownie als dessert.

Men kan zelf alles eenvoudig thuis opwarmen in de oven of in een kookpot met heet water. In de foodbox zal een bereidingskaart zitten met een duidelijke stap-voor-stap beschrijving en foto’s zodat iedereen perfect weet wat te doen. Voor David Rotsaert, directeur van Pas Partout was dit ook het initiële doel: “Wij zorgen ervoor dat echt iedereen ook in deze bijzondere tijd uitzicht kan hebben op een lekkere, gezonde warme maaltijd, uitsluitend klaargemaakt met verse ingrediënten en eenvoudig thuis te bereiden. En met iedereen, bedoelen we ook mensen die het financieel moelijker hebben. Er zullen verschillende afhaalpunten zijn in en rond Brugge waar men veilig de boxen kan afhalen. En via onze website kan men eenvoudig bestellen, betalen en het tijdstip en afhaalpunt kiezen.”

Vis van het jaar

Voor Filip Claeys was de keuze van het menu en de verschillende ingrediënten snel duidelijk want als mede-oprichter van NorthSeaChefs wil hij het groot publiek ook onze minder bekende vissoorten uit de Noordzee laten ontdekken: Onze missie met NorthSeaChefs is pas geslaagd als het aanbod van en de vraag toeneemt naar minder bekende, onbeminde vissoorten en bijvangst, gevangen door lokale vissers. We moeten leren eten wat de visser vangt, niet enkel laten vissen wat wij willen eten. Iedereen kent wel tong, kabeljauw en zalm maar amper 8 procent van de Belgische gezinnen maakt af en toe een pladijs klaar. En pladijs of ‘ploate’ zoals we in West-Vlaanderen zeggen is trouwens de vis van het jaar 2020. Bovendien is verse vis bij gezinnen met een lager inkomen niet zo bekend en dus ook niet echt bemind. Vaak omwille van de prijs. Dankzij dit initiatief kunnen we nu ook deze doelgroep bereiken en dit is niet onbelangrijk, want pladijs is een van de goedkoopste vissen en heel lekker. En als men toch niet overtuigd kan worden, dan is er ook nog een vlees-alternatief.”

Wat kost het?

Iedereen kan de sociale economie steunen door deze Plat Partout foodbox te bestellen. De box komt op 45 euro per persoon en kan zowel op kerst- als oudejaarsavond afgehaald worden. Dankzij de inspanningen van het sociaal maatwerkbedrijf SOBO die het restaurant Pas Partout uitbaat en enkele sponsors is er ook een verlaagd sociaal tarief waaraan de verschillende sociale organisaties in de regio de box kunnen aankopen. Zo heeft het OCMW van Brugge zijn steun reeds gegeven aan het project en zullen heel wat Brugse gezinnen dankzij nog een extra tegemoetkoming van het OCMW voor een heel laag prijsje de foodbox kunnen aankopen.

Voor Pablo Annys, schepen van sociale zaken, werk en ondernemen van Brugge was het snel duidelijk: Een initiatief als dit moeten we ondersteunen. Het is trouwens een mooi bewijs dat de reguliere economie en de sociale economie elkaar kunnen vinden en samenwerkingen als deze op punt kunnen zetten. En uiteraard proberen we in deze niet evidente tijden zoveel mogelijk gezinnen te bereiken. Door de coronacrisis kloppen meer mensen aan bij het OCMW voor financiële steun. We zien ook een aantal doelgroepen die nieuw zijn: ik denk aan kleine zelfstandigen of mensen die werkzaam zijn in de horeca en winkels.”

Jobs

In normale tijden zorgen de buurtrestaurants voor betaalbare en lekkere maaltijden voor mensen uit de buurt. De sociale tewerkstelling staat er centraal. Mensen die, om welke reden dan ook, weinig of geen kansen hebben op de gewone arbeidsmarkt, krijgen er een zinvolle job, begeleiding en een toekomstperspectief. Bij de 28 deelnemende buurtrestaurants aan dit initiatief, zijn meer dan 150 werknemers aan de slag.

De deelnemers aan het sociaal kookinitiatief. (foto Annelore Lanckriet)©Image by Annelore Lanckriet
De deelnemers aan het sociaal kookinitiatief. (foto Annelore Lanckriet)©Image by Annelore Lanckriet

“De verplichte sluiting van de horeca en de daarbij horende tijdelijke werkloosheid, hakt er hard in bij veel werknemers. Niet in het minst bij de werknemers in de sociale economie zoals bij de buurtrestaurants, van wie er velen vaak al moeite hadden om de eindjes aan elkaar te knopen. Met de opstart van Buurtopjebord.be, geven we hen opnieuw zinvol werk. De sociale contacten, de werkstructuur en het hoger inkomen geeft hen weer zelfvertrouwen,” besluit Linde Brewaeys van HERW!N, het collectief van de maatwerkbedrijven waar ook de buurtrestaurants toe behoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier