Brugse hartchirurgen voeren voor het eerst in de Benelux nieuwe techniek uit waardoor mensen met hartfalen langer leven

Een inkijk tijdens de ingreep.
Een inkijk tijdens de ingreep.
Stefan Vankerkhoven

Op de campus Sint-Jan van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV voerde het team van de nieuwe cardio-unit onder begeleiding van dr. Jan Van der Heyden, dr. Ian Buysschaert en dr. Philippe Debonnaire voor het eerst met succes een nieuwe ‘percutane’ techniek voor het herstel van de hartspierpomp toe: AccuCinch. Het ging om de eerste toepassing van deze therapie in de Benelux. Deze zal voor veel patiënten met hartfalen een uitkomst bieden.

Op 12 maart paste de nieuwe cardio-eenheid op campus Sint-Jan in het kader van een klinisch kernonderzoek een nieuwe minimaal invasieve therapie toe om hartfalen tegen te gaan. Wereldwijd zijn er tot dusver een 100-tal patiënten behandeld met deze techniek en nu dus ook de eerste in de Benelux.

De patiënt, een 73-jarige man, had al jaren last van hartfalen door een verminderde hartfunctie. Met de nieuwe kathetertechniek plaatste de cardioloog via de slagader een flexibel ringetje in de hartkamer en bevestigde het aan de linker hartkamerwand, net onder een van de hartkleppen. Het implantaat moet de linker hartkamer verkleinen, de spanning op de hartkamerwand verlagen en de hartwand ondersteunen en versterken. Het nieuwe systeem AccuCinsh is ontwikkeld om de hartstructuur en hartpompfunctie te verbeteren en kan helpen om de symptomen van hartfalen te beperken, de levenskwaliteit te verbeteren en mogelijk ook de levensverwachting te verhogen.

Nieuwe therapie

De nieuwe therapie zal volgens dr. Jan Van der Heyden voor veel patiënten met hartfalen een uitkomst bieden. Wereldwijd lijden naar schatting 26 miljoen volwassenen aan hartfalen, een aandoening waarbij de hartspieren verzwakken en niet langer in staat zijn om voldoende zuurstofrijk bloed doorheen het lichaam te pompen.

“Wie aan hartfalen lijdt, kampt met steeds erger wordende symptomen zoals aanhoudende uitputting, ademhalingsproblemen, verwardheid en geheugenverlies”, legt de arts uit. Ongeveer de helft van de patiënten met hartalen vertoont uitzetting van de linker hartkamer, die de belangrijkste pompfunctie vervult. Dat veroorzaakt spanning op het hart en leidt tot verminderde zogeheten ejectiefractie (doeltreffendheid van de pompfunctie). Tot de helft van de patiënten die met hartfalen te maken krijgen, sterft binnen de vijf jaar na diagnose.”

Hartpompfunctie

“Omdat hartfalen verder evolueert, verergeren de symptomen meestal mettertijd. Als de bestaande opties niet langer volstaan om de situatie onder controle te houden, hebben patiënten dus nieuwe behandelingsopties nodig. De eerste onderzoeksresultaten wijzen erop dat het AccuCinch-systeem de oplossing kan zijn voor patiënten met hartfalen en dat deze nieuwe optie de hartpompfunctie mogelijk kan verbeteren en verdere vooruitgang van de ziekte kan vertragen”, aldus de dokter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier