Brugse koetsiers herdenken gewezen lid en volksfiguur Julien Herman
Op vrijdag 19 november werd Julien Herman in beperkte kring herdacht, na zijn recent overlijden. Hij was meer dan 40 jaar koetsier in Brugge. Een echte volksfiguur, een man die het klappen van de zweep kende en die meer dan vier decennia in de Brugse binnenstad de toeristen met koets en later ook met de paardentram rond voerde. De Brugse koetsiers vinden dat hun ambacht en Julien Herman een plaats verdienen in het Brugs Museum voor Volkskunde.
Julien was een rasechte Bruggeling. “Ik herinner mij hem nog dat hij paard reed en in Manege De Blauwe Zaal (St-Kruis) kwam, dan nadien met zijn paardenkennis en paardenverstand bij de koetsiers landde”, zegt Mark Wentein, voorzitter van de vzw Brugse Koetsiers.
“Jules had altijd een passie voor de stad en voor zijn toeristen. Flegmatiek voerde hij nobele bezoekers rond, maar ook de gewone volkse toerist kon bij hem met een kwinkslag of een mopje terecht. Jules had altijd ook liefde voor zijn paarden en had zijn voorkeurpaarden in de stal.”
Dierenwelzijn
“Dierenwelzijn stond bij hem van in het begin hoog in het vaandel. Zijn oogappels hadden allen een bijnaam, en zelden wou hij zijn paarden aan studenten en collega’s afstaan. In tal van volkskomedies (Stien en Stance) speelde hij mee en had het sappige Brugs als voertaal.”
“Na zijn pensioen trad hij ook op en vertelde ronduit over zijn ‘beroep’. Ook bij de steekspelen in Brugge (1974) en daarna in Damme was hij erbij, dankzij Firmin Stael, de legendarische volksfiguur die in die jaren de huurkoetsen van taxi’s omschakelde naar het toerisme. Bij tal van carnavalstoeten en hippische stoeten was hij er als figurant bij. Jules werd 82 jaren. De laatste jaren doofde hij uit als een kaarsje. De guitigheid en de kwinkslag zat er jammer genoeg niet meer in.
Bolhoed
“Veel rasechte Bruggelingen zullen hem herinneren, steeds fier op de bok van zijn koets, zijn gekende baardje en met een mooie grijze Engelse bolhoed en de typische koetsiersjas. Beelden van traditie die er nu niet meer zijn. En altijd bereid om een laatste rondje te rijden.”
“Het liedje ‘De Brugsche Koetsier’ van de Brugse charmezanger Willy Lustenhouwer, doet ons het best aan hem herinneren.”
https://www.youtube.com/watch?v=eQrOIjhiYZg
“Een plaatsje in het Museum voor Volkskunde voor het ambacht van de Brugse Koetsiers zou mogelijks niet misstaan. Ter ere van één van die oude ambassadeurs. Al meer dan 180 jaren zijn de Brugse koetsiers in de Stad Brugge vergund en vormen zij een historisch tijdsbeeld in de binnenstad”, aldus Mark Wentein.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier