Brugse politie deelt 41 pv’s uit tijdens kerstweekend

Dirk Van Nuffel: “De coronamaatregelen handhaven is ondankbaar werk.”©Davy Coghe Davy Coghe
Dirk Van Nuffel: “De coronamaatregelen handhaven is ondankbaar werk.”©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Ook voor Dirk Van Nuffel, de korpschef van de lokale politie, was 2020 een opmerkelijk jaar. Sinds het begin van de gezondheidscrisis schreven zijn Brugse agenten al 1.800 coronaboetes uit, waarbij 41 tijdens het voorbije kerstweekend.

Dirk Van Nuffel ziet een groot onderscheid in die 1.800 pv’s. “Tijdens de eerste coronagolf waren de meeste boetes voor het schenden van het samenscholingsverbod, in de tweede golf ging het vooral om het niet dragen van mondmaskers.”

Heeft de Brugse politie een druk kerstweekend achter de rug?

“We telden zes inbreuken op de avondklok, drie op de mondmaskerplicht en deelden 41 pv’s uit voor samenscholingen, binnen en buiten, onder meer aan veertien Gentse studenten die een vakantiehuis huurden.”

Kreeg de familie die met vijf volwassenen en drie kinderen aan de feestdis zat ook zware coronaboetes?

“We zijn niet opgetreden toen er twee extra gasten waren in het kerstsamenzijn van een gezin in plaats van één. Ook de verwarring over het meetellen van min-12-jarigen hebben we aan ons laten voorbijgaan. Veel mensen zijn te goeder trouw. Indien we hen een coronaboete aansmeren, zouden we onze eigen legitimiteit als handhavers ondergraven. Onze politiemensen staan niet te springen voor de hoofdopdracht die hen in 2020 in de schoot is geworpen. De coronamaatregelen handhaven is ondankbaar werk.”

“Als je even wat vrijheid moet inbinden om het leven van zieken en oudere mensen te sparen, doe je dit toch?”

Meestal werden ‘lockdownfeestjes’ verklikt door buren. We evolueren naar een verklikkermaatschappij. Of ziet u dit als burgerzin, voor de volksgezondheid?

“Een verklikkermaatschappij is een zeer beladen woord. Dit is de collaboratie in de Tweede Wereldoorlog niet! Natuurlijk hebben we het moeilijk met buren die in onmin leven en voor bagatellen om een politie tussenkomst vragen, omdat ze zelf niet in staat zijn probleempjes in dialoog uit te klaren. Anderzijds vragen wij altijd – bijvoorbeeld als inbrekers op pad zijn – om waakzaam te zijn en ons te verwittigen bij de minste onraad. Ons waarschuwen als men weet heeft van een inbreuk op het samenscholingsverbod is een bijdrage van de verantwoordelijke burger aan de volksgezondheid. Tenslotte oordelen onze politiemensen ter plaatse over de ernst van de inbreuken.”

Indien een jaar geleden een avondklok en een samenscholingsverbod ingevoerd werd, zou men van een politiestaat spreken…

“We maken in Brugge de ergste gezondheidscrisis mee sinds de pestepidemie in 1349 en de Spaanse griep in 1918! De overheid moest wel ingrijpen met ongeziene maatregelen en de politie moet mee een dam opwerpen om medisch en verzorgend personeel in de ziekenhuizen en woon- zorgcentra te beschermen. Als je even wat van je vrijheid moet inbinden om het leven van zieken en oudere mensen te sparen, doe je dit toch? Niet zozeer het tijdelijk beperken van onze bewegingsvrijheid bekommert mij, wel het overleven van de Brugse toeristische sector. Hotels, restaurants en cafés zijn zo belangrijk in ons economisch en sociaal leven.”

‘Big Brother is watching us’. Steeds vaker. Hoeveel politiecamera’s staan er al?

“De Brugse politie heeft momenteel 36 CCTV-observatiecamera’s in haar beheer. In het voorjaar van 2021 komen er nog een tiental bij. Daarnaast is er een netwerk van 20 ANPR-camera’s. Met uitzondering van de camera’s in de Zuidzandstraat en de Geldmuntstraat vormen zij een cameraschild rond de Brugse agglomeratie. Een tweede cameraschild wordt opgebouwd rond de haven van Zeebrugge. Dat lijkt wel veel Big Brother, maar wij gaan zeer voorzichtig om met het plaatsen van camera’s, wat ook uitgebreid wordt gemotiveerd voor de Brugse gemeenteraad die zijn toestemming moet geven. Privacy- en veiligheidsoverwegingen worden zorgvuldig afgewogen. In vergelijkbare steden als Mechelen en Leuven staan er minstens driemaal zoveel camera’s…”

Dit jaar zagen we ook een aanslag op de burgemeester. Hoe heeft u dat ervaren?

“Dat was hevig schrikken. Ik was vooral blij dat het levensgevaar snel was geweken en dat de dader zeer snel opgepakt kon worden. Zo was het meteen duidelijk dat de aanval niet door politieke motieven was ingegeven. Ik heb wel al mijn overredingskracht moeten gebruiken om de burgemeester ervan te overtuigen zich toch een tijdje door politiemensen te laten beschermen. Er bestaat in zulke gevallen altijd een kans op copycatgedrag door zieke geesten. Met een burgemeester die altijd overal wil zijn, was die beveiliging geen sinecure! Hij is een paar keer aan onze aandacht ontsnapt. Mij valt een grote toename op van mensen met een psychose of gelijkaardige ziektebeelden die tot irrationeel gedrag en geweld leiden. Dit is niet enkel een medisch maar ook een maatschappelijk probleem, waarvoor te weinig aandacht is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier